بيماري آلزايمر (Alzheimer) يكي از انواع بيماريهاي زوال عقل است كه در بين عموم مردم به عنوان بيماري فراموشي شناخته ميشود. اما آيا هميشه فراموشي نشانهاي از بيماري آلزايمر است؟ اگر پا به ميانسالي گذاشتهايد فراموشيهاي جزئي طبيعي ميباشند. براي مثال نام يكي از دوستان را به ياد نميآوريد اما بعد از كمي فكر كردن يا حتي چند ساعت آن را به خاطر ميآوريد؛ اين حالت نشانهاي از يك مشكل جدي نميتواند باشد. اما اگر فراموشي مشكلات جدي را در زندگي روزمره شما ايجاد كرده باشد، احتمال ابتلا به آلزايمر وجود دارد. در اين شرايط با شناسايي زود هنگام نشانههاي اوليه ميتوانيد از پيشروي بيماري جلوگيري كنيد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه زوال عقل كليك كنيد.
منبع: بيماري آلزايمر | نشانه ها و راه هاي پيشگيري از الزايمر
بيماري آلزايمر را چطور بشناسيم؟
آلزايمر يك بيماري مغزي است كه به صورت تدريجي باعث كاهش حافظه، تفكر و استدلال ميشود و اختلالات حافظه را پديد ميآورد. از دست دادن حافظه به گونهاي كه زندگي را مختل كنند ميتواند نشانهاي ازبيماري آلزايمر يا ساير بيماريهاي زوال عقل باشد. با روشهاي در ادامه به علائمي كه نشان دهنده بيماري آلزايمر است اشاره كردهايم، در صورت ديدن اين نشانهها آنها را ناديده نگيريد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه اختلالات حافظه كليك كنيد.
1- فراموش كاريهايي كه زندگي روزمره تان را با مشكل مواجه كند
2- اخيرا براي برنامه ريزي و حل مسائل با چالش و ناتواني رو به رو شديد
3- كارها و وظايف روزمره را به سختي به پايان ميرسانيد
4- فراموش كردن و گيج شدن درباره زمان و مكاني كه در آن هستيد
5- درك تصاوير ديداري و فضايي برايتان سخت شده است
6- به تازگي كلمات براي حرف زدن و نوشتن به خاطرتان نميآيد
7- جاگذاشتن وسائل در جاهاي مختلف
8- در صورت طولاني شدن مبحث نميتوانيد موضوع را پيگيري كنيد
9- كاهش و يا ضعيف شدن توانايي قضاوت كردن
10- كناره گيري از كار و فعاليتهاي اجتماعي
11- تغييرات خلقي و شخصيتي
علائم و نشانههاي تشخيصي آلزايمر
براي تشخيص آلزايمر لازم است كه فرد حداقل دو مورد از علائم هر دسته را داشته باشد:
1_ناتواني در يادآوري و به خاطر سپردن اطلاعات جديد
اين علائم به صورتهاي زير بروز پيدا ميكند
_حرفها و سوالات تكراري
_فراموش كردن اتفاقات
_گم كردن وسايل
_سردرگمي در زمان و مكان
2_ناتواني در استدلال كردن و قضاوت
_عدم درك خطر
_ناتواني در كنترل مسائل مالي و برنامه ريزي
_عدم تصميم گيري صحيح
_مشكل در انجام كارهاي پيچيده
3_ناتواني در درك تصاوير بصري
_مشكل در تشخيص چهرههاي آشنا و يافتن وسايل مورد نيازي كه در دسترس قرار دارند از نشانههاي بيماري آلزايمر است.
_ناتواني در انجام كارهاي مشخص همچون لباس پوشيدن
4_مشكل با كلمات در صحبت كردن و نوشتن
_ناتواني در پيدا كردن كلمه مناسب براي رساندن منظور خود
_توقف در ميانه صحبت
_مشكل در نامگذاري اشيا
5_تغييرات رفتار و شخصيتي
تغييرات در رفتار خود را در بيماري آلزايمر به شكل بي قراري، بي تفاوت بودن نسبت به امور، فرار از اجتماع و جمعهاي دوستانه، كاهش چشم گير انگيزه، آشفتگي و فقدان احساساتي همچون همدلي نشان ميدهند.
در صورتي كه فرد علائم فوق را داشته باشد ميتوان ابتلا آلزايمر را تشخيص داد. به طور معمول آلزايمر به صورت تدريجي شروع ميشود و ممكن است ماهها يا سالها به طول بينجامد. اگر متوجه شديد كه علائم به سرعت شديد ميشوند به پزشك مراجعه كنيد چرا كه ممكن است نشانه بيماري حاد ديگري باشند.
برخي ديگر از نشانههاي اوليه آلزايمر
طبق تحقيقات انجام شده، برخي از علائم ممكن است نشان دهنده شروع بيماري آلزايمر باشد. البته ممكن است سالها بعد از شروع اين علائم آلزايمر بروز پيدا كند. اين نشانههاي اوليه عبارتند از:
_تغيير در حس شوخ طبعي
_مشكلات شنوايي
_كاهش حس بويايي
_غير معمول بودن اثر انگشت
_افسردگي
نكته: آلزايمر يك بيماري ارثي و ژنتيكي است. در صورتي كه سابقه بيماري در خانواده وجود داشته باشد فرد ميتواند در سنين جواني همچون 30 تا 40 سالگي نيز به آن مبتلا شود.
روش تشخيص بيماري آلزايمر
در اكثر مواقع، بيماري آلزايمر بدون بروز علائم اوليه و به صورت پنهان پيشرفت ميكند. براي تشخيص بيماري موارد زيادي مورد بررسي قرار ميگيرد كه از آنها ميتوان به سابقه بيماريهاي فرد، زمينه خانوادگي و ارثي و بررسي مشخصههاي عصبي اشاره كرد. برخي از روشهاي تشخيصي پيشرفته عبارتند از:
_تصوير برداري توموگرافي كامپيوتري (CT)
_تصوير برداري با رزونانس مغناطيسي(MRI)
_توموگرافي كامپيوتري با تك فوتون انتشاري(SPECT)
_توموگرافي تابش پوزيترون (PET)
آيا بيماري آلزايمر باعث مرگ ميشود؟
آلزايمر ارتباطات عصبي مغز را تخريب كرده و به تدريج بيمار در انجام امور معمولي مثل راه رفتن، غذا خوردن و بلعيدن دچار مشكل ميشود. اين بيماري باعث كوچك شدن و تخريب مغز ميشود اما بيماري آلزايمر شما را نميكشد، بلكه عواقبي كه در اثر كاهش عملكرد مغز دچارش ميشويد منجر به مرگ ميشود. عدم توانايي در بلع يكي از خطرناكترين عواقب اين بيماري است. اكثر بيماران آلزايمر در اثر پنومنويا آسپيراسون ميميرند. پنومنويا آسپيراسون وضعيتي است كه در آن غذا يا مايعات به جاي آنكه وارد مري شوند وارد ناي شده و موجب عفونت ششها و خفگي ميشود.
راههاي پيشگيري از Alzheimer
از آن جا كه هنوز به طور دقيق علت ابتلا به بيماري آلزايمر مشخص نشده است در نتيجه نميتوان روش دقيقي براي پيشگيري از ابتلا به آن توصيه كرد. اما طبق مطالعات با برخي اقدامات ميتوان خطر ابتلا را كاهش داد. براي اين منظور شما ميتوانيد عادات و روشهاي زير را در زندگي خود پياده كنيد. اين روشها تا حد زيادي از آلزايمر زودرس جلوگيري ميكنند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه آلزايمر زودرس كليك كنيد.
_ داشتن فعاليت جسماني و ورزش علاوه بر تضمين سلامت شما باعث شادابي ميشود.
_ رژيم غذايي مناسب و سالم را پيش بگيريد.
_ سعي كنيد در هر مرحلهاي از زندگي به دنبال يادگيري و فراگيري مهارتي جديد باشيد.
_ در فعاليتهاي دسته جمعي و اجتماعي شركت كنيد.
_ خواب كافي به خصوص خواب در شب سلامت مغز شما را تضمين ميكند.
_ استرس و اضطراب را از خود دور كرده و راههاي كنترل و مديريت استرس را بياموزيد. براي درمان اضطراب و استرس شديد ميتوانيد از مشاوره كنترل استرس كمك بگيريد.
_ از سيگار و نوشيدن افراطي الكل بپرهيزيد.
_ وزن و فشار خون خود را دائم چك كرده و تحت كنترل داشته باشيد.
آيا Alzheimer قابل درمان است؟
در حالي كه هنوز هيچ درمان قطعي براي درمان بيماري آلزايمر يافت نشده است گزينههاي دارويي و غير دارويي براي كاهش علائم و بهبود كيفيت زندگي بيمار وجود دارد. متيل تينينيوم كلرايد (رِمبِر) يكي از اين داروها است كه تنها باعث كنترل و كاهش نشانهها ميشود. كوهنوردي نيز يكي از فعاليتهايي است كه سرعت پيشروري بيماري را كاهش ميدهد. در نهايت بيماربا كمك متخصص ميتواند ياد بگيرد كه چگونه بيماري خود را كنترل كرده و با آن زندگي كند. خانواده و اطرافيان بيمار ممكن است بسيار تحت تأثير قرار گرفته و دچار معضلاتي شوند. مشاوره خانواده براي كنار آمدن با سختيهاي بيماري و يافتن راههايي براي كمك به بيمار، موثر واقع خواهد شد.
علاوه بر اين ميتوانيد از راههاي درمان فراموشي براي كاهش علائم بيماري آلزايمر استفاده كنيد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه راههاي درمان فراموشي كليك كنيد.
غذاها و ويتامينهاي مورد نياز براي پيشگيري و درمان بيماري آلزايمر
يكي از مهمترين و موثرترين مواد براي محافظت از بدن در برابر آلزايمر آنتي اكسيدانها ميباشند. آنتي اكسيدانهاي مواد طبيعي و مغذي هستند كه از بدن و مغز شما در برابر مولكولهايي به نام راديكال آزاد محافظت ميكنند. مولكولهاي راديكال آزاد باعث آسيب به سلولهاي بدن شده و يكي از عوامل سرطان، بيماريهاي قلبي و بيماري آلزايمر ميباشند. آنتي اكسيدانها در مواد غذايي مختلفي مثل ميوهها (به خصوص ميوههايي با رنگ قرمز)، سبزيجات، چاي، فلفل و... يافت ميشوند و علاوه به تقويت حافظه كمك ميكنند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه راههاي تقويت حافظه كليك كنيد.
ارتباط با متخصص روانشناسي به شما اين امكان را ميدهد تا بتوانيد يك سبك زندگي سالم را در پيش بگيريد و از با تصميم گيريهاي درست بهترينها رو براي خود رقم بزنيد. خوشبختانه اين روزها با استفاده از تلفن نيز ميتوانيد به بهترين متخصصان روانشناسي ارتباط پيدا كنيد. پس با دريافت مشاوره تلفني اولين گام براي تغيير را برداريد.
رژيم غذايي و طب سنتي در درمان بيماري آلزايمر
برخي از مواد غذايي سرعت پيشرفت بيماري آلزايمر را كاهش ميدهند كه به شرح زير ميباشند:
روغن نارگيل: مصرف منظم و روزانه روغن نارگيل در پيشگيري از آلزايمر بسيار موثر است. شما ميتوانيد روزي دو قاشق چاي خوري روغن نارگيل مصرف كنيد. همچنين ميتوانيد روغن نارگيل را به همراه سالاد يا غذاهاي پختني ميل كنيد.
ويتامين B12 : برخي از مواد غذايي سرشار از اين ويتامين هستند كه عبارتند از: گوشت، مرغ، ماهي، شير، پنير، تخم مرغ، آووكادو، شير سويا، لوبيا و غلات
دارچين: دارچين را ميتوانيد به عنوان ادويه در غذاهاي مختلف همچون نون تست، سالاد، شيريني و چاي مصرف كنيد. توجه داشته باشيد كه مصرف بيش از حد دارچين براي كبد ضرر دارد.
بادام: مصرف بادام در پيشگيري از آلزايمر بسيار مهم است. به طور روزانه و منظم چند عدد بادام ميل كنيد.
زردچوبه: زردچوبه نيز مانند دارچين يك ادويه است و ميتوانيد از آن در تمام غذاهاي خود استفاده كنيد. همچنين شما ميتوانيد يك و نيم قاشق زردچوبه را در شير حل كرده و آن را بنوشيد.
اسيدهاي چرب امگا3: مواد غذايي كه حاوي امگا3 هستند عبارتند از: گردو، ماهي، دانه كتان، لوبيا، روغن زيتون و پوره كدو. همچنين ميتوانيد با تجويز پزشك از مكمل هاي غذايي امگا3 نيز استفاده كنيد.
رفتار صحيح با افراد مبتلا به بيماري آلزايمر
رفتار با فرد مبتلا به بيماري آلزايمر بسيار مهم است. برخي از مهمترين اصول رفتاري با آنها به شرح زير ميباشد:
- در حين صحبت كردن با آنها لحن ملايمي داشته باشيد و با اطمينان حرف بزنيد.
- در صورتي كه فرد دچار سردرگمي و گيجي شد، عصبي نشده و با آرامش اشتباهات او را بگوييد.
- از پشت سر به او نزديك نشويد چرا كه ممكن است دچار ترس و آسفتگي شود.
- حتي اگر به درجه از بيماري رسيده كه متوجه حرفهاي شما نميشود هم با او صحبت كرده و مكالمات خود را قطع نكنيد.
- براي صدا زدن بيمار، با او تماس چشمي برقرار كرده و اسمش را صدا بزنيد. با اين كار به افزايش تمركز او كمك ميكنيد.
- در زمان سوال پرسيدن به فرد مهلت دهيد تا متوجه سوال شما بشود. اگر همچنان پاسخي نداد، سوال خود را با آرامش و كلمات ديگري تكرار كنيد.
- در هنگام گفتگو مطمئن شويد كه شما را ميبيند و وسايل مورد نيز خود همچون عينك و سمعك را در اختيار دارد. محركهاي مراحم همچون راديو و تلويزيون را نيز خاموش كرده تا بر گفتگو تمركز كند.
- به هيچ وجه بيمار مبتلا به آلزايمر را مورد تمسخر قرار ندهيد.
- وظايفي كه بايد انجام دهد را به مراحل كوچك تقسيم كنيد. فعاليتهاي پيچيده براي افراد مبتلا به آلزايمر سخت است و نميتوانند از عهده انجام آن برآيند.
- در هنگام صحبت با او از جملات منفي همچون (از خونه بيرون نرو) استفاده نكنيد. شما ميتوانيد با كلمات مناسب تري همچون (لطفا در خانه بمان) منظور خود را به او برسانيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه تشخيص و درمان بيماري آلزايمر مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: بيماري آلزايمر | نشانه ها و راه هاي پيشگيري از الزايمر