بي قراري و گريه كودك را بايد جدي بگيريد. چرا كه تنها راهي كه كودك براي بيان خواسته ها و نيازهايش دارد بي قراري و گريه است. براي پاسخ دادن به نياز ها و خواسته هاي نوزاد بايد دليل گريه و بي قراري كودك را بفهميد. معمولا والدين در مواقعي كه كودك بي قراري مي كند بخصوص هنگام شب و در مهماني ها دچار اضطراب و سردرگمي مي شوند. اين سردرگمي سبب خسته شدن والدين و ناتواني آنان در آرام كردن كودك مي گردد. بي قراري كودك در سه ماه اول بعد از تولد امري طبيعي است. در اين مقاله در مورد علت ها و نحوه آرام كردن گريه كودك توضيحات كاملي داده شده است.
براي دريافت مشاوره در زمينه درمان بي قراري كودك مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
علت گريه و بي قراري كودك
معمولا در اولين تجربه والدگري، پي بردن به علت گريه و رفع نيازهاي كودك براي والدين دشوار است. اما با گذشت زمان حل اين مسئله آسان تر مي شود. در ادامه مهترين دلايل و علت هاي بي قراري و گريه كودك آورده شده است :
گرسنگي : در اولين قدم مطمئن شويد كودكتان گرسنه نيست. كودك گرسنه است نق نق مي كند و دنبال پستان مادر مي گردد.
عوض كردن پوشك : پوشك كودكتان را بررسي پيش از هر اقدام ديگري مطمئن شويد برايش آزار دهنده نيست و اگر نياز به تعويض دارد هر چه زودتر پوشكش را عوض كنيد.
كودك سردش است : سرما يكي ديگر از عللي است كه والدين ممكن است از چشم شان دور بماند. اگر لباس گرمتري تن كودك بپوشانيد گريه اش بند مي آيد. البته اگر به كودك لباس زياد هم بپوشانيم ممكن است كلافه شود و احساس گرماي زياد كند.
كودك مي خواهد در آغوش گرفته شود : كودك بعد از شير خوردن، آروغ زدن و عوض شدن پوشك مي خواهد كه او را در آغوش بگيريد. بعضي از كودكان نياز بيشتري به توجه دارند و زمان بيشتري بايد در آغوش مادر باشند. مقاله در آغوش گرفتن كودك را مطالعه كنيد.
خسته شدن كودك : بعضي مواقع در آخر يك روزي كه كودك در مهماني با اقوام و آشنايان بوده است و فعاليت زيادي داشته، به ظاهر بي دليل گريه مي كند. در اين مواقع بايد كودك را به يك جاي ساكت ببريد و سعي كنيد او را بخوابانيد.
كوليك : بعضي از مواقع پدر و مادر نمي فهمند چرا كودك گريه مي كند، گريه هاي بي وقفه نشان از كوليك نوزاد است.
نحوه آرام كردن كودك
زماني كه كودك گريه مي كند، نگران نشويد و به دنبال برطرف كردن علت گريه باشيد. كودك ممكن است گرسنه يا تشنه باشد. مهمترين نكته در آرام كردن كودك حفظ آرامش خودتان است. در ادامه روشهايي براي آرام كردن كودك توضيح داده مي شود.
كودك را گرم كنيد، بپوشانيد و در آغوش بگيريد : نوزاد قبل از تولد در رحم مادر در يك محيط گرم بوده و همين امر سبب احساس امنيت و آرامش كودك مي شود. بعد از تولد نيز نوزاد تمايل به داشتن همان شرايط را دارد. به همين دليل براي تداعي كردن همان احساس، قنداق كردن و در آغوش گرفتن كودك تاثير مثبتي بر آرامش كودك خواهد داشت.
استفاده از ريتم : نوزاد در شكم مادر به شنيدن صداي قلب مادر عادت كرده است و به همين خاطر دوست دارد در بغل مادر باشد تا بتواند صداي قلب او را بشنود. براي نوزاد موزيك ملايم پخش كنيد و برايش لالايي بخوانيد. مي توانيد از صداي هود، سشوار نيز استفاده كنيد.
تكان تكان دادن : بعضي مواقع فقط تكان دادن، كودك را آرام مي كند. او را در گهواره بگذاريد يا با ماشين به بيرون برويد.
ماليدن شكم : پشت يا شكم نوزاد را بماليد. اين كار گاز نفخ معده را دفع مي كند و براي كودكاني كه دل درد و كوليك دارند مفيد است.
مكيدن : مكيدن نه تنها در حالت گرسنگي بلكه در زماني كه نوزاد گرسنه نيست نيز به او آرامش مي دهد و ضربان قلب او را آرامتر مي كند. در اين زمان مي توانيد از پستانك كمك بگيريد.
