پرخاشگري نوجوانان يكي از چالشهايي است كه بسياري از والدين با آن مواجه ميشوند. برخي تغييرات جسماني و رواني زمينه ساز بروز خشم و رفتار پرخاشگرانه در نوجوان هستند اما در بسياري از موارد پرخاشگري نوجوان به سبكهاي فرزند پروري والدين و نحوه برخورد آنها با نوجوان بر ميگردد. زود رنجي، از ديگر مشكلاتي است كه در اين دوران به وجود ميآيد. اگر نوجوانان بيش از اندازه خشمگين شوند و نتوانند رفتار خود را را كنترل كنند، اين مسئله ميتواند آسيب زننده باشد. بهتر است والدين با آگاهي درباره علل، ريشه، درمان و راهكارهايي براي پرخاشگري نوجوانان، از آنها حمايت كنند تا نوجوانشان بتواند اين دوره را هم با موفقيت پشت سر بگذارد. در همين راستا بهره بردن از مشاوره خانواده نيز در راستاي كاهش تنش ميان والدين و فرزندان بسيار موثر است.
منبع: پرخاشگري نوجوان
پرخاشگري نوجوانان يكي از چالشهايي است كه بسياري از والدين با آن مواجه ميشوند. برخي تغييرات جسماني و رواني زمينه ساز بروز خشم و رفتار پرخاشگرانه در نوجوان هستند اما در بسياري از موارد پرخاشگري نوجوان به سبكهاي فرزند پروري والدين و نحوه برخورد آنها با نوجوان بر ميگردد. زود رنجي، از ديگر مشكلاتي است كه در اين دوران به وجود ميآيد. اگر نوجوانان بيش از اندازه خشمگين شوند و نتوانند رفتار خود را را كنترل كنند، اين مسئله ميتواند آسيب زننده باشد. بهتر است والدين با آگاهي درباره علل، ريشه، درمان و راهكارهايي براي پرخاشگري نوجوانان، از آنها حمايت كنند تا نوجوانشان بتواند اين دوره را هم با موفقيت پشت سر بگذارد. در همين راستا بهره بردن از مشاوره خانواده نيز در راستاي كاهش تنش ميان والدين و فرزندان بسيار موثر است.
منبع: پرخاشگري نوجوان
پرخاشگري نوجوانان
خشم حالت هيجاني و برانگيختگي شديد است كه به هنگام روبه رو شدن با مشكلات و مسائل روزمره و همچنين محركهاي نامناسب محيطي، به صورتهاي مختلف بروز پيدا ميكند. خشم و پرخاشگري از حالاتي است كه همه انسان ها حداقل چندين بار در طول زندگي آن را تجربه كردهاند و با آن آشنا هستند.
اما اين احساسات در دوران حساس نوجواني ممكن است با شدت بيشتري بروز پيدا كند. نوجواني كه از دنياي كودكي خود خارج شده، همواره در حال تغيير و روبه رو شدن با بحرانهاي بزرگسالي و از جمله پذيرش مسئوليتهاي اجتماعي است. به همين سبب اغلب پرخاشگري ميكند. براي درك بهتر توصيه ميكنيم مقاله چالش هاي دوره نوجواني را مطالعه كنيد.
ويژگيهايي كه سبب پرخاشگري در دوران نوجواني ميشوند
نوجواني مرحله ورود به بزرگسالي است و با تغييرات جسماني و روحي بسياري همراه است. نوجوانان در اين دوره از زندگي ويژگيهايي را تجربه ميكنند كه در پرخاشگري آنها نقش دارند. در ادامه برخي از اين ويژگيها را ذكر كردهايم.
پرخاشگري نوجوانان | ويژگيهاي جسماني
آغاز بلوغ جسماني، بروز صفات ثانويه و اوليه جنسي، سن ناشي گري، ناهماهنگي در حركات، تغييرات هورموني، احساس خستگي و درد عضلاني از جمله ويژگيهايي هستند كه ممكن است باعث بروز پرخاشگري در نوجوان شما شوند.
ويژگيهاي شناختي
رشد تفكر، قدرت استدلال، نظريه پردازي، رسيدن به مفهوم خود و رشد هويت، استقلال طلبي و مسئوليت پذيري در نوجوانان رشد ميكند. ممكن است در اين دوران دچار بحران هويت شوند. براي آشنايي بيشتر درباره بحران هويت كليك كنيد.
