ازدواج زودهنگام | علل و پيامدهاي ازدواج در سن پايين

هنر زندگي اولين سامانه مشاوره روانشناسي تخصصي كشور با مجرب ترين مشاوران روانشناسي پاسخگوي سوالات و مشكلات شما در زمينه هاي مشاوره خانواده ، ازدواج ، طلاق ، تربيت كودك ، جوانان ، مهارت هاي ارتباطي ، ترك اعتياد ، مشاوره روانشناسي ، روان درماني و ... مي باشد. به اميد زندگي شاد و سالم براي يكايك مردم ايران...

ازدواج زودهنگام | علل و پيامدهاي ازدواج در سن پايين

۱۳۶ بازديد

ازدواج زودهنگام مسئله رايجي در برخي از جوامع از جمله ايران مي باشد. البته اين مسئله چالش بر انگيز طرفداران و مخالفاني دارد كه به نقد آن مي پردازند. ازدواج زود هنگام به ازدواج زير 18 سال گفته مي شود كه به علل مختلفي در ايران رواج دارد. مسائل فرهنگي، اقتصادي، مذهبي و فردي از عوامل سوق دهنده افراد به سمت ازدواج در سن پايين است. اما اين پديده خود منجر به مشكلات زيادي براي فرد، خانواده و جامعه ميشود. مشاوره قبل از ازدواج مي تواند افراد را براي يك تصميم گيري منطقي آماده سازد، در چنين شرايطي خانواده ها و زوجين با دانش بر مشكلات ازدواج در سن پايين موفق ميشوند كه تصميم گيري بهتري داشته باشند؛ همچنين با آگاهي از پيامدهاي منفي ازدواج در سن پايين، با آمادگي بيشتري براي شروع زندگي مشترك قدم بردارند.

 

براي دريافت مشاوره در زمينه ازدواج و مشاوره ازدواج مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.

 

منبع : ازدواج زودهنگام | علل و پيامدهاي ازدواج در سن پايين


ازدواج زودهنگام

سن ازدواج به صورت قانوني در ايران 13 سالگي مي باشد. البته در سنين پايين تر تحت شرايط خاص با بررسي قاضي، اجازه ازدواج صادر مي شود. اين در حالي است كه سن رسمي ازدواج در سطح جهان 18 سال در نظر گرفته مي شود. در واقع منظور از ازدواج در سن پايين، پايين تر از 18 سال مي باشد. در جوامع مدرن مبناي ازدواج هر فرد تمايل و انتخاب خودش مي باشد. يعني ازدواج يك انتخاب شخصي است كه فرد بالاي 18 سال در موردش تصميم مي گيرد. معمولا در اين جوامع ازدواج قبل از 18 سالگي غير قانوني بوده و مردم هم تمايلي براي آن ندارند. ازدواج امري تحميلي در نظر گرفته نمي شود و خانواده ها در مورد آن تصميم نمي گيرند.

در مغايرت با فرهنگ غربي، ازدواج در ايران به شكل يك سرنوشت قطعي براي فرزندان در نظر گرفته مي شود و والدين از سال ها قبل براي آن برنامه ريزي مي كنند و حتي در انتخاب فرد مناسب براي ازدواج با فرزندشان تصميم گيري مي كنند. عاملي كه باعث ميشود فرد در معيارهاي انتخاب همسر هيچ نقشي نداشته باشد.

 

شيوع ازدواج زودهنگام

ازدواج زود هنگام يعني زير سن 18 سال، در ايران شيوع بالايي دارد؛ طبق آمار ها شيوع كودك همسري براي دختران زير سن قانوني حدود 65 درصد و براي پسران حدود 35 درصد است. متاسفانه حدود بيست در صد اين افراد تحصيلات كمتر از ديپلم دارند. 

