اكثر افراد در زندگي خود اهمال كاري و تنبلي را در انجام كارهاي مهم تجربه كردهاند و همواره به دنبال راهكاري براي غلبه بر اهمال كاري خود بودهاند. مسلم است كه اهمال كاري پيامدهايي به دنبال دارد و مانع از رسيدن به اهداف ميشود. علل مختلفي مانند افسردگي خفيف، كمال گرايي، كمبود انگيزه و خودكارآمدي پايين ميتوانند باعث به وجود آمدن اهمال كاري شوند كه براي اولين قدم در درمان آن لازم است كه علت را شناسايي كرده و به حل آن بپردازيد. همچنين كمك گرفتن از روانشناس، برنامه ريزي و تقسيم كار به مراحل كوچكتر ميتواند به درمان اين مشكل كمك كند. در ادامه به بيان بهترين راهكارها از ديد روانشناسان خواهيم پرداخت پس همراه ما باشيد.
منبع: غلبه بر اهمال كاري | بهترين راهكارها از ديد روانشناسان
منظور از اهمال كاري چيست؟
آيا پيش آمده كه در انجام كارهاي واجب و ضروري خود تنبلي كنيد و در عوض به انجام كارهاي بياهميت بپردازيد؟ مثلا به جاي خواندن درس و آمادگي امتحان به ديدن فيلم پرداختهايد؟ اين گونه كارها نمونهاي از اهمال كاري و تنبلي است كه مانع از پيشرفت افراد ميشود. در اين شرايط خود فرد ميداند كه اهمال كاري با پيامدهاي منفي همراه است اما انجام كارهاي ضروري براي او سخت و طاقت فرسا است.
براي آشنايي بيشتر در زمينه موفقيت در زندگي كليك كنيد.
غلبه بر اهمال كاري | دلايل اهمال كاري
افسردگي خفيف
برخي مواقع افسردگي خفيف باعث اهمال كاري و تنبلي فرد ميشود. فردي كه دچار افسردگي خفيف باشد، علائم جدي افسردگي را نشان نميدهد اما انرژي و انگيزه او تا حد زيادي كاهش يافته و در انجام كارهاي ضروري تمايلي از خود نشان نميدهد. افسردگي با مواردي همچون خستگي، مشكل در تمركز و كاهش انرژي همراه است كه هريك از اينها ميتوانند باعث اهمال كاري شوند.
براي اطلاعات بيشتر در زمينه درمان افسردگي كليك كنيد.
كمبود انگيزه
كمبود انگيزه يكي ديگر از دلايل اهمال كاري و تنبلي است. مثلا ممكن است دانشجويي براي آمادگي در امتحاني كه مربوط به رشته اصلي او نيست، اهمال كاري كند. اهمال كاري او به اين دليل است كه به كسب نمره بالا در اين درس اهميتي نميدهد.
اختلال بيش فعالي و كمبود توجه
برخي افراد به دليل داشتن بيماري ADHD نميتوانند بر يك كار معين تمركز داشته باشند. مخصوصا زماني كه كار كسل كننده باشد، اتمام آن برايشان بسيار سخت خواهد شد. در نتيجه بدون تمام كردن كار ضروري خود به سراغ كار ديگري ميروند.
غلبه بر اهمال كاري | خودكارآمدي پايين
خودكارآمدي نشانه اعتقاد فرد به توانايي خود در رسيدن به موفقيت است. در برخي مواقع سطح پايين خودكارآمدي باعث اهمال كاري ميشود. به اين صورت كه فرد به توانايي خود ايمان ندارد و فكر ميكند كه در هرحال در انجام اين كار مشخص موفق نخواهد بود.
ترس از بازخورد منفي
گاهي اوقات افراد به دليل ترس از ارزيابي يا ترس از دريافت بازخورد منفي ديگران در انجام كار خود اهمال كاري ميكنند. مثلا شخصي در تبليغ پروژه خود اهمال كاري ميكند چرا كه از تمسخر و برخورد منفي ديگران ميترسد.
كمال گرايي
گاهي اوقات افراد به دليل كمال گرايي بيش از حد دچار اهمال كاري ميشوند. كمال گرايي نادرست به اين صورت است كه فرد ميخواهد كار خود را از ابتدا بدون هيچ مشكلي انجام دهد. مثلا فردي كه قصد نوشتن يك كتاب را دارد به دليل كمال گرايي زياد خود نميتواند هر سطر را بدون هيچ اشتباهي بنويسد. در نتيجه انجام آن را به تاخير مياندازد و دچار اهمال كاري ميشود.
