ترس از مرگ يكي از ريشهايترين احساسات سالم است. ترس از مرگ به شما كمك ميكند كه بتوانيد اميد به زندگي خود را افزايش دهيد و قدر زندگي خود را بدانيد؛ در نتيجه امنيت خود را حفظ كرده و از خطرات پرهيز ميكنيد. هر كس تصويري درباره مرگ و زندگي دارد، اما شايد اصليترين دليل ترس از مردن اين است كه شما دقيقا نميدانيد مرگ چيست و تصوري از مردن نداريد. علاوه بر مزايايي كه ترس از مرگ دارد، توجه بيش از حد به آن نيز ميتواند تبديل به فوبيا شده و زندگي شما را تحت الشعاع قرار دهد. اما چگونه ميتوان در كنار يك زندگي خوب از مرگ نيز ترس داشت؟ براي رهايي از انواع فوبيا چه كارهايي بايد كرد؟ با مطالعه ادامه اين مطلب به پاسخ سوالات خود خواهيد رسيد. پيشنهاد ميكنيم براي كسب اطلاعات بيشتر مقاله فوبيا را بخوانيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه تشخيص و درمان فوبيا مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع : ترس از مرگ | دلايل و نحوه درمان ترس از مرگ
علل ترس از مرگ چيست؟
همانطور كه گفته شد علل ترس از مرگ، مثل خود مردن، مبهم و گسترده است و هركس براي خود دليلي دارد. ترس از مرگ ميتواند خود را به شكلهاي مختلف مانند اضطراب بيماري، اختلالات اضطرابي، افسردگي و... خود را نشان دهد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمنيه اضطراب بيماري و اختلالات اضطرابي كليك كنيد. در اينجا اصليترين دلايل ترس از مرگ را بيان كرده ايم تا شما بتوانيد نسبت به افكار خود كمي آگاهي پيدا كنيد:
1. رفتار و كارنامه در زندگي
خيلي از شما، در واقع به دليل عدم رضايت از خودتان در زندگي، از مرگ ميترسيد. فكر ميكنيد كه تا اين سن، بد بوديد و هيچ كاري براي دنيا و براي ديگران نكرده ايد. شايد دليل اصلي ترس شما از مرگ، اعمال و رفتاري باشد كه تا كنون انجام داده ايد.
2. لذت نبردن از زندگي
خيليها براي زندگي حرص ميخورند. نگران هستند كه هنوز از دنيا و از امكانات استفاده نكرده و هنوز همه لذتها را تجربه نكردهاند. وقتي به خود مينگرند ديگر زماني براي برآورده شدن آرزوهايشان باقي نمانده است. اين افكار به صورت هوشيار و ناهوشيار ذهن شما را ميتواند مشغول كرده و سبب ترس از نيستي يا مرگ در شما شود.
3. ترس از زندگي پس از مرگ
اگر به زندگي پس از مرگ باور داريد و از مرگ ميترسيد، به اين دليل است كه فكر ميكنيد زندگي بعدي شما بدتر و تلختر از زندگي حال حاضر شماست. پس بايد ملزومات زندگي بعدي را انجام دهيد. احساس گناه و پشيماني از كارهايي كه انجام داده ايد، ترس را در شما بيشتر ميكند.
4. مرگ، پايان زندگي است
اگر به زندگي پس از مرگ و دنياي بعدي باور نداريد، دليل ترس از مردن شما اين است كه فكر ميكنيد مرگ پايان زندگي است. يا فكر ميكنيد هر كاري انجام دهيد پوچ است و يا فكر ميكنيد زمان شما آنقدر محدود است كه نميتوانيد به زندگي لذت بخشي برسيد.
5. ديدن مرگ ديگران
يكي از علل ترس از مرگ، ديدن مرگ عزيزان و يا افراد ديگر از نزديك است. بجز كساني كه در مشاغل بيمارستاني فعالند، براي باقي افراد ديدن مرگ كسي بسيار معدود است. اين اتفاق آنقدر وحشتناك است كه زندگي شما را تحت تاثير قرار ميدهد.
6. ناراحتي ديگران از مردنم
جالبترين علت ترس از مرگ براي عده اي، اين است كه آنها از ناراحتي و گريه عزيزانشان بيزارند و دوست ندارند با مردنشان، ديگران آزار ببينند. شايد در وهله اول زيبا باشد ولي اين ديدگاه ممكن است آسيبهاي زيادي در زندگي به بار بياورد.
آيا ترس از مرگ يك اختلال رواني است؟
تقريبا تمام انسانها به مرگ فكر ميكنند و ممكن است در طول زندگي خود با آن درگير باشند. گاه اين ترس اضطراب و استرس فراواني را براي فرد به همراه ميآورد. اين استرس و اضطراب زماني تبديل به يك اختلال رواني ميشود كه زندگي روزمره فرد و عملكرد او در جنبههاي مختلف زندگي را تحت تأثير قرار دهد. گاه ترس از مرگ به نوعي فوبيا و وسواس تبديل ميشود و فرد نميتواند افكار مرتبط با مردن را كنترل كند. گاه افراد اين افكار و اين ترس را به صورت خودآگاه تجربه ميكنند اما فشار زياد حاصل از آن منجر به بروز اضطراب در فرد ميشود و كم كم به پردازشي ناخودآگاهانه تبديل ميگردد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه انواع فوبيا كليك كنيد.
چگونه با ترس از مرگ مبارزه كنيم؟
ترس از مردن طبيعي است اما مرگ، در آينده اتفاق ميافتد. بنابراين در اولين قدم بايد تلاش كنيد كه در زمان حال زندگي كنيد و بيشتر درباره زندگي و لذت هايش فكر كنيد. همچنين در مواقعي كه ترس از مردن در حال آسيب زدن به شماست بايد كمك يك روانشناس را طلب كنيد. برخي از راهكارهاي كاهش ترس از مردن:
1- هدفمند باشيد
داشتن رويا و هدفهاي زيبا و بزرگ، شما را براي ادامه زندگي مصمم و با انگيزه ميكند. در واقع حركت به سمت اهدافي كه خواسته قلبي شماست يك نوع رضايت از خود و احساس خوشحالي براي شما به وجود ميآورد.
2- زندگي خوب
داشتن روابط صميمانه با ديگران، يك رابطه عاشقانه با خانواده و لذت بردن از زندگي، به شما در كاهش اين ترس كمك ميكند. لذت ببريد، حتي از چيزهاي كوچك ميتواند معناي يك زندگي خوب را براي شما به ايجاد بكند.
3- چيزي از خودمان به جا بگذاريم
بسياري از افراد نگرانند كه بعد از مرگ فراموش شوند، اينكه فراموش شويد طبيعي است اما آيا كاري كرده ايد حتي صدها سال پس از مرگتان، نام و يادتان جاودان بماند؟ اگر يك نياز شديدي به اين داريد كه پس از مرگ از شما ياد شود؛ زندگي كساني كه جاودانه شدند را بررسي كنيد.
4- درباره ترس تان صحبت كنيد
سعي كنيد درباره ترس خود از مرگ با ديگران صحبت كنيد، نقطه نظرات شان را ببينيد و از آنها استفاده كنيد. زماني كه افكار خود را به زبان ميآوريد بهتر ميتوانيد درباره آنها تصميم بگيريد.
5- بودن كنار عزيزان
به اين فكر كنيد كه اگر هم روزي مرگ شما فرا برسد، روياي دوباره ديدن و بودن كنار عزيزاني كه از دست رفتهاند را دوباره به دست خواهيد آورد. حتي اگر روياست، ميتواند زيبا باشد.
6. روشهاي ذهن آگاهي
در بيشتر مواقع ترس از مرگ با افكار وسواس گونه همراه است و به مرور زمان تبديل به وسواس فكري عملي ميشود. اين وسواس خود منجر به تشديد ترسها ميشود و چرخهاي معيوب را تشكيل ميدهد. براي اين كه اين چرخه را متوقف كنيد لازم است خود را به ضعيت آرامش بخش برسانيد. يكي از راههاي رسيدن به آرامش استفاده از روشهاي ذهن آگاهي است كه در آنها ميتوانيد افكار وسواس گونهي خود را با ديدي بازتر مورد بررسي قرار دهيد. تنفس عميق به شما كمك ميكند تا تنها بر يك موضوع تمركز كنيد و افكار منفي را از خود دور كنيد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه اختلال وسواس فكري عملي كليك كنيد.
آرام سازي و ذهن آگاهي را ميتوانيد به اين صورت انجام دهيد: محلي را به دور از هر گونه سر و صدا و عوامل حواس پرتي براي نشستن انتخاب كنيد. به مدت 4 ثانيه از بيني نفس عميق بكشيد و 7 ثانيه نفس خود را نگه داريد و با 8 شماره هوا را از دهان خود خارج كنيد. توصيه ميشود هر شب اين تنفس را 10 بار انجام دهيد. زماني كه تنفس خود را كنترل ميكنيد پاسخهاي فيزيكي بدنتان تحت تأثير قرار ميگيرند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه ذهن آگاهي كليك كنيد.
7. بهرهمندي از طبيعت
زماني كه افكار ترس آلود به سراغ شما ميآيند سعي كنيد بر لحظه حال تمركز كنيد. زندگي در جوامع صنعتي امروزه منجر به افزايش افسردگي در تمام اقشار جامعه شدهاست. رفتن به طبيعت و انجام تكنيكهاي آرام سازي در طبيعت به شما كمك ميكند آرامش بيشتري كسب كنيد. رفتن به كوه و جنگل را در برنامه خود قرار دهيد و حداقل هفتهاي يك بار به طبيعت برويد. براي اطلاع از ديگر روشهاي غلبه بر ترس از مرگ كليك كنيد.
ترس از مرگ در كودكان
ترس از مرگ در كودكان نيز امكان بروز دارد. اين ترس بخشي از رشد طبيعي آنها است. كودكان به صورت كلي كمتر از مكانيسمهاي دفاعي، اعتقادات مذهبي و ادراكات شناختي از مرگ بهرهمند هستند؛ اينها عواملي هستند كه اغلب به بزرگسالان كمك ميكنند تا با مشكلات و ترس از مرگ كنار بيايند. به همين دليل درك مفهوم مرگ براي كودكان دشوار است و اغلب ناراحتي زيادي را در مواجهه با مرگ عزيزان و يا فكر كردن به مرگ تجربه ميكنند. ترس از مرگ در كودكان در صورتي كه بيش از 6 ماه طول بكشد نگران كننده ميشود و لازم است والدين نشانههاي افسردگي و اختلال را در كودك خود چك كنند و به مشاوره كودك مراجعه كنند.
چرا ترس از مرگ با افزايش سن بيشتر ميشود؟
چيزي از بحران 40 سالگي يا بحران ميانسالي شنيدهايد؟ در اين سن، همه افراد دوست دارند كاري كنند كه اثري جاودانه داشته باشد و از آنها نامي بماند. اگر اين بحران حل نشود و فرد از خود راضي نباشد، در سنين بالاتر شديدا ترس از مردن پيدا ميكند. به گذشته خود نگاه ميكنيد، سرشار از حسرت و كارهاي نكرده است و ميدانيد كه شايد هيچوقت فرصت جبران نباشد. نبايد اجازه دهيد كه اين حسرتها به وجود بيايند و اگر هم وجود دارند، در فرصتي كه داريد و تا جايي كه ممكن است، برخي از آنها را جبران كنيد. براي كسب اطلاعات در زمينه بحران 40 سالگي كليك كنيد.
چه زماني براي ترس از مرگ به روانشناس مراجعه كنيم؟
همه مردم، تا حدي تمام اختلالات رواني را در خود ديدهاند و تجربه كردهاند. همه تا حدي افكار وسواسي و بيمارگونه داشتهاند. اما چه زماني، اين افكار و اين اختلالات به درمان جدي نياز دارد؟ زماني كه مشكلات خلقي، مشكلات روحي، افكار وسواسي و يا هر مشكل رفتاري، عملكرد زندگي شما را مختل كرد و نتوانستيد وظايف و فعاليتهاي خود را به طور كامل انجام دهيد، آن وقت نياز به كمك يك فرد ديگر داريد و بايد به روانشناس مراجعه كنيد.
ترس از مرگ نبايد شما را از زندگي غافل كند. اگر ترس از مردن، زندگي شما را مختل كرده و نميتوانيد وظايف خود را به خوبي انجام دهيد، احتمالا دچار وسواس فكري شده ايد و بايد براي درمان فوبيا به مشاوره كنترل استرس مراجعه نماييد. پيشنهاد ميكنيم مقاله درمان فوبيا را نيز مطالعه كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه تشخيص و درمان فوبيا مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع : ترس از مرگ | دلايل و نحوه درمان ترس از مرگ