كلروديازپوكسايد جزء دسته داروهاي ضد اضطرابي است كه عمدتا براي درمان اختلالات اضطرابي، بيخوابي، قطع مصرف الكل و ترك اعتياد به مواد مخدر تجويز ميگردد. تمام داروهاي اين دسته به علت ساختار آنان، بسيار اعتياد آور هستند و مصرف خودسرانه و خارج از تجويز پزشك ميتواند وابستگي ايجاد كند. همچنين عوارض ناشي از ترك ناگهاني كلروديازپوكسايد نيز بسيار خطرناك است. پس لازم است كه مصرف كردن و نكردن آن و همچنين دوز مصرفي كاملا تحت نظر پزشك و روانپزشك باشد. در صورتي كه شما از اين دارو استفاده ميكنيد يا ميخواهيد اطلاعاتي درباره آن داشته باشيد تا انتهاي مطلب با ما همراه باشيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه دارو هاي ضد اضطراب مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
داروي كلروديازپوكسايد
كلروديازپوكسايد با نام تجاري ليبريوم اولين دارو از خانواده بنزوديازپينها ميباشد. اين دارو داراي اثر طولاني نسبت به ديگر داروهاي اين خانواده است و از 24 ساعت تا 100 ساعت در بدن طول اثر دارد. كلروديازپوكسايد به شكل قرصهاي ۵ و ۱۰ ميليگرمي در داروخانههاي كشور عرضه ميشود و براي درمان اختلالات اضطرابي، بيخوابي، قطع مصرف الكل و ترك اعتياد به مواد مخدر تجويز ميگردد.
براي آگاهي بيشتر در زمينه اختلالات اضطرابي كليك كنيد.
مكانيسم اثر كلروديازپوكسايد
كلروديازپوكسايد مثل بقيه بنزوديازپينها عمل ميكند و تقريبا ساختار شيميايي مشابهي با ساير داروهاي اين دسته دارد. اين دارو با تاثير بر روي غشاي سلولهاي عصبي، باعث افزايش انتقال دهنده گابا ميشود. گابا يك انتقال دهنده عصبي است كه اگر مقدار آن كاهش پيدا كند، بدن در يك حالت هيجاني قرار ميگيرد و موجب اضطراب و بيخوابي ميشود. اين دارو با افزايش ميزان گابا، اضطراب شما را كاهش داده و ميتواند به خواب آرامتر شما كمك كند.
دوز مصرفي كلروديازپوكسايد
دوز مصرفي كلروديازپوكسايد كاملا بايد زير نظر پزشك باشد. ممكن است با كاهش يا افزايش ميزان آن به صورت سر خود، عوارض جانبي خطرناكي براي شما داشته باشد. بنابراين در صورت برگشت علائم بيماري و از بين رفتن اثر دارو، براي افزايش دوز و در صورت مشاهده بهبودي يا عوارض جانبي، براي كاهش دوز مصرفي يا تغيير دارو به پزشك خود مراجعه كنيد.
براي شناخت بيشتر در زمينه درمان اضطراب كليك كنيد.
عوارض جانبي دارو
برخي از عوارض ناشي از مصرف كلروديازپوكسايد در ادامه گفته شده است كه در اكثر موارد ميتوان عوارض را با تنظيم دوز و در صورت شدت با تغيير دارو برطرف كرد. برخي از اين عوارض شامل موارد زير ميباشد.
- خواب آلودگي
- سردرگمي
- كندي رواني حركتي
- جوشهاي پوستي
- بينظمي چرخه قاعدگي
- حالت تهوع و يبوست
- افزايش و كمبود ميل جنسي
- زردي پوست
- اختلال عملكرد كبد (در اين مورد اگر درمان با ليبريوم طولاني مدت است، آزمايشات دورهاي عملكرد كبد لازم است)
هشدارها و احتياطهاي مصرف كلروديازپوكسايد
اگر مصرف كننده اين دارو هستيد به هشدارهاي زير توجه كنيد.
- كلروديازپوكسايد توانايي ذهني و فيزيكي مورد نياز براي انجام كارهاي پرخطر مثل رانندگي يا استفاده از ماشين آلات صنعتي را مختل ميكند.
- در كودكان ميتواند باعث آسيب رواني شود.
- مصرف همزمان با الكل باعث افزايش شدت عوارض ميشود.
- استفاده در طول بارداري، مخصوصا در طول سه ماهه اول بارداري، ميتواند خطر ابتلا به ناهنجاريهاي مادرزادي را افزايش دهد (در صورت بارداري در حين مصرف كلروديازپوكسايد، حتما در مورد قطع مصرف با پزشك خود مشورت كنيد).
- در سالمندان و افراد ناتوان بايد دوز پايين و بسيار كنترل شده باشد.
- در صورت مشاهده واكنشهاي هيجاني و خشم بايد ادامه مصرف توسط پزشك بررسي شود.
- در بيماراني كه سابقه افكار خودكشي داشتهاند بايد با احتياط بيشتري مصرف شود. استفاده از كلروديازپوكسايد در شرايط افسردگي ممكن است خطر خودكشي را افزايش دهد.
- به دليل تمايل به ايجاد وابستگي و سوء استفاده، در افرادي كه سابقه مصرف الكل يا مواد مخدر را دارند بايد با احتياط مصرف گردد و ترك آن تدريجي باشد.
براي آشنايي بيشتر در زمينه داروهاي ضد اضطراب كليك كنيد.
نشانههاي سوء مصرف و مسموميت
در صورت مصرف بيش از حد اين دارو احتمال مسمويت وجود دارد. با مشاهده علائم زير به متخصص مراجعه نماييد.
- خواب آلودگي شديد
- افزايش فشار خون
- افزايش ضربان قلب
- سردرگمي و گيجي
- كندي شديد رواني حركتي
- كما
نشانههاي ترك ناگهاني كلروديازپوكسايد
كلروديازپوكسايد به دليل وابستگي و تغييراتي كه در متابوليسم بدن ايجاد ميكند، نبايد خودسرانه و ناگهاني قطع شود. در صورت ترك ناگهاني نشانههاي زير بروز پيدا ميكند.
- تشنج
- لرزش شديد
- بيخوابي
- گرفتگي عضلاني
- استفراغ
- عرق كردن شديد
لازم است پس از يك دوره مصرف طولاني مدت، از قطع ناگهاني جلوگيري شود و يك برنامه كاهش تدريجي مصرف زير نظر پزشك تهيه گردد. در كنار اين اقدامات دريافت مشاوره كنترل استرس براي جلوگيري از افزايش استرس ضروري است.
براي اطلاعات بيشتر در زمينه مشاوره كنترل استرس و اضطراب كليك كنيد.
سوالات متداول
ميزان مصرف قرص كلروديازپوكسايد چقدر بايد باشد؟
همانطور كه بيان شد مصرف اين دارو حتما بايد زير نظر پزشك انجام گيرد و بسته به شرايط هر فرد متفاوت ميباشد. با اين حال مصرف كلرديازپوكسايد در اضطراب خفيف ۵ تا ۱۰ ميليگرم سه بار در روز است و در اضطراب شديد از ۲۰ ميليگرم سه بار در روز نيز ميتوان استفاده كرد.
اگر در حين مصرف دچار مشكلات گوارشي شديم چكاري انجام دهيم؟
در صورتي كه هنگام مصرف كلرديازپوكسايد دچار مشكلات گوارشي ميشويد، سعي كنيد دارو را با غذا يا شير ميل كنيد. همچنين اگر فرد نميتواند قرص كامل را بلع كند، آن را خرد كنيد.
چرا مصرف دارو در دوران شير دهي خطرناك است؟
چون از طريق شير مادر به جنين منتقل ميشود و بر روي كودك اثر ميگذارد و خطر ابتلا به ناهنجاريهاي مادرزادي را افزايش ميدهد.
براي دريافت مشاوره در زمينه دارو هاي ضد اضطراب مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع : كلروديازپوكسايد | عوارض و كاربرد كلروديازپوكسايد