پرخاشگري نوجوانان | ويژگيهاي اجتماعي
نياز به عضو بودن در گروه هاي مختلف همسالان، نياز به كسب مسئوليت، نياز به داشتن موقعيت اجتماعي، تشخص طلبي و نياز به استقلال از ويژگيهاي دوران نوجواني است. نوجوان ممكن است به دليل مشكل در هر كدام از اين نيازها دچار پرخاشگري شود.
ويژگيهاي عاطفي
بي ثباتي در هيجانات، ناشي گري در ابراز احساسات و عواطف، ترس، كمرويي، خجالتي بودن، تخيل و رويا پردازي عواطف نوجوان را در بر ميگيرد و او را زودرنج و حساس ميكند.
علل پرخاشگري نوجوانان چيست؟
پيش از آن كه به دنبال راهكارهاي مناسب براي برخورد با پرخاشگري نوجوانان باشيد لازم است تا علل آن را در فرزند خود بيابيد. خشم و عصبانيت نوجوانان علاوه بر ويژگيهاي ذكر شده ميتواند علل مختلفي داشته باشد كه برخي از آنها به شرح زير ميباشند.
_فعاليت هورمون هاي جنسي در دوره نوجواني
_فاكتورهاي ژنتيكي
_رفتارهاي پرخاشگرانه قبلي
_قرباني آزار جنسي يا فيزيكي بودن
_در معرض خشونت قرار گرفتن در خانه و جامعه
_پرخاشگري و خشم در رسانه ها
_استفاده از الكل يا مواد مخدر
_حضور سلاح گرم در خانه
_آسيب مغزي در اثر ضربه
_تجاوز به حق و حقوق نوجوانان يا چشم پوشي از مالكيت او
_آزارهاي كلامي و توهين به شخصيت نوجوان
_تنبيه يا حمله هاي فيزيكي و بدني به نوجواني
_بي توجهي به علايق نوجوان
_تحت فشار قرار گرفتن نوجوانان و مجبور بودن به انجام كاري كه دوست ندارند
_برخورد نامناسب با آن ها و امر و نهي زياد در امور
با اين حال لازم است كه والدين شناخت خود را از اين دوران و فرزند خود بالاتر ببرند تا بتوانند از بسياري از علل پرخاشگري در نوجوان خود پيشگيري نمايند. براي اطلاع بيشتر درباره آنچه كه بايد از نوجواني بدانيد كليك كنيد.
پرخاشگري نوجوانان | تفاوت پرخاشگري در دختران و پسران
هر دو جنس دختر و پسر ممكن است پرخاشگر شوند اما معمولا پسران بيشتر دچار خشم ميشوند و رفتارهاي پرخاشگرانه از خود بروز ميدهند. دليل اين امر ميتواند ويژگيهاي جسماني و نداشتن محدوديتهاي محيطي براي آنها باشد.
اين به اين معني است كه خشم و عصبانيت و بروز آن توسط پسران در خانواده ها و محيط بيشتر مورد قبول است و در اين مورد، كمتر بازخواست ميشوند و مورد تنبيه و تهديد قرار نميگيرند. در حالي كه خانواده و محيط زندگي از دختران انتظار آرام بودن، كمتر عصباني شدن و جلوگيري از بروز خشم و پرخاش را دارند.
تاثير خانه و مدرسه در بروز پرخاشگري نوجوانان
بعضي اوقات، پرخاشگري و بروز خشم توسط نوجوان، نشان دهنده رابطه گسسته او با والدين است. خشم و پرخاشگري در نوجوانان ميتواند ناشي از عدم امنيت رواني او باشد. نوجواني كه مورد طرد، تهديد، تنبيه و تحقير در روابط خانودگي قرار گرفته و والدين در نوع تربيت خود، درست عمل نكردهاند، دچار عدم امنيت رواني ميشود و براي محافظت از خود دست به پرخاشگري ميزند.
در اين صورت به مقابله با والدين ميپردازد. با اين كار، والدين سعي دارند بيشتر از قبل نوجوانشان را تحت فشار قرار دهند تا بتوانند تربيت درست تري داشته باشد. همين شرايط در مدرسه هم وجود دارد. با اين تفاوت كه جاي والدين به معلمان، مدير و هم كلاسي هاي نوجوان داده مي شود و آن ها با تحت فشار قرار دادن نوجوان، باعث بروز خشم و پرخاشگري در آنها ميشوند. در صورتي كه اگر والدين و معلمان و به طور كلي افرادي كه با نوجوان در ارتباط هستند اطلاعات خود را از اين دوران بالاتر ببرند و ويژگيهاي دوران نوجواني را بشناسند بسياري از مشكلات كاهش مييابد.