اگر همه راهكارها با شكست مواجه شد چه كنيم ؟
اگر همه روشها را انجام داديد و كودك آرام نشد، بهترين راه اين است كه زمان كوتاهي كودك را تنها بگذاريد. اگر كودك خسته باشد بعد از كمي گريه به خواب مي رود. بيشتر كودكان بدون گريه نمي خوابند و با گريه انرژي خود را تخليه مي كنند و به خواب مي روند. اگر كودك آرام نشد، تب او را كنترل كنيد و اگر بيشتر از 38 درجه بود با يك فرد متخصص در زمينه كودك تماس بگيريد.
واكنش هاي اشتباه در مقابل گريه كودك
ممكن است والدين در اثر خستگي يا عدم آگاهي از رفتار درست واكنش نامناسبي از خود در مقابل بي قراري هاي فرزندشان نشان دهند. برخي از اين رفتارها عبارتند از:
- زماني كه كودك گريه مي كند، پدر و مادر نبايد آرامش خود را از دست بدهند و او را تنبيه بدني، كلامي يا رفتاري كنند. چون اگر با كودك با تندي رفتار كنيد، او واكنش بدتري نشان مي دهد و به گريه كردن ادامه خواهد داد.
- كودك را زمان زيادي تنها نگذاريد كه احساس نا امني و تنهايي كند.
- تحت هيچ شرايطي كودك را نترسانيد كه گريه نكند. مثلا نگوييد " اگر به گريه ادامه بدي ميزارمت دم در..".
آيا عصباني بودن مادر گريه بچه را تشديد مي كند ؟
هنگامي كه مادر دچار استرس مي شود، اين استرس را به كودك منتقل مي كند؛ متقابلا كودك كه گريه مي كند، مادر دچار اضطراب مي شود؛ در نتيجه انتقال متقابل استرس باعث تشديد گريه در فرزندتان مي شود. زماني كه كودك گريه مي كند چند نفس عميق بكشيد و در نهايت خونسردي سعي كنيد او را آرام كنيد. كودكان مادران عصبي معمولا بيشتر از كودكان مادران آرام بي قرار و گريان هستند. كودكان مادران عصبي دچار اضطراب مي شوند. توصيه مي كنيم كه مقاله عوامل بروز استرس در كودكان را مطالعه نماييد.
تا چه سني گريه كردن طبيعي است؟
كودك از زمان تولد تا سه ماهگي از توجه ويژه مادر برخوردار است. بعضي از كودكان از زمان تولد به شدت گريه مي كنند و آرام نمي گيرند ولي بعضي از كودكان آرام تر هستند. تا زماني كه كودك به رشد كلامي نرسيده، گريه كردن كودك براي برطرف كردن نيازهايش طبيعي است. اما گريه و بي قراري بيش از حد كودك در سنين بالاي 2 سال بايد جدي گرفته شود. در چنين شرايطي حتما از يك فرد متخصص در زمينه كودك مشاوره بگيريد.
نحوه پيشگيري از گريه كودك در شب
گريه و زاري بچه در شب در روحيه اعضاي خانواده تاثير منفي مي گذارد و معمولا اعضاي خانواده را عصبي مي كند. شام كودك بايد به اندازه كافي باشد؛ مطمئن شويد كه كودك سير است. سعي كنيد كودك بر طبق يك برنامه غذا و خواب ثابت باشد و آن را تغيير ندهيد كه آرامشش بهم نخورد. پوشكش را عوض كنيد. براي كودك قصه بگوييد، دماي اتاقي را كه كودك در آن مي خوابد را تنظيم كنيد. او را در آغوش بگيريد و نور اتاق را كم كنيد. براي كودك لالايي بخوانيد و آرام در گوشش زمزمه كنيد. اگر گريه هاي كودك همراه با جيغ بود حتما درد دارد، حتما از يك فرد متخصص مشاوره كودك بگيريد.
براي دريافت مشاوره در زمينه درمان بي قراري كودك مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
خدمات مركز مشاوره تلفني خانواده هنر زندگي
مركز مشاوره روانشناسي تلفني خانواده هنر زندگي با بهره مندي از كادر مجرب خدمات خود در زمينه مشاوره تلفني خانواده با موضوعاتي شامل مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره پيش از ازدواج، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره دوستي دختر و پسر، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره دوستيهاي پيش از ازدواج، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره دوران نامزدي، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره اعتياد، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره همسريابي مشاوره خانواده تلفني با موضوع مشاوره ازدواج، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره زندگي مشترك، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره جنسي
منبع : بي قراري و گريه كودك | علل و بهترين راه هاي آرام كردن بي قراري و گريه كودك