جنون آني يكي از انواع اختلالات رواني مزمن است كه طي آن فرد از دنياي واقعيت فاصله گرفته و وارد دنياي توهم و هذيان ميشود. در بسياري مواقع افراد در اثر جنون آني و خشم دست به اعمال خشونت آميز ميزنند و در نهايت دچار پشيماني و يك عمر عذاب وجدان ميشوند. اختلالات تكانهاي، خستگي، تحريك مقاوم و آسيب رواني، مقاومت فرد را در برابر ناكاميها و فشارهاي زندگي كاهش ميدهد و احتمال رفتارهاي ناگهاني در او را افزايش ميدهد. جنون آني در يك لحظه اتفاق ميافتد و تمام روحيات و خلقيات فرد را به صورت ناگهاني تغيير ميدهد. با شناسايي علائم اوليه، كنترل و درمان جنون آني ميتوانيم از بروز حوادث ناگوار جلوگيري كنيم. پيشنهاد ميكنيم براي كسب اطلاعات بيشتر مقاله اختلالات رواني را مطالعه فرماييد.
براي دريافت مشاوره در زمينه جنون آني مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
جنون آني چيست؟
در جنون آني فرد به صورت ناگهاني كنترل و ارتباط خود را با واقعيت از دست ميدهد و ممكن است به خود يا ديگران آسيب برساند. در واقع هيجان آن قدر در فرد شدت پيدا ميكند كه از حالت طبيعي خود خارج شده و در بسياري موارد برخلاف هنجارها يا قوانين خود و جامعه عمل ميكند. اين تغيير رفتارهاي ناگهاني بيشتر در دهههاي دوم و سوم زندگي رخ ميدهد. جنون آني ميتواند به درگيريهاي بدون دليل منطقي، ناسزاگويي، قتل و... منجر شود. اگر علت جنون آني ژنتيك باشد و يا در سنين پايين نشانهها شروع شده باشند، درمان سختتر و شدت نشانهها بيشتر خواهد بود. براي كسب اطلاعات بيشتر از اختلال جنون كليك كنيد.
جنون انواع گوناگوني دارد و به علتهاي مختلفي رخ ميدهد. فردي كه مستعد باشد، گاه با كوچكترين محرك دچار جنون ميشود و در برخي ديگر از انواع جنون تنها فشار رواني عميق و طولاني مدت در بروز اين اختلال مؤثر است. از جمله انواع جنون ميتوان به جنون آتش افروزي اشاره كرد كه در آن فرد علاقه مفرط به استفاده از آتش در موقعيتهاي خطرناك دارد. براي كسب اطلاعات در زمينه جنون آتش افروزي كليك كنيد.
تشخيص جنون اني
اختلال جنون آني با مصاحبه باليني و ارزيابي رواني تشخيص داده ميشود. درمانگر پرسشهايي مطرح ميكند و واكنش فرد در موقعيتها و تجارب مختلف را ميسنجد. گاهي براي بررسي علت اختلال آزمايشهاي پزشكي و عكس برداري از مغز ضروري است.
علائم و نشانهها جنون آني
دو علامت اصلي براي تشخيص جنون آني در فرد، بروز هذيان و توهم است. به علاوه ديگر نشانههايي كه در ادامه به آنها اشاره كردهايم در تشخيص اين اختلال مؤثرند:
- بروز هذيان؛ اعتقادات فردي كه براساس واقعيت نيستند و با فرهنگ فرد منطبق نيست.
- توهم؛ حالتي از تغيير هشياري است كه در آن فرد موضوعاتي را درك ميكند كه واقعيت خارجي ندارد ولي عميقا به آنها باور دارد.
- فقدان احساس يا واكنش عاطفي نامتناسب
- اختلال در عملكرد در محيط كاري يا موقعيتهاي اجتماعي
- فقدان بينش و اختلال در قضاوت
علل جنون آني
عوامل مختلفي در بروز جنون آني نقش دارند كه از جمله آنها ميتوان به عوامل محيطي، ژنتيك، مشكلات خانوادگي، اقتصادي، تنشها، شكست و ناكامي، فشارهاي رواني و جسمي اشاره كرد. برخي ديگر عوامل شامل موارد زير ميشود:
1. مصرف مواد توهمزا
سو مصرف مواد محرك و الكل نيز در پيدايش جنون آني نقش دارند. استفاده از مواد توهم زا باعث ايجاد اختلال در فرم و محتواي افكار ميشود و احتمال آسيب رساندن به خود و ديگران افزايش پيدا ميكند.
2. آسيبهاي مغزي
تومورهاي مغزي، سكته مغزي، تشنج، زوال عقل (دمانس و آلزايمر) يا حوادثي كه باعث آسيب مغزي در فرد شده است از جمله اختلالات بيولوژي هستند كه ميتواند منجر به بروز رفتارهاي ناگهاني و جنون آني شود.
3. ابتلا به اختلالات شخصيت
در اختلالات شخصيت ضد اجتماعي، مرزي، پارانوئيد و اختلالات رواني مانند اسكيزوافكتيو و اختلالات خلقي دوقطبي نيز احتمال جدا شدن فرد از واقعيت و رفتارهاي آني وجود دارد. براي كسب اطلاعات در زمينه اختلالات شخصيت كليك كنيد.
4. اختلالات تكانهاي
اختلالات تكانهاي يكي ديگر از عوامل بروز جنون است، كه معمولا به صورت مزمن بروز ميكند. در واقع اين افراد مسير رشدي پر تنش و بي ثباتي را پشت سر گذاشتهاند.
5. ابتلا به اختلالات هذياني
در افراد مبتلا به اختلالات هذياني مانند اسكيزوفرني، هذيانهاي پارانوئيدي و حسادت هذياني، بدبيني زياد احتمال اقدام به قتل را در اين افراد بالا ميبرد. حسادت يك هيجان پر قدرت است و اگر در اختلال هذياني يا به صورت بخشي از يك اختلال ديگر بروز كند ميتواند با خشونت همراه شود؛ شكل بارز آن خودكشي يا ديگر كشي است. همچنين مشخصهي بارز اسكيزوفرني، توهم و هذيان است كه اين موضوع خود احتمال بروز رفتارهاي آني و جنون آني را به شدت افزايش ميدهد. براي درك بيشتر ميتوانيد مقاله اسكيزوفرني را مطالعه كنيد.
جنون اني در روابط مادر و فرزند
جنون آني در رابطه بين مادر و فرزند هم ممكن است اتفاق بيافتد. فشارهاي زندگي، سختيهاي اجتماعي و اقتصادي شرايطي را فراهم ميكند كه افراد به خصوص مادران داراي مشكلات رواني يا مبتلا به اختلالهاي شخصيت نتوانند خود را كنترل كنند. جنون بعد از زايمان از اختلالات بسيار نادري است كه ممكن است در رابطه مادر و فرزند اتفاق بيوفتد. خانمهايي كه سابقه ابتلا به بيماريهاي رواني از جمله دو قطبي را داشتهاند بيشتر در معرض اين اختلال قرار ميگيرند. همانطور كه گفتيم اين اختلال بسيار نادر است اما گاها منجر به كشته شدن نوزاد توسط مادر ميشود و بايد جدي گرفته شود. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه جنون بعد از زايمان كليك كنيد.
پيشگيري از جنون اني
اختلالات رواني و جنون آني مشكلاتي ريشهاي هستند و اغلب به دوران كودكي پر تنش افراد مبتلا باز ميگردند؛ سبك فرزند پروري مناسب يكي از مهمترين اقدامات جهت پيشگيري از بروز رفتارهاي ناگهاني است. رفتار صحيح والدين، محيط خانوادگي مناسب و به دور از تنشهاي مداوم بسيار تأثير گذار است. توصيه ميكنيم مقاله سبك هاي فرزندپروري را مطالعه كنيد.
خانواده اولين محيط رشد و شكل گيري رفتار مناسب در كودك است. علاوه بر خانواده ناكامي در محيطهايي مانند مدرسه، دانشگاه، محل كار و... نيز ممكن است باعث بروز رفتارهاي ناگهاني و جنون آني در فرد شود. آموزش و ارتقاي مهارتهايي چون مديريت خشم و كنترل استرس به فرد اين مكان را ميدهد تا در برابر ناملايمات زندگي و بحرانها توانايي تصميم گيري و برخورد درست را حفظ كند. در مواردي كه سابقه خانوادگي ابتلا به بيماريهاي رواني وجود داشتهباشد، مراجعه به مشاوره كنترل استرس براي فرد مستعد به جنون آني الزامي است.
درمان جنون آني
با توجه به علت و عامل ايجاد كننده جنون درمانها نيز متفاوت است. گاهي حتي لازم است فرد در بيمارستانهاي اعصاب و روان بستري شود. داروهاي ضد جنون يا نورولپتيك براي كاهش توهمات و هذيان تجويز ميشوند كه با توجه به نوع علائمي كه در فرد وجود دارد انتخاب دارو براي او متفاوت است. اين داروها مكمل درمان هستند و براي تأثيرگذاري بيشتر لازم است فرد دورههاي روان درماني و درمانهاي شناختي رفتاري را نيز بگذراند. براي كسب اطلاعات در زمينه روان درماني و درمان شناختي رفتاري كليك كنيد.
درمان جنون آني با تركيب روشهاي روانپزشكي و روانشناسي بهترين نتيجه را به دست ميدهد. بهتر است فرد همياري و كمك يك مشاور مجرب را در كنار خود داشتهباشد. درمانگر سعي ميكند تغييرات شناختي و رفتاري در فرد ايجاد كند تا بتواند سبك زندگياش را تغيير دهد و در مواجهه با محركهاي استرسزا بر اعصاب خود مسلط شود. از اين طريق به تدريج تغييرات مثبتي در رفتار و شناخت فرد ايجاد ميشود. مطالعه مقاله روانشناسي اطلاعات بيشتري را در مورد اين ديدگاه در اختيارتان قرار ميدهد.
براي دريافت مشاوره در زمينه جنون آني مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع : جنون آني | نشانه ها، علت و درمان جنون