زندگي مجردي به هر دليلي كه پيش بيايد براي فرد چالشهايي را به همراه دارد. اما زماني كه زندگي مجردي انتخاب فرد نبوده باشد، علاوه بر مسائل مالي و مسئوليتهاي جديد، بار عاطفي و رواني نيز براي او ايجاد مي كند. زندگي مجردي فرصتي است تا نياز به استقلال و خودباوري فرد تقويت شود؛ پس ميتوان از اين موقعيت براي رشد و خودشكوفايي استفاده كرد. اما اگر بدون برنامه و در نظر گرفتن اصول چنين زندگي وارد آن شويد، كنترل امور زندگي از دستتان خارج شده و به سمت مسيري نامشخص پيش خواهيد رفت. در ادامه مقاله به بررسي جوانب كلي زندگي مجردي و راههايي براي زندگي مجردي بهتر ميپردازيم..
منبع: زندگي مجردي | پيامدها و چالشهاي زندگي مجردي
زندگي مجردي | نگاه خانوادهها به زندگي مجردي
زندگي مجردي به اين معناست كه فرد پس از دوران نوجواني بتواند به تنهايي و در خانهاي مستقل از خانواده خود زندگي كند. در گذشته حتي در ۲۰ يا ۳۰ سال اخير نگاه چندان مثبتي به اين موضوع وجود نداشت. چراكه خانوادههاي ايراني تأكيد بيشتري بر فرهنگ جمع گرايي ميكردند و تنها استقلال فرزندان را در صورتي ميپذيرفتند كه آنها ازدواج كرده و خانواده جديدي تشكيل داده باشند. اين سختگيري به خصوص براي دختران تا حد بسيار بيشتري اعمال ميشد و اكنون نيز ادامه دارد.
در واقع زندگي مجردي دختران در بسياري از فرهنگهاي ايراني امري نهي شده محسوب ميشود و خيلي از خانوادههاي ايراني به آن به صورت يك ناهنجاري نگاه ميكنند. اما امروزه بسياري از والدين انعطاف بيشتري به خرج ميدهند. براي مثال قبول شدن در دانشگاههاي شهرهاي ديگر، بسياري از خانوادهها را متقاعد ميكند كه به فرزندانشان، چه پسر و چه دختر اجازه دهند كه به طور مستقل در شهر و مكان ديگري زندگي كنند. با اين حال امروزه هنوز زندگي مجردي بدون اينكه دليل خاصي نظير شغل، يا تحصيل براي آن وجود داشته باشد براي بسياري از خانوادهها معنايي نداشته و آنها نميتوانند با اين مسئله كنار بيايند.
زندگي مجردي، عاملي رشد دهنده يا آسيبزا؟
زندگي مجردي امري نيست كه بتوان به طور مطلق يا همان سياه و سفيد به آن نگاه كرد. مجموعه عوامل مختلفي در كنار هم ميتوانند دست به دست هم دهند تا زندگي مجردي براي يك فرد، عاملي رشد دهنده تلقي شود و براي فرد ديگر آسيبزا باشد. براي مثال اساس گرايش به زندگي مجردي نياز به استقلال است. اما آيا تمرين استقلال تنها به زندگي كردن در خانهاي جدا كفايت ميكند؟ اگر شما ميخواهيد فرزند مستقلي داشته باشيد بايد بتوانيد در كنار آزادي دادن به او مهارتهاي بين فردي لازم در زندگي را نيز به او بياموزيد.
افرادي كه زندگي مجردي را انتخاب ميكنند، بايد بتوانند در ابعاد ديگر زندگي نظير وضعيت شغلي و مالي نيز به مرور مستقل شوند و هم چنين به سطحي از رشد رواني برسند كه احساس خودكارآمدي داشته و زندگي جديد خود را با تكيه بر توانمنديهاي خويش اداره كنند. افرادي كه هنوز تا حد بسياري به والدين خود وابسته هستند و در مهارتهايي نظير تصميمگيري مشكلات بسيار زيادي دارند احتمالاً زندگي مجردي كمك چنداني به آنها نميكند و حتي ميتواند منجر به بروز آسيب نيز در آنها بشود. اين افراد بايد ابتدا آمادگيهاي لازم را از طريق آموزشهاي والدين يا شركت در جلسات مشاوره خانواده به دست آورده و سپس زندگي مستقلانه