خال هاي مادرزادي خالهايي هستند كه از بدو تولد روي پوست كودك وجود دارند و يا در طول همان روزهاي اوليه زندگي پديد ميآيند. برخي از والدين در مورد وجود اين خالها نگرانيهايي دارند و ميترسند كه اينها علامتي از بروز يك مشكل جدي باشد. در حالي كه در اكثر موارد خال هاي مادرزادي شرايطي عادي و طبيعي هستند و ممكن است به دليل عوامل ژنتيكي بروز يابند. اين خالها به دو طبقه كلي تقسيم ميشوند كه يا در اثر تغييرات عروق خوني بروز پيدا ميكنند و يا ناشي از تجمع بيش از حد رنگدانههاي پوست در نواحي خاص هستند. ما در ادامه اين مقاله تلاش كردهايم تا در مورد انواع خال هاي مادرزادي، علل پيدايش و روشهاي از بين بردن آنها اطلاعات بيشتري ارائه كنيم پس با ما همراه باشيد.
منبع: خال هاي مادرزادي | شناسايي انواع خال هاي مادرزادي و درمان آنان
خال هاي مادرزادي
خال هاي مادرزادي نقاطي از پوست هستند كه رنگ متفاوتي نسبت به ساير نقاط دارند. اين خالها اغلب از همان زمان تولد وجود دارند و يا در هفتههاي نخستين زندگي پديد ميآيند. خال هاي مادرزادي معمولاً غير سرطاني هستند و ممكن است در هر نقطهاي از بدن ديده شوند. اين خالها در افراد مختلف از نظر شكل ظاهري، رنگ و اندازه ميتوانند متفاوت باشند. خال هاي مادرزادي ممكن است در طول دوران رشد دست خوش تغيير شوند اما در برخي افراد از نظر ظاهري تغيير نميكنند و به همان شكل اوليه باقي ميمانند. در اين ميان افرادي هم هستند كه با گذر زمان خالهاي مادر زاديشان به مرور محو ميشود و در نهايت به طور كامل از بين ميرود.
علل بروز خال هاي مادرزادي در بدن
اعتقادات و باورهاي غلطي در مورد بروز خال هاي مادرزادي وجود دارد. براي مثال بسياري از افراد معتقدند كه اين خالها با توجه به نوع تغذيه مادر و ويارهاي خاص او در دوران بارداري پديد ميآيند. در حالي كه اين مسئله از نظر علمي درست نيست. در واقع پژوهشگران هنوز نتوانستهاند علت دقيق بروز خال هاي مادرزادي را كشف نمايند. البته در برخي سندرومهاي بسيار نادر مشخص شده است كه عوامل ژنتيكي ميتوانند مسئول بروز اين تغييرات پوستي باشند. با اين حال اين مسئله امر رايجي نيست و همان طور كه گفته شد علت اصلي نمايان شدن خال هاي مادرزادي مشخص نيست.
براي آگاهي بيشتر در زمينه مشاوره حضوري كليك كنيد.
انواع خال هاي مادرزادي | خالهاي مرتبط با رنگدانهها
خال هاي مادرزادي به دو طبقه كلي تقسيم ميشوند. اين خالها يا در اثر تغييرات عروق خوني بروز پيدا ميكنند و يا ناشي از تجمع بيش از حد رنگدانههاي پوست در نواحي خاص هستند. ما در ادامه ابتدا به معرفي خالهاي مربوط به رنگدانههاي پوست پرداختهايم.
مول يا همان خالهاي گوشتي
مولها يا همان خالهاي گوشتي ميتوانند رنگهاي متفاوتي در افراد مختلف داشته باشند. آنها ممكن است در رنگهاي صورتي، قهوهاي روشن و يا حتي سياه نيز ديده شوند. مولها ممكن است مسطح و يا به شكل برجسته باشند. آنها در اكثر موارد دايرهاي شكل هستند و ممكن است در هرجايي از بدن مشاهده شوند. برخي از خالهاي گوشتي با گذر زمان كوچك و محو ميشوند اما برخي ديگر از آنها در طول عمر تغييري نميكنند و ثابت باقي ميمانند. بروز تغييراتي در شكل ظاهري مولها گاهي اوقات ميتواند به عنوان نشانهاي از بروز برخي سرطانها در نظر گرفته شود.
خالهاي قهوهاي
خال هاي مادرزادي قهوهاي معمولاً بيضي شكل هستند و در اكثر اوقات به صورت قهوهاي كم رنگ ديده ميشوند. با اين حال هرچه قدر رنگ پوست فرد تيرهتر باشد خالهاي قهوهاي در او نيز پررنگتر خواهند بود. اين خالها ممكن است از همان زمان تولد وجود داشته باشند و يا در سالهاي اوليه كودكي ظاهر شوند. خالهاي قهوهاي معمولاً با افزايش سن كودك بزرگتر ميشوند اما در برخي افراد نيز به مرور از بين ميروند و اثري از آنها باقي نميماند.
خالهاي مغولي آبي رنگ!
اين خالها كه رنگ آبي متمايل به خاكستري دارند، بيشتر در افراد با پوست تيره ديده ميشوند. اين لكههاي پوستي اغلب بيضرر هستند اما در بسياري از مواقع با كبودي اشتباه گرفته ميشوند كه همين مسئله ممكن است باعث نگراني والدين شود. خالهاي مغولي كه معمولاً در قسمتهاي پاييني كمر و باسن ظاهر ميشوند، اغلب تا سن 4 سالگي به طور كامل محو ميگردند.
