همزمان با پيشرفت تكنولوژي و بالا رفتن رقابت اعتياد به كار نيز شكلي پيچيدهتر و شديدتري به خود گرفته است. شايد با شنيدن كلمه اعتياد، مواد مخدر در ذهن شما بيايد اما بايد بدانيد كه تمام اعمال دنيا قابليت اين را دارند كه به اعتياد تبديل شوند. به اين نوع از اعتيادها اعتياد رفتاري گفته ميشود. سخت كوشي قابل تحسين است اما افرادي كه به كار معتادند نميتوانند به چيزي غير از آن فكر كنند و ساير ابعاد زندگيشان مختل ميشود. اگر شما نيز آنقدر درگير مشغلههاي كاري هستيد كه احساس ميكنيد دچار اين اعتياد شدهايد، در ادامه اين مطلب ويژگيهاي اعتياد به كار ، علل و راههاي درمان آن را بررسي كردهايم كه مطالعه آن ميتواند براي شما مفيد باشد.
براي دريافت مشاوره در زمينه اعتياد به كار مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره9092305265 تماس بگيريد.
منبع : اعتياد به كار | علائم، تشخيص و نحوه درمان اعتياد به كار
چه زماني كار كردن به اعتياد تبديل مي شود؟
اعتياد به كار مثل تمام اعتياد هاي ديگر، نوعي اختلال در سلامت رواني است. اعتياد به كار ناتواني در متوقف كردن رفتار و تمايل وسواس گونه به انجام كار، بيش از حد نياز است. اين موقعيت اغلب يك نياز اجباري براي رسيدن به موفقيت يا فرار از استرس است. افراد مبتلا به اعتياد به كار معمولا به عنوان شخصيت كمال گرا شناخته مي شوند. كار كردن زياد زماني به اعتياد تبديل مي شود كه به عملكرد فرد در ساير حوزه هاي زندگي آسيب وارد كند.
فرد معتاد به كار چگونه است؟
افراد معتاد به كار نميتوانند كار نكنند، حتي وقتي مدتي از شغل خود دور باشند، مانند معتاداني كه مواد مخدر به آنها نرسيده واكنش نشان ميدهند. آنها نميتوانند تفريح كنند و از تعطيلات خود استفاده نميكنند. اين افراد معمولاً مورد نفرت همكاران و مورد تشويق رئيس خود قرار ميگيرند.نشانهها و علائم فرد معتاد به كار عبارتاند از :
علائم اعتياد به كار
1- تمام فكر و ذكرش معطوف و مشغول به كارش است.
2- از كار براي آرامش استفاده مي كند.
3- بيشتر از زمان مشخص در محل كار مي ماند.
4- وقت هايي كه بيكار است، از حال روحي و جسمي خود ناراضي است.
5- عملكرد زندگي در جنبه هاي خانوادگي و اجتماعي مختل مي شود.
6- تمام تلاش خود را براي هدر نرفتن زمان كاري به كار مي بندد.
7- سلامت جسمي و رواني خود را براي شغلش به خطر مي اندازد، براي مثال ساعت هاي خواب را كاهش مي دهد تا بتواند بيشتر كار كند.
8- بدون افزايش درآمد يا مزايا، كار خود را بيشتر مي كند.
9- درخواست هاي ديگران براي كمتر كار كردن را نمي پذيرد.
10- ترس زيادي در مورد از دست دادن شغل خود دارد.
11- از كار به عنوان راهي براي كنار آمدن با مشكلات رواني خود نظير اضطراب و افسردگي استفاده مي كند.
12- از كار براي اجتناب از مواجه شدن با بحران هاي زيادي نظير طلاق يا مرگ ديگران استفاده مي كند.
فرد معتاد به كار براي اينكه همان لذت و اثراتي كه در گذشته كار كردن براي او به ارمغان مي آورد را تجربه كند، بايد بيشتر كاركند. همانطور كه يك معتاد به مواد مخدر مصرف خود را بيشتر مي كند.
چگونه بفهميم به كار معتاد شده ايم
براي اينكه بتوانيد بفهميد كه شما يا عزيزانتان به كار معتاد هستيد، بايد سؤالات زير را از خود بپرسيد و اگر اكثر موارد آن در مورد شما صدق ميكرد، به نظر با يك مشكل جدي مواجه شدهايد:
- آيا برنامه كاري شما، باعث ايجاد مشكل در خانواده يا زندگي اجتماعي شده است؟
- آيا ترك كردن كار و به خانه رفتن براي شما سخت است؟
- آيا شما به خاطر احترام و تحسين ديگران، معمولاً از ثمرات و مزاياي كار صرف نظر ميكنيد؟
- آيا شما وعدههايي كه به ديگران در مورد زمانهاي بيكاري دادهايد را ميشكنيد؟
- هنگام تعطيلات، استراحت كردن براي شما دشوار است و بيقرار ميشويد؟
- سلامت جسمي شما به خاطر برنامه كاري بيش از حد كاهش يافته است؟
- آيا از درخواست ديگران براي كم كردن كار سر باز ميزنيد؟
- آيا تلاشي براي كم كردن ميزان كار خود انجام دادهايد كه در آن شكست بخوريد؟
توجه : اگر 5 مورد از 8 مورد بالا را داريد، حتما جهت بررسي بيشتر و دريافت كمك به روانشناس مراجعه كنيد.
پناه بردن به كار، فرار از مشكلات رواني ديگر
معمولاً افرادي كه از كمبود اعتماد به نفس، افسردگي يا مشكل در روابط اجتماعي رنج ميبرند، خود را بيش از حد به كار مشغول ميكنند. آنها معمولاً كساني هستند كه فكر ميكنند نميتوانند روي زندگي خود كنترل داشته باشند و براي آن تلاش كنند؛ بنابراين خود را با كار بيش از حد سرگرم ميكنند.
اين افراد معمولاً از عدم مسئوليت پذيري نيز رنج ميبرند و با كار كردن سعي ميكنند از مسئوليتهاي ديگر زندگي فرار كنند. همچنين رفتار كمالگرايي نيز در آنها مشهود است و ميخواهند خيلي زود به اهداف بلندمدت خود برسند. در واقع اين افراد براي درمان اعتياد به كار نياز به حل مسائل ايجاد كننده اعتيادشان دارند.
درمان اعتياد به كار
اگر شما به كار اعتياد داريد، ممكن است برنامهاي مشابه با بيماران مبتلا به اعتياد مواد مخدر دريافت كنيد. براي مثال شركت در جلسات گروهدرماني با افرادي كه مشكل مشابه با شما دارند يا شركت در جلسات برنامه 12 قدمي براي ترك اعتياد در مورد اعتياد به كار نيز توصيه ميشود. توجه داشته باشيد كه اين اعتياد ميتواند به اندازه اعتياد به مواد به روح و روان شما آسيب برساند و درنتيجه نياز مبرمي به مداخلات حرفهاي روانشناسي دارد. در اين شرايط مشاوره ترك اعتياد به شما براي بازسازي زندگيتان كمك بسياري خواهد كرد.
براي دريافت مشاوره در زمينه اعتياد به كار مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره9092305265 تماس بگيريد.
منبع : اعتياد به كار | علائم، تشخيص و نحوه درمان اعتياد به كار