 

علل ازدواج زود هنگام چيست؟

ازدواج زودهنگام در بسياري از مناطق كشور به ويژه در شهرهاي كوچكتر و فرهنگ هاي روستايي يك امر طبيعي بوده و اصولا تشويق و تاييد مي شود. براي ازدواج در سن پايين علل متنوعي وجود دارد كه در ادامه آن ها را بررسي ميكنيم:

علل فرهنگي

در برخي از فرهنگ ها، ازدواج در سن پايين يك فضيلت و ارزش محسوب مي شود. اين مسئله بيشتر در مورد زنان صادق است تا مردان؛ ولي به هرحال فرهنگ غالب جامعه تشويق به ازدواج در سن پايين مي باشد. در واقع تا همين چندي پيش تخطي از اين امر، فشار اجتماعي زيادي بر زنان وارد مي كرد. در بسياري از خرده فرهنگ ها دختران هر چقدر زودتر ازدواج كنند، بهتر است و تحصيل يا اشتغال زنان ارزش پنداشته نمي شود. در واقع والدين فكر مي كنند اگر دختر دير ازدواج كند، حرف شنوي اش از والدين كاهش پيدا كرده و ديگر نمي توان او را كنترل كرد. البته اين نگراني در مورد پسران هم وجود دارد ولي آزادي پسران در خانواده بيشتر مي باشد.

علل فردي

برخي نوجوانان در ارتباط با جنس مخالف كه قرار مي گيرند و تجربه عاطفي شديدي را از سر مي گذرانند، تصميم به ازدواج مي گيرند. در واقع انگيزه ازدواج در آنها صرفا وصال به معشوق است و بدون هيج آگاهي يا پيش زمينه اي در مورد مهارت هاي لازم براي ازدواج موفقتصميم ميگيرند زندگي مشترك خود را آغاز كنند. در اين شرايط ممكن است حتي عليرغم مخالفت هاي خانوادگي، اين نوجوانان در امر ازدواج پافشاري كنند.

علل مذهبي

به گناه افتادن جوانان و وارد شدن به روابط نامشروع و افكار گناه آلود يكي از نگراني هاي اصلي جوامع مذهبي مي باشد. در واقع مذهب براي صيانت نفس جوانان ازدواج زود هنگام يعني زماني كه ميل جنسي آن ها فعال مي شود را توصيه مي كند. كه اين زمان معمولا دوران نوجواني و بلوغ مي باشد كه در واقع همين تفكر و ترس از به گناه افتادن باعث مي شود كه والدين نوجوان خود را به سمت ازدواج سوق دهند. اين مسئله باعث ميشود حتي دوران نامزدي كوتاهتر از زمان معمول براي آشنايي زوجين باشد. در صورتي كه اين مدت، زمان مناسبي براي شناخت پيش از ازدواج است.

علل اقتصادي

فشارهاي اقتصادي در خانواده هاي پر جمعيت باعث مي شود والدين سريعتر به اين فكر بيفتند كه دختر خود را به منزل شوهر بفرستند تا بار هزينه زندگيشان كاهش پيدا كند. همين مسئله عاملازدواج با مرد سن بالا ميشود. پس دختران سن پايين خود را به عقد حتي مردان مسن با تمكن مالي در مي آورند.

 

تغييرات فرهنگي در مورد ازدواج زودهنگام

خوشبختانه در سال هاي اخير در سراسر كشور شاهد تغيير تدريجي نگرش ها در مورد ازدواج شده ايم. اهميت تحصيلات به ويژه در مورد دختران بيشتر از پيش مورد توجه قرار رفته است. اين روز ها دختران و همينطور پسران ساليان زيادي را صرف تحصيلات مي كنند و بعد از آن به تدريج وارد بازار كار مي شوند. در واقع به خاطر مسائل اقتصادي و اجتماعي سن ازدواج بالا رفته و فشار اجتماعي روي دختران و پسران براي تن دادن به ازدواج اجباري در سن پايين كاهش پيدا كرده است.

