اختلالات تجزيه اي، به اختلالاتي اشاره دارد كه ويژگي مشترك آنها از دست دادن دوره اي هويت فردي است، در اين شرايط، فرد هوشياري خود را نسبت به واقعيت خود، عاطفه، حافظه و يا كاركردهاي حسي- حركتي اش از دست ميدهد. ممكن است شما هم حالاتي از گسست را تجربه كرده باشيد، چرا كه اختلالي شايع است كه بسياري پس از يك رويداد استرس زا مانند تصادف با آن روبرو ميشوند. همچنين زمانهايي كه بسيار خسته ايد مثلا هنگامي كه تمام شب را براي مطالعه امتحان فردا بيدار مانده باشيد، درجاتي از گسست يا تجزيه را تجربه مي كنيد. گاهي احساس واقعي نبودن، آنقدر ترسناك و شديد است كه در كاركرد بهنجارتان سايه مياندازد. از آنجايي كه اختلالات تجزيه اي با ساير آسيبهاي رواني مانند اضطراب، مشكلات خلقي و اختلالات شخصيت همراه ميشود استفاده از مشاوره روانشناسي جهت تشخيص و درمان به موقع اهميت دارد.
براي مشاوره در زمينه تشخيص و درمان اختلالات تجزيه اي مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع : اختلالات تجزيه اي | انواع و نحوه درمان اختلالات گسستي
گسست در اختلالات تجزيه اي به چه معناست؟
زماني كه شخص از خودش يا محيط اطراف جدا مي شود گويي همه چيز خواب و رويا ست، گسست اتفاق مي افتد. اگر حالات گسست را تجربه كرده باشيد، احتمالا احساس كرده ايد كه دنيا واقعيت ندارد يا زمان به آهستگي مي گذرد.
انواع اختلالات تجزيه اي
انواع اختلالات تجزيه اي شامل موارد زير مي باشد:
1- اختلال هويت تجزيه اي /چند شخصيتي
2- فراموشي تجزيه اي
3- اختلال گسست از خويشتن/گسست از واقعيت
اختلال هويت تجزيه اي
در اختلال هويت تجزيه اي، فرد يك يا چند حالت شخصيتي متفاوت از يكديگر دارد و در دورههاي مختلف يكي از شخصيتها بر بقيه هويت هايش غالب ميشود. هنگامي كه فرد وارد شخصيت مقابل ميشود عاطفه، خلق و تمام خصوصيات و ويژگيهايي كه با آن خود را ميشناسد و يا ديگران او را ميشناسند، تغيير ميكند. همچنين در به خاطر آوردن برخي از اتفاقات روزانه و يا حتي اطلاعات مهم شخصي ِخود ناتوان ميشود. همچنين آن ها در زمان حال حاضر هم دچار فراموشكاري ميشود، در نتيجه باعث مشكلاتي جدي در انجام امور روزانه همچون وظايف شغلي، رانندگي و غيره ميشوند. اين افراد سفرهاي تجزيه اي را به كرات تجربه ميكنند. به اين صورت كه ناگهان خود را در مكان ديگري مييابند و به خاطر نميآورند چه زماني و چگونه به آنجا رفتهاند.
فراموشي تجزيه اي
در اختلال فراموشي تجزيه اي يا يادزدودگي گسستي، فرد به صورت ناخودآگاه برخي از افراد يا وقايعي در زندگي اش را كه احتمالا منبع آسيب و استرس بوده اند، از ياد ميبرد. اين وقايع به درستي در حافظه او ذخيره شده اند اما به دليل بار آسيب زايي شديدي كه براي فرد دارد آن ها را به خاطر نميآورد.
اختلال مسخ شخصيت - مسخ واقعيت
در گسست از خويشتن فرد نسبت به "خود"، احساس غير واقعي بودن، جدا بودن يا از بيرون نظاره گر خود بودن را دارد. او نسبت به افكار، احساس، حواس خود و اعمالش حس گسست و جدا شدن، دارد. فرد مبتلا به اختلال گسست از واقعيت، احساس غير واقعي بودن جهان خارج يا گسستگي از آن را داراست. به طوري كه انگار اطرافيان يا اشيا محيط روياگونه و مه گرفته اند.
تشخيص اختلالات تجزيه اي
افراد مبتلا به اختلالات تجزيه اي به دليل فراموشكاري هاي متعدد و مشكلاتي كه در ادراك خود و جهان بيرون دارند، در حوزه هاي مختلفي در زندگي افت شديدي خواهند داشت. ممكن است بيماري هايي مثل آلزايمر، دمانس ... كه تحت عنوان اختلالات عصبي شناختي هستند نيز با اين نشانه ها اشتباه گرفته شوند. در مورد اختلالات گسستي، بايد توجه داشت كه اين نشانه به دليل مصرف ماده و داروي ديگري در فرد ايجاد نشده باشد. براي اطلاع از انواع مواد اعتياد آور و عوارض آن ها كليك كنيد.
درمان اختلالات تجزيه اي
براي درمان اختلالات تجزيه اي، از دارو درماني و روان درماني با رويكردهاي مختلف استفاده مي شود. به دليل ادراك تحريف شده اي كه اين افراد از خود و جهان بيروني بيرون دارند، ابتدا به درمان دارويي نياز دارند. پس از آن مي توان به درمان با رويكردهاي روانپويشي و شناختي-رفتاري پرداخت.
براي مشاوره در زمينه تشخيص و درمان اختلالات تجزيه اي مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع : اختلالات تجزيه اي | انواع و نحوه درمان اختلالات گسستي