براي شناخت بيشتر درباره ويژگي هاي دوران نوجواني كليك كنيد.
پرخاشگري نوجوانان | پيامدهاي پرخاشگري در زندگي نوجوان
پرخاشگري باعث ايجاد اختلال در جسم و روان نوجوانان ميشود. همچنين باعث ميشود آنها احساس گناه كنند و فكر كنند دنيا جاي عادلانه اي براي زندگي نيست، ممكن است خيال پردازيهاي غير واقعي داشته باشند و احساس طرد شدگي كنند.
همچنين از ديگر پيامدهاي پرخاشگري در زندگي نوجوانان ميتوانيم بگوييم كه به مرور، رابطهاي گسسته و شكاف برداشته با والدين و دوستان خواهند داشت. همين مورد باعث ميشود كه نوجوان به مرور زمان احساس انزوا و تنهايي داشته باشد و از محيط هاي اجتماعي، مدرسه و خانواده فاصله بگيرد.
با پرخاشگري نوجوانان چگونه برخورد كنيم؟
1- شرايط ويژه نوجوان را درك كنيد و نحوه برخورد با آن ها را تغيير دهيد. بگذاريد متوجه بزرگ شدن شان بشوند و احساس امنيت داشته باشند.
2- سعي كنيد متوجه شويد دليل اصلي خشم و پرخاش نوجوان چيست و از كجا نشات ميگيرد.
3- در حد توانايي نوجوانان به آنها مسئوليت بدهيد و فراموش نكنيد مورد تقدير و تشكر قرارشان بدهيد.
4- به او بگوييد كه خشم و پرخاشگري چه پيامد ها و عوارضي در زندگي اش دارد.
5- راه هاي كنترل خشم را به او بياموزيد.
6- در شرايطي كه ميتوانيد خشمگين شويد، با كنترل خود به او ياد بدهيد چطور توانستيد خودتان را مديريت كنيد و مشكل را حل كنيد.
7- به او ياد بدهيد با بروز خشم و فرياد زدن، مشكلي حل نميشود.
8- او را با كسي مقايسه نكنيد و سعي كنيد فضاي آرامي براي خانه ايجاد كنيد تا در آرامش باشند.
9- گهگاه از تواناييها و نقاط قوت او در جمع تعريف كنيد تا احساس خوبي داشته باشد.
10- حريم شخصي اش را رعايت كنيد و يك كنترل نسبي روي كارهايش داشته باشيد.
11- در صورت نياز از يك روانشناس يا مشاور ميتوانيد كمك بگيريد تا شما را در اين زمينه راهنمايي كند.
براي اطلاع بيشتر درباره رفتار با نوجوان پرخاشگر كليك كنيد.
چرا مركز مشاوره روانشاسي حامي هنر زندگي
مركز مشاوره حامي هنر زندگي با سابقه چندين ساله در ارائه خدمات درماني در زمينههاي مختلف روانشناسي جزء بهترين و جامع ترين مراكز خدمات روانشناسي است كه ميتواند به شما در زمينه شناخت علل و علائم پرخاشگري در كنار بهترين شيوه رفتار با نوجوان كمك كند. در كنار اين موضوع اين مركز با برگزاري كارگاههايي در زمينه نوجوان براي والدين اين امكان را فراهم كرده است تا به كاهش تنش ميان خود و نوجوان كمك كرده و در راستاي شكل گيري خانوادهاي سالم و افزايش بهداشت جسمي و رواني حركت كنند.
همچنين مركز حامي هنر زندگي با گردهم آوري جمعي از متخصصين توانسته خدمات خود را با بالاترين سطح كيفيت ارائه دهد و امكان مشاوره حضوري و تلفني در زمينههاي مختلف از جمله مشاوره خانواده را براي افراد امكان پذير كند.
براي اطلاع بيشتر در زمينه روانشناسي نوجوان كليك كنيد.
سوالات متداول
آيا جامعه نيز ميتواند در افزايش و يا كاهش پرخاشگري نوجوان تاثير گذار باشد؟
بله. نوجوان در جامعه در محيطهاي مختلفي ممكن است قرار گيرد. به طور مثال در مدرسه رفتار معلمان و مسئولين آموزشي ميتواند تاثير زيادي در اين مسئله داشته باشد. در محيطهاي ورزشي و همچنين كاري نيز شرايط به همين شكل است. آنچه كه لازم است افزايش آگاهي درباره نوجواني و ويژگيهاي آن است.
براي دريافت مشاوره در زمينه پرخاشگري نوجوان مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق شماره 02122018502 و يا از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: پرخاشگري نوجوان