از طرف ديگر با پيش رفتن به سوي مدرن شدن جامعه، در كشور ما هم حق انتخاب فردي يك اولويت در نظر گرفته مي شود و ازدواج را به زماني موكول مي كنند كه دختران و پسران، خود آمادگي آن را احساس كنند. البته اين مسئله در مورد همه شهرها و در همه جمعيت صادق نيست و هنوز ازدواج زود هنگام نوعي تفاخر و ارزش به نظر مي رسد.

 

پيامدهاي ازدواج زودهنگام

ازدواج زود هنگام، ممكن است در ابتدا باعث كاهش اضطراب خانواده ها شود، هزينه ها را كاهش دهد يا نگرانيشان بابت اين كه فرزندشان به گناه آلوده شود را از بين ببرد. اما پيامد هاي منفي بيشتري براي فرد، خانواده و جامعه دارد. در ادامه پيامدهاي ازدواج زودهنگام را بررسي مي كنيم:

پيامدهاي فردي

1- روانشناسان تا حدود 18 سالگي را سنين نوجواني در نظر مي گيرند. يعني فرد پايين تر از 18 سال هنوز وارد دوران بزرگسالي نشده است. نوجواني دوران بحران هويت و هويت يابي است. در اين سن فرد هنوز به ثبات فكري و هيجاني نرسيده و نمي داند از خود، دنيا و زندگي چه مي خواهد. طبعا در چنين شرايطي نمي تواند در انتخاب همسر به درستي عمل كند. 

2- معمولا افراد بعد از چند سال كه از 18 سالگي شان مي گذرد با وارد شدن به دنياي بزرگسالي تمام تصورات نوجواني شان تغيير مي كند و سليقه و نظرشان در مورد ازدواج هم متفاوت مي شود. يعني ازدواج زود هنگام ممكن است باعث شود نارضايتي فرد در آينده از ازدواجش افزايش پيدا كند.

3- يكي از عيوب ازدواج زودهنگام بازماندن از تحصيل مي باشد. ممكن است اين ازدواج زودهنگام به فرزندآوري هم ختم شود. در نتيجه امكان تحصيل به ويژه براي دختران از بين برود و اين به معني محدود شدن فرصت هاي رشد فردي و نداشتن مهارت هاي لازم براي فرزندپروري است. 

4- ازدواج زودهنگام، پذيرفتن و يا تحميل يك مسئوليت بزرگ به فردي مي باشد كه احتمالا ظرفيت پذيرش چنين مسئوليتي را ندارد. چنين اتفاقي باعث مي شود فرد به شكل ناگهاني از زندگي كودكي خود وارد بزرگسالي شود. برخي در مواجهه با چنين شرايطي فشار رواني زيادي را متحمل شده و اختلالات سازگاري نشان مي دهند و برخي ديگر ممكن است سالهاي بعدي، از اينكه كودكي نكرده اند شكايت داشته باشند.

پيامدهاي خانوادگي

طلاق يا طلاق عاطفي مي تواند پيامد ازدواج زودهنگامي باشد كه نارضايتي زناشويي را براي طرفين به ارمغان آورده است. از طرف ديگر هنگامي كه زوجين در سن پايين ازدواج كنند و بچه دار شوند، بلوغ كافي براي تربيت فرزند هم ندارند و بنابراين هم خود و هم فرزندانشان دچار مشكلاتي خواهند شد.

پيامدهاي بلندمدت و اجتماعي

ازدواج هاي زود هنگامي كه طلاق را در جامعه بالا ببرد، تاثيرات مخربي بر سلامت جامعه خواهد گذاشت. فرزنداني كه در چنين خانواده هايي بزرگ شوند و درگير فرايند طلاق والدينشان شوند، سطح سلامت روان پايين تري خواهند داشت و در نتيجه نسل آينده هم به طور كلي تحت تاثير قرار مي گيرند.

 

براي دريافت مشاوره در زمينه ازدواج و مشاوره ازدواج مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.

 

منبع : ازدواج زودهنگام | علل و پيامدهاي ازدواج در سن پايين

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.