رفتار مادر با دختر نوجوان

هنر زندگي اولين سامانه مشاوره روانشناسي تخصصي كشور با مجرب ترين مشاوران روانشناسي پاسخگوي سوالات و مشكلات شما در زمينه هاي مشاوره خانواده ، ازدواج ، طلاق ، تربيت كودك ، جوانان ، مهارت هاي ارتباطي ، ترك اعتياد ، مشاوره روانشناسي ، روان درماني و ... مي باشد. به اميد زندگي شاد و سالم براي يكايك مردم ايران...

رفتار مادر با دختر نوجوان

۱۴۱ بازديد

رابطه مادر و دختر در هر خانواده اي منحصر به فرد است. هر دختري خود يك روز مادر مي شود، نوع رابطه اي كه با فرزندان خود برقرار مي كند به طور مستقيم به دوران كودكي و رابطه اي كه خود با مادرش داشته است بر مي گردد. نوع رابطه مادر و دختر مي تواند بسيار صميمانه و يا بر عكس تنها يك رابطه مادر فرزندي باشد. برخي از مادران به دنبال روشي براي برقراري رابطه اي مناسب با دختران خود هستند. در واقع آن ها نمي دانند چطور هم يك رابطه دوستانه داشته و هم دخترشان را از خطرات حفظ كنند. اين نگراني ها در سنين بلوغ دختر به اوج خود مي رسند. تغييرات هورموني كه به دليل بلوغ در دختران نوجوان ايجاد مي شود باعث ايجاد نوسان در احساسات و گاهي خشم و عصبانيت مي شوند. آگاهي از نحوه رفتار صحيح با نوجوان اهميت بسيار دارد. در اين مقاله راهكارهايي براي برقراري ارتباط درست و سالم با يك دختر نوجوان را مطرح مي كنيم.

 

براي دريافت مشاوره در زمينه رابطه مادر و دختر مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.

 

رابطه مادر و دختر نوجوان

رابطه مادر و دختر همزمان با رشد دختر به خصوص در دوران نوجواني متحول مي شود. اختلاف نظرها با مادر به خاطر تغييرات دوران بلوغ بيشتر مي شود. آگاهي از اين تغييرات براي هر دو طرف مفيد است. بسياري از مادرهايي كه حتي قبل از بلوغ رابطه خوبي با دختر خود داشته اند، در دوران نوجواني دخترشان با مشكل رو به رو مي شوند.

نوجواني دوره اي است كه با بحران ها و تعارض هايي براي دختر همراه است. بحران هويت اصلي ترين كشمكشي است كه نوجوان در درون خود احساس مي كند. به دنبال آن مادر هم تحت تاثير قرار مي گيرد. در اين ميان حساسيت هاي مراقبت از دختر نوجوان مي تواند به مراتب بيشتر شود. برخي از مادرها سعي مي كنند بر همه كارها و برنامه هاي دخترشان همانند كودكي او نظارت كنند. در نظر گرفتن سن تربيت كودك و نوع برخود با آن ها در هر مرحله رشدي اهميت دارد. رفتارهاي كنترل گرانه باعث مخالفت و اعتراض دختر نوجوان مي شود. دختران نوجوان خواهان آزادي هاي بيشتري هستند. كنترل و نظارت افراطي مادر مي تواند با لجبازي و سركشي او همراه شود.

مادران بايد درك كنند كه دختر نوجوان او بيش از گذشته به حريم خصوصي و آزادي نياز دارند. رابطه مادر و دختر اگر بر اساس اعتماد شكل بگيرد، دختراني پايبند به چهارچوب هاي خانواده تربيت خواهند شد. مادران با اتخاذ روش هاي تربيتي مناسب و تربيت جنسي دختران خود را براي ورود به اجتماع آماده مي كنند.

 

آيا مادر بايد چرايي مسائل را به دختر توضيح دهد؟

دختر نوجوان در حال دست يابي به تفكر انتزاعي است؛ يعني مي تواند قواعد و قضاياي منطقي را درك كند. بنابراين ممكن است با مادر بحث كند و افكار و عقايدش را به چالش بكشاند يا ممكن است خواسته هاي مادر را نپذيرد. پس بهتر است خواسته هاي خود را با بيان دليل و استدلال مطرح كنيد. دليل نگراني هاي خود را با او در ميان بگذاريد و با او با احترام برخورد كنيد. اگر دختر شما احساس كند كه مي تواند با شما درباره هر موضوعي صحبت كند و مشورت بگيرد، هر موقع مشكلي داشته باشد به شما مراجعه خواهد كرد.

 

درك نيازهاي نوجوان

دختر نوجوان به دنبال شناخت خودش در همه حوزه هاي زندگي و دست يافتن به يك هويت مستقل است. انتخاب محدوده آزادي مي تواند يكي از سخت ترين وظايف پدر و مادرها باشد. در سنين نوجواني دوستان و همسالان براي فرد اهميت زيادي پيدا مي كنند ممكن است نوجوان براي پذيرفته شدن و احساس تعلق، همنوايي، شبيه شدن با آن ها را انتخاب كند.

به طوري كه بودن در ميان همسالان و تشابه با آنان به يك نياز اساسي در دوران نوجواني تبديل مي شود. فراهم كردن امكان آزادي و استقلال بيشتر همراه با نظارت صحيح و متعادل مي تواند در اين زمينه موثر باشد. دختران نوجوان از ترس مخالفت هاي والدين معمولا در مورد جاهايي كه مي روند دروغ مي گويند بهتر است اين اجازه را به او بدهيد كه با دوستانش قرار بگذارد به شرط اين كه دقيقا بدانيد با چه كساني و كجا مي رود.

 

توصيه هايي براي مادران در تعامل با دختر نوجوان

در دوران نوجواني برقراري رابطه مادر و دختر، سخت تر از پيش خواهد بود. براي برقراري ارتباط با او از هر فرصتي استفاده كنيد. در ادامه به بررسي راه هايي براي برقراري ارتباط مي پردازيم:

همدلي

دختران در اين سن كمي زودرنج مي شوند و ممكن است براي مسائل عادي و كوچك هم احساس ناراحتي بكنند. سعي كنيد او را درك كنيد و با او همدلي كنيد. مي توانيد از خاطرات و نگراني هايي كه خودتان در دوران نوجواني داشتيد با او صحبت كنيد.

توجه به فعاليت هاي ورزشي

دوران بلوغ و نوجواني با تغييرات هورموني همراه است. ورزش كردن به تنظيم هورمون ها و افزايش متابوليسم و بهبود خواب كمك مي كند. دختر خود را براي انجام مرتب ورزش تشويق كنيد.

در مورد رابطه جنسي با او صحبت كنيد

با فرزند نوجوان خود در رابطه با مسائل جنسي صحبت كنيد. نوجواناني كه با خانواده خود ارتباط سالمي‌ ندارند، عشق را در مكان‌هاي نامناسب جستجو خواهند كرد. قطعا شما نمي‌خواهيد كه دختر شما به دليل عدم آگاهي در مكاني نامناسب  و با فردي نامناسب ارتباط برقرار كند. بهترين راه اين است كه به فرزند خود اطلاعات كافي در اين زمينه بدهيد.

تحقير و مقايسه ممنوع

هرگز دختر خود را به خاطر نقطه ضعف هايش تحقير نكنيد و او را با ديگران مقايسه نكنيد. سعي كنيد نقاط قوت او را پررنگ كنيد. او را همان طور كه هست بپذيريد و از او متناسب با توانايي ها و سطح رشدي او انتظار داشته باشيد. به او در پيدا كردن استعدادها و رفع نقاط ضعف كمك كنيد.

عدم كنترل بيش از حد

گاهي والدين به خصوص مادر، به دليل نگراني زياد در مورد دخترشان او را تحت فشار و محدوديت زياد قرار مي دهند. بيشتر مادران دوست دارند دخترشان را كنترل كنند و فكر مي كنند او هنوز يك دختر بچه است. معمولا مادرها دلسوزانه نصيحت مي كنند اما دخترها منتقدانه مي شنوند. در برابر فشار و كنترل بيش از حد والدين به دروغگويي روي مي آورند. سعي كنيد به جاي كنترل افراطي، مهارت رو به رو شدن با خطرات و مهارت هاي زندگي را به او بياموزيد.

واگذاري مسئوليت ها

دختر نوجوان به دنبال كسب استقلال است پس بهتر است مسئوليت هايي به او واگذار كنيد. انتظارات را متناسب با سطح شناختي و توانايي هاي دختر خود تنظيم كنيد. انجام دادن تمام كارها براي فرزند، او را به فردي مسئوليت گريز تبديل مي كند كه در آينده هم توانايي مديريتي لازم براي اداره زندگي خود را نخواهد داشت و به شكل گيري شخصيتي وابسته در او منجر مي شود.

ايجاد فضايي امن در خانه

محيط پر تنش، دختر نوجوان را از محيط خانه و والدين خود دور مي كند و به سمت همسالان و دوستان سوق مي دهد. به دختر خود محبت كنيد به گونه اي كه آن را در رفتار و گفتار شما ببيند و احساس كند. اظهار محبت رابطه اي دوستانه بين شما به وجود مي آورد و شما را به هم نزديك مي كند.

افزايش آگاهي از دوران نوجواني

كسب اطلاعات در مورد تغييراتي كه ممكن است با دوره نوجواني همراه باشد به شما در اتخاذ تصميم ها و اعمال نظارت صحيح كمك خواهد كرد. هر چه بيشتر در زمينه چالش هاي دوران نوجواني اطلاعات كسب كنيد كمتر در رويارويي با مسائل غافلگير خواهيد شد.

اعمال قوانين مشخص

خواسته ها و انتظارت خود را به طور واضح و مشخص بيان كنيد. بهتر است خواسته هاي خود در مورد رابطه با دوستان، زمان برگشتن به خانه و ...  به روشني بيان شود. با ذكر دلايل منطقي قوانين و انتظارات خود را بيان كنيد. قوانيني براي ايجاد يك رابطه خوب در نظر بگيريد و آن ها را به طور ثابت اجرا كنيد. در مورد مسائلي كه باعث ناراحتي شما مي شود با او صحبت كنيد.

به او اعتماد كنيد

با رفتار خود نشان دهيد كه به دختر خود اعتماد داريد، و به او در افزايش اعتماد به خودتان كمك كنيد. به او بياموزيد ما در برابر اعتمادي كه به هم داريم مسئول هستيم.

بازخورد صحيح

زماني كه دختر نوجوان شما مسئوليتي را به درستي انجام مي دهد او را تشويق كنيد و هنگام انتقاد از او، به كار اشتباهي كه انجام داده است اشاره كنيد نه اين كه كلا او را به خاطر كاري كه انجام داده است مورد انتقاد قرار دهيد.

اختصاص زمان كافي

سعي كنيد زمان كافي با دختر خود سپري كنيد و به حرف هاي او گوش دهيد. خيلي دوستانه و صميمي با او در مورد افكار و اهدافش صحبت كنيد. به او نشان دهيد كه او را دوست داريد و براي اهدافش اهميت قائل هستيد. گاهي بدون دليل به او سر بزنيد، او را در آغوش بگيريد و هديه كوچكي براي او بخريد.

كمتر انتقاد كنيد

برخي از مادران با انتقاد و ايرادگيري مداوم و با لحني خشن سعي مي كنند دختر خود را كنترل كنند. بهتر است با لحني دوستانه و رفتارهاي معقول و مناسب روي او تاثير بگذاريد. انتقاد زياد و دست كم گرفتن توانايي هاي او باعث مي شود اعتماد به نفس خود را از دست بدهد، استعدادها و توانايي هاي خود را نشناسد و براي كسب موفقيت تلاش نكند. براي تقويت ارتباط دوستانه با دختر خود سعي كنيد نكات مثبت و خوبي را كه در وجود او هست بيان كنيد. اين گونه خودش را باور مي كند و متوجه استعدادها و توانايي هايش مي شود.

 

سخن آخر

مادر بايد سعي كند يك طرفه به مسائل نگاه نكند و ديدگاه دختر نوجوان خود را نيز درك كند. از او حمايت كند، او را تحسين كند و به او قدرت دهد تا فردي با اعتماد به نفس شود، درنتيجه با اضطراب كمتري با بسياري از مشكلات زندگي رو به رو خواهد شد و به شيوه مناسب تري آن ها را حل خواهد كرد. بايد به او ثابت كنيد بدون توجه به اين كه چگونه عمل مي كند براي او به عنوان يك فرد ارزش قائل هستيد و او را با تمام كاستي ها مي پذيريد. در صورتي كه رابطه مادر و دخترخدشه دار شود ميانجي گري پدر و يا يك مشاوره خانواده مي تواند مسئله را حل كند.

 

براي دريافت مشاوره در زمينه رابطه مادر و دختر مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.

خدمات مركز مشاوره تلفني خانواده هنر زندگي

 

  مركز مشاوره روانشناسي تلفني خانواده هنر زندگي با بهره مندي از كادر مجرب خدمات خود در زمينه مشاوره تلفني خانواده با موضوعاتي شامل مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره پيش از ازدواج، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره دوستي دختر و پسر،  مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره دوستي‌هاي پيش از ازدواج،  مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره دوران نامزدي، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره اعتياد، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره همسريابي مشاوره خانواده تلفني با موضوع مشاوره ازدواج، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره زندگي مشترك،  مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره جنسي

 

 

 

 

 

 

 

منبع: رفتار مادر با دختر نوجوان 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.