بسياري از افراد براي رهايي از عذاب وجدان و احساس گناه ، خود وادار به مدارا با ديگران ميسازند، اشتباهاتشان را برطرف كنند يا رفتار بدي را تغيير دهند. احساس گناه و عذاب وجدان به شما براي داشتن زندگي شادتر كمك ميكند. عذاب وجدان كمك مي كند تا فرد خوبي باشيد و اشتباهات خود را تكرار نكنيد. اما اين عذاب وجدان و احساس گناه ممكن است بيش از اندازه شده و شما را آزار دهد. تلاش بيش از حد براي جبران، احساس غم و بي كفايتي از جمله مسائلي است كه در اثر عذاب وجدان بيش از حد بروز پيدا ميكند و افراد را با مشكلات رواني بسياري مواجه ميسازد. چه بسا اين عذاب وجدان ممكن است علت واقعي نيز نداشته باشد. براي درك بهتر پيشنهاد ميكنيم مقاله احساسات را مطالعه كنيد.
منبع: رهايي و درمان عذاب وجدان و احساس گناه | چگونه عذاب وجدان نداشته باشيم؟
آيا هميشه اشتباه باعث عذاب وجدان ميشود؟
شايد در خود ديده باشيد كه گاهي بدون اينكه اشتباهي كرده باشيد، صرفا به اين دليل كه رفتارتان، باعث ناراحتي يا عذاب شخص ديگري شده، احساس گناه كردهايد. در اين مواقع بايد بدانيد كه ممكن است چيزهايي درون شما وجود داشته باشد كه باعث اين اشتباه شناختي شود. اگر ناچاريد بخاطر خودتان، كسي را ناراحت كنيد، سعي كنيد پيش از هر اقدامي دلايل منطقي براي كار خود داشته باشيد و فرد مقابل را قانع كنيد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه احساس گناه كليك كنيد.
مراحل اوليه كاهش عذاب وجدان
عذاب وجدان و احساس گناه، ناشي از انجام دادن نبايدهايي است كه ديگران، جامعه و هر فردي براي خود تعيين كرده است. نبايدها عموما از هنجارها، ارزشها، توصيههاي ديني و نگاه هر فرد به زندگي ناشي ميشود. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه عذاب وجدان كليك كنيد. به طور كلي 3 مرحله اصلي در فرايند پيشگيري يا رهايي از عذاب وجدان وجود دارد:
مرحله اول رهايي از عذاب وجدان : پذيرش
فرد بايد بفهمد كه اشتباه كرده است. اگر هم مطمئنيد اشتباه نكرده ايد بايد بپذيريد كه رفتار شما باعث رنجيده شدن فرد ديگري شده است. عده اي اصلا اين مسائل برايشان مهم نيست. اما براي شما ديگران مهماند و آزار آنها باعث ناراحتي خاطر و عذاب وجدان شما ميشود. بنابراين بايد بپذيريد كه رفتار اشتباهي كرده ايد.
مرحله دوم رهايي از عذاب وجدان : طلب بخشش
سعي كنيد از فرد مقابل معذرت خواهي كنيد. حتي يك معذرت خواهي ساده ميتواند بسيار براي شما مفيد باشد. اما گاهي ممكن است فرد مورد نظر، از رفتاري كه شما نسبت به او داشته ايد و باعث رنجشش شده آگاه نباشد و نداند چه كسي اين كار را كرده، بنابراين وظيفه شما اين است كه با صداقت كامل، موضوع را براي او توضيح دهيد و از او طلب بخشش كنيد. صداقت براي تمام انسانها ارزشمند است. شايد فراموش نكنند، اما ميبخشند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه صداقت كليك كنيد.
مرحله سوم رهايي از عذاب وجدان : جبران
سعي كنيد اشتباه خود را جبران كنيد. جبران كردن مرحله بسيار مهمي در كاهش احساس گناه است. اگر اين جبران، هزينههاي سنگين مادي و معنوي براي شما داشته باشد، ممكن است از طلب بخشش خود نيز پشيمان شويد و عذابي به عذاب وجدان قبلي شما اضافه شود. در تمام اين مراحل سعي كنيد در كنار يك روانشناس ابعاد مختلف اشتباه خود را بسنجيد تا براي جبران يك اشتباه، اشتباه ديگري نكنيد.
عذاب وجدان با بخشيده شدن برطرف ميشود؟
در برخي موارد براي شما اهميتي ندارد كه يك اشتباه كرديد، طلب بخشش كرده و اشتباه خود را جبران كرده ايد. اين مسئله كه حتي بخشيدن طرف مقابل را باور نميكنيد، از كمبود اعتماد به نفس، افسردگي، شدت بالاي عذاب وجدان و عدم خودباوري ناشي ميشود. سعي كنيد در صورت تجربه اين مسائل، با يك متخصص در ارتباط باشيد.
راهكارهاي كاهش و رهايي از عذاب وجدان
مهمترين و اصليترين مرحله براي كاهش عذاب وجدان، فهميدن علت آن است. اگر مطمئنيد دليل موجهي وجود دارد، در صدد جبران آن برآييد، اما اگر فكر ميكنيد كه عذاب وجدان تان بدون دليل است و دچار افسردگي شدهايد، حتما با يك روانشناس و مشاوره افسردگي در ارتباط باشيد. عذاب وجدان احساسي مزمن است كه با گذشت زمان نه تنها از بين نميرود، بلكه ممكن است كهنهتر و شديدتر شود. برخي ديگر از راهكارهاي رهايي از عذاب وجدان و احساس گناه به شرخ زير ميباشد.
1- سعي كنيد خود و خطاهايتان را اصلاح كنيد تا موقعيت مشابهي پيش نيايد و دوبار در يك چاه نيفتيد.
2- خود را تحقير و تخريب نكنيد و نسبت به خود بي انصاف نباشيد. اين مسئله باعث تشديد عذاب وجدان و كاهش شديد اعتماد به نفس شما ميشود.
3- درد دل كنيد. با يك دوست مورد اعتماد و يكي از اعضاي خانواده خود صحبت كنيد تا تخليه شويد.
4- خود را بازيابي كنيد، لذتها و تفريحاتي كه دوست داريد را انجام دهيد.
5- سعي كنيد كارهاي مفيد و هدفمند انجام دهيد تا روحيه خود را بازيابي كنيد.
6- از نعمت فراموشي بهره ببريد.
7- از يك روانشناس يا مشاور، كمك تخصصي دريافت كنيد.
براي رهايي از عذاب وجدان اشتباهات خود را جبران كنيد
به جاي اين كه مدام به اشتباهاتتان فكر كنيد و خود را آزار دهيد، تلاش كنيد تا اشتباهات و خطاهايتان را جبران كنيد و يا راه حلي براي آنها بيابيد. ممكن است نتوانيد همه چيز را به شكل ايدهآلي اصلاح كنيد اما ميتوانيد تمام تلاش خود را به كار بگيريد تا اوضاع را كمي بهتر كنيد و احساس مفيد بودن داشتهباشيد. ممكن است يك عذر خواهي ساده و يا گرفتن يك كادوي ساده براي ديگري راهگشا باشد و كدورتها را از بين ببرد و در عين حال از احساس عذاب وجدانتان بكاهد. ممكن است لازم باشد از خودتان هم عذرخواهي كنيد! خطاهاي گذشته را فراموش كرده و اعتماد به نفس خود را افزايش دهيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه رهايي از عذاب وجدان و احساس گناه مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: رهايي و درمان عذاب وجدان و احساس گناه | چگونه عذاب وجدان نداشته باشيم؟