برخي ديگر از دلايل اهمالكاري شامل موارد زير هستند.
_ بي تفاوتي نسبت به امور و اتفاقات آينده
_ اضطراب و ترس نسبت به انجام كار
_ خوش بيني بيش از حد نسبت اتفاقات آينده
_ بي مسئوليتي
براي آگاهي بيشتر در زمينه روش زندگي افراد موفق كليك كنيد.
راههاي غلبه بر اهمال كاري
يافتن علت از راهكارهاي غلبه بر اهمال كاري
هر وقت كه متوجه اهمال كاري خود شديد، از خود بپرسيد كه چرا انجام كار را به تعويق مياندازم. براي مثال ممكن است علت اهمال كاري شما افسردگي و كمبود انرژي باشد. با يافتن علت و درمان آن ميتوانيد بر اهمال كاري نيز غلبه كنيد.
برنامه ريزي
براي انجام كارهاي خود يك برنامه مشخص داشته باشيد. كارهاي مهم و ضروري را در ابتداي ليست قرار داده و خود را مستلزم كنيد كه كارها را بر اساس ليست انجام دهيد. در اين صورت ميتوانيد پس از انجام كارهاي مهم به انجام كارهاي ديگر نيز بپردازيد.
تقسيم كار به مراحل كوچك
برخي مواقع يك كار به قدري بزرگ و پيچيده است كه فرد دچار سردرگمي ميشود و انجام آن را به تاخير مياندازد. در اين شرايط ميتوانيد كار خود را در مراحل كوچكتر تقسيم كرده و با انجام مرحله به مرحله آن پيش برويد.
يافتن همكار از راهكارهاي غلبه بر اهمال كاري
يك همكار مسئوليت پذير انرژي لازم براي فعاليت شما را نيز تامين ميكند. با يك دوست يا فرد نزديك خود صحبت كرده و براي انجام كار به او تعهد دهيد. فشار يك همكار ميتواند در پيشبرد كار به شما كمك كند.
جذابيت دادن به كار
برخي مواقع خسته كننده بودن كار موجب اهمال كاري ميشود. با انجام چند كار ساده ميتوانيد وظيفه خود را جالب و لذت بخش كنيد. مثلا يك تايمر روشن كرده و به رقابت با خود بپردازيد يا با پخش موسيقي كار خود را به يك عمل سرگرم كننده تبديل كنيد. همچنين ميتوانيد با تعيين پاداش براي خود، انرژيتان را افزايش دهيد.
تعهد زماني كوچك
براي شروع ميتوانيد يك زمان مشخص و كوتاه براي انجام كار تعيين كنيد. مثلا تايمر را روي 10 دقيقه بگذاريد و با خود بگوييد كه تنها در اين مدت محدود كار ميكنيد. اما به طور معمول پس از ده دقيقه درگير كار شده و ميتوانيد مدت بيشتري به انجام آن بپردازيد. اگر نتوانستيد هم جاي نگراني وجود ندارد. پس از پايان زمان به كار خود وقفه داده و پس از كمي استراحت دوباره آن را شروع كنيد.
محدود كردن محركهاي مزاحم از راهكارهاي غلبه بر اهمال كاري
عوامل مزاحمي كه مانع از انجام كار ميشوند را شناسايي كرده و آنها را حذف كنيد. مثلا از مهمترين محركها ميتوان به موبايل و شبكههاي اجتماعي اشاره كرد. در حين انجام كار تلفن همراه خود را خاموش كنيد و با تمركز بيشتر به انجام كار ضروري خود بپردازيد.
فكر كردن به نتايح اهمال كاري
اهمال كاري و تاخير در انجام كارهاي مهم پيامدهاي منفي با خود به همراه دارد. اين پيامدها را بر روي يك كاغذ يادداشت كرده و آنها را تصور كنيد. در اين صورت براي پيشگيري از وقوع اين پيامدها ميتوانيد به كار خود بپردازيد.
كمك گرفتن از روانشناس از راهكارهاي غلبه بر اهمال كاري
اگر همچنان در انجام كارهاي ضروري خود مشكل داريد با يك روانشناس صحبت كنيد. روانشناس به بررسي مشكل شما ميپردازد و با ريشه يابي علت، راهكارهاي موثري در اين زمينه ارائه ميدهد.
براي شناخت بيشتر در زمينه مشاوره تلفني كليك كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه غلبه بر اهمال كاري مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: غلبه بر اهمال كاري | بهترين راهكارها از ديد روانشناسان