سلامت ابعاد مختلفي دارد كه بيشتر بر ابعاد فردي آن تأكيد ميشود اما آنچه سلامت يك جامعه را تعيين ميكند شاخصهايي است كه به عنوان سلامت اجتماعي شناخته ميشوند. سلامت اجتماعي داراي ابعاد مختلف رواني، جسمي، اقتصادي و سياسي است و عوامل متعددي بر آن تأثير ميگذارند. برنامههاي ارتقاء سلامت اجتماعي معمولا از طرف دولت يا سازمانهاي مردم نهاد اجرا ميشوند كه به مرور چگونگي اجراي آنها نيز ميپردازيم. سلامت جامعه خود در بحث روانشناسي سلامت مورد بررسي قرار ميگيرد و به كمك آن به درمان مشكلات و چالشهاي مرتبط ميپردازد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه روانشناسي سلامت كليك كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه سلامت رواني مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع : سلامت اجتماعي | اهميت سلامت اجتماعي و جامعه
تعريف سلامت اجتماعي
سلامت اجتماعي شاخصهاي سلامتي در يك جامعه را شامل ميشود كه در يك منطقه جغرافيايي سكونت دارند. در سلامت اجتماعي عوامل اجتماعي مؤثرند و ابعاد اجتماعي نيز بيشتر از ابعاد فردي مورد توجه قرار ميگيرد. آمارهايي كه به طور روزمره از نرخ طلاق، بيكاري، فساد، بيمه و ساير آسيبها يا رشدهاي اجتماع ميخوانيم همگي به نوعي اطلاعاتي از سلامت جامعه به ما ميدهند.
ابعاد سلامت اجتماعي
سلامت اجتماعي داراي ابعاد بسيار گستردهاي است و هر موضوعي كه به سلامت جامعه مربوط شود را در بر ميگيرد. خدمات اجتماعي مختلف مثل بيمه، آموزش همگاني و سياستهاي دولتي در زمينههاي مختلف سلامت جامعه و گستردگي آنها نشان از اهميت بالاي اين مسئله در همه جنبههاي زندگي افرادِ جامعه دارد.
ابعاد مختلف سلامت جامعه بر يكديگر نيز تأثير ميگذارند. ابعاد رواني، اقتصادي، سياسي، جسمي و اجتماعي در سلامت اجتماعي مورد توجه بوده و هر كدام بر ديگري تأثيرگذار هستند؛ براي مثال يك اتفاق سياسي يا اقتصادي مهم در جامعه ميتواند سلامت روان افراد آن جامعه را تحت تأثير قرار دهد، بهبود بخشد يا با خطر مواجه سازد. پيشنهاد ميكنيم در اين زمينه مقاله سلامت روان را مطالعه كنيد.
اهداف سلامت اجتماعي
برنامههاي سلامت با هدف افزايش شاخصهاي سلامت در يك جامعه اجرا ميشوند. سلامت جامعه در سطوح مختلف و با اهداف متفاوتي اجرا ميشود و با ترغيب افراد جامعه به بهبود سطح زندگي و پيگيري برنامههاي سلامت اين اهداف را دنبال ميكند. اهداف برنامههاي سلامت اجتماعي را در ادامه مرور ميكنيم.
- كاهش خطر
- افزايش سلامت
- پيشگيري از بروز مشكل
- درمان و كمك به رفع مشكل
- مراقبت از افراد مبتلا
- مديريت شيوع ابتلا به بيماري
اين اهداف در زمينههاي متفاوتي از جمله بيماريها، آمار خودكشي، فساد، طلاق، بيكاري و بسياري ديگر از شاخصهاي اجتماعي و با برنامه ريزي دولتي پيگيري ميشود. براي كسب اطلاعات در مورد خودكشي كليك كنيد.
عوامل اثرگذار بر سلامت اجتماعي
همانطور كه گفته شد شايد بتوان اولين عامل اثرگذار بر سلامت جامعه در يك بخش را ابعاد ديگر سلامت دانست. به طور مثال كاهش نرخ بيكاري ميتواند به كاهش فقر، خشونت، افسردگي و علائم اضطراب جامعه كمك كند. باورهاي مردم يك جامعه، سطح آموزش اجتماعي، جايگاه اجتماعي افراد و تأثير رسانهها از عواملي است كه بر سلامت رواني يك جامعه تأثير ميگذارند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه افسردگي و علائم استرس كليك كنيد.
ارتقاء سلامت اجتماعي
برنامههاي مختلفي براي ارتقاء سلامت اجتماعي وجود دارد. اين برنامهها ممكن است از طرف دولت يا سازمانهاي مردم نهاد تدوين شوند و در سطح جامعه به اجرا درآيند. اين برنامهها تحت اهداف متفاوتي انجام ميشوند كه در ادامه به مرور آنها مي پردازيم:
پيشگيري اوليه
در پيشگيري اوليه عوامل خطر و دلايل وقوع يك بيماري يا مشكل سلامتي در افراد جامعه مورد بررسي قرار ميگيرد و در جهت پيشگيري از وقوع آن تلاش ميشود. اين برنامهها در جهت تغيير رفتار افراد جامعه در برابر بيماريها و مشكلات سلامتي و افزايش سلامت جامعه اجرا ميشوند. برنامههاي متنوعي براي اين كار در نظر گرفته ميشوند كه بعضي از آنها در ادامه خواهد آمد.
_ برنامه واكسيناسيون كودكان (براي كسب اطلاعات در زمينه واكسيناسيون كودكان كليك كنيد.)
كمپينهاي آگاه سازي نسبت به مشكلات سلامتي
آموزش از طريق رسانه
آموزش در مدارس
پيشگيري ثانويه در ارتقا سلامت اجتماعي
برنامه پيشگيري ثانويه در واقع به معناي جلوگيري از بدتر شدن شرايط بيماري فرد است. در برنامههاي پيشگيري ثانويه تغييراتي در محيط فرد يا سبك زندگي خودش ايجاد ميشود كه از پيشرفت بيماري جلوگيري كند. هر چند براي پيشگيري از وقوع بيماري دير شده باشد اما با پيشگيري از پيشرفت بيماري به بهبود كيفيت زندگي بيمار كمك ميشود. اين برنامهها به ويژه براي بيماريهاي حاد به صورت آموزشهاي اجتماعي يا برنامههاي محيطي انجام ميشود. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه سبك زندگي كليك كنيد.
آموزشهاي خود مديريتي زندگي به افراد بيمار كه به آنها در كنترل شخصي شرايط زندگي كمك ميكنند باعث كاهش نياز فرد به محيطهاي بيمارستاني ميشود. اين افراد با كاهش نياز به محيط بيمارستاني احساس بهبودي دارند و سرعت پيشرفت بيماري نيز كاهش پيدا ميكند.
برنامه مراقبت درماني
در برنامههاي سلامت اجتماعي روشهاي درماني براي افراد جامعه در نظر گرفته ميشود. در بسياري از كشورها از جمله ايران برنامههاي مراقبت درماني براي افراد جامعه طراحي و در سطح گسترده مورد اجرا قرار ميگيرند. بيمارستانهاي دولتي، اورژانس، نظام بيمهاي از جمله اقداماتي هستند كه در كشورهاي مختلف از جمله ايران براي مراقبت درماني از افراد جامعه اجرا ميشوند. علاوه بر اين خدمات مشاورهاي و روشهاي روان درماني نيز جهت درمان انواع اختلالات رواني، كمك به افراد براي حل تعارضات زندگي، بهبود كيفيت زندگي و ارتقاء شخصيت والاي انساني، در برنامهي مراقبت اجتماعي جاي ميگيرند. در اين زمينه ميتوانيد از مشاوره تلفني فردي كمك بگيريد.
براي دريافت مشاوره در زمينه سلامت رواني مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع : سلامت اجتماعي | اهميت سلامت اجتماعي و جامعه