براي اطلاعات بيشتر در زمينه مشاوره تلفني كليك كنيد.
انواع خال هاي مادرزادي | خالهاي مرتبط با وضعيت عروقي
در بسياري از مواقع خالها نتيجه تجمع عروق خوني در ناحيه خاصي از پوست هستند. مطالعات نشان ميدهد كه 40 درصد از خال هاي مادرزادي نوزادان به همين دليل بروز مييابند. ما در ادامه اطلاعات لازم را در مورد انواع خالهاي عروقي ارائه دادهايم.
بوسه فرشته!
بوسه فرشته نام نوعي از خال هاي مادرزادي عروقي است كه به رنگ قرمز يا صورتي هستند و اغلب در نواحي بين دو چشم، پلكها و گردن ظاهر ميشوند. علت بروز اين خالها وجود خوشههاي زيادي از رگهاي خوني زير پوست است. اين لكهها اغلب با گذر زمان كم رنگ شده و به مرور تقريباً تا 2 سالگي محو ميشوند.
همانژيوم
همانژيوم نوعي ديگر از خال هاي مادرزادي است كه در افراد مختلف به رنگهاي آبي، صورتي يا قرمز روشن بروز مييابد. محل بروز آنها معمولاً در اندامها، سر و گردن است. همانژيومها در حقيقت نوعي تومورهاي خوش خيم هستند كه ابتدا ممكن است مسطح باشند اما به مرور زمان رشد ميكنند و در طي چند ماه اوليه زندگي كودك، بزرگتر و برجسته ميشوند. بسياري از همانژيومها به طور خود به خود و تا بزرگسالي به مرور محو ميشوند و بهبود مييابند. اما اگر اين نقاط برجسته به سرعت در حال رشد باشند بايد براي اطمينان يافتن از بيخطر بودن آنها به پزشك مراجعه كنيد. در صورتي كه همانژيوم در بينايي كودك دخالت داشته باشد و يا به تنفس آسيب برساند به برداشتن فيزيكي نياز دارد.
لكههاي شرابي
لكههاي شرابي خالهايي هستند كه به دليل تجمع غير طبيعي رگهاي خوني كوچك زير پوست ايجاد ميشوند. آنها ممكن است در هر نقطهاي از بدن ديده شوند اما در نواحي صورت و گردن بيش از هرجاي ديگر مشاهده ميشوند. اين خالها در افراد مختلف در رنگهاي صورتي، قرمز و بنفش ديده ميشود. لكههاي شرابي از جمله خال هاي مادرزادي هستند كه به مرور زمان محو نميشوند و در صورتي كه درمان نشوند ممكن است به تدريج تيرهتر نيز شوند. اگر اين لكهها روي پلك وجود داشته باشند ممكن است به نظارت و درمان پزشكي نياز پيدا كنند.
روشهاي درمان و از بين بردن خال هاي مادرزادي
بيشتر خال هاي مادرزادي لكههاي بيضرري هستند كه نيازي به برداشتن ندارند. اما برخي از آنها نظير همانژيومها يا خالهاي گوشتي ميتوانند منجر به بروز برخي خطرهاي پزشكي نظير سرطان پوست شوند و در نتيجه به مراقبت و درمان نياز دارند. براي برداشتن اين خالها و درمان آنها لازم است كه به يك متخصص پوست مراجعه كنيد. از جمله روشهاي از بين بردن اين خالها ميتوان به درمان با ليزر، استفاده از داروهاي بتابلوكر، كورتيكواستيروئيدها و در موارد جدي عملهاي جراحي اشاره كرد.
سؤالات متداول
- دختر من 15 سال سن دارد و جديداً به خالهاي روي صورتش بسيار حساس شده و حتي اعتماد به نفسش را به اين خاطر از دست داده. به عنوان والدين در رفتار با او بايد چه برخوردي نشان دهيم؟
فرزند شما در سنين نوجواني قرار دارد. افراد در اين سنين بيش از هر دوره ديگري نسبت به ظاهر خود حساس ميشوند و ممكن است دائماً خود را در آينه برانداز كنند و يا از خود ايراد بگيرند. به عنوان والدين در اين سنين بايد تلاش كنيد تا به فرزندتان نشان دهيد او را درك ميكنيد و در كنار او هستيد. در عين حال با رفتارهاي خود نشان دهيد كه در زندگي براي چيزهايي مهمتر از قيافه ارزش قائل هستيد. براي مثال تشويق كردن فرزندتان به خاطر تلاشها و موفقيتهاي درسي و غير درسي به او كمك ميكند تا بتواند راحتتر با ظاهر خود كنار بيايد و اعتماد به نفس بالاتري را شكل دهد. كمك گرفتن از يك روانشناس متخصص در حيطه كودك و نوجوان ميتواند تا حد زيادي در اين باره به شما كمك كند.
براي اطلاعات بيشترزمينه مشكل با قيافه در بلوغ كليك كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه خال هاي مادرزادي مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: خال هاي مادرزادي | شناسايي انواع خال هاي مادرزادي و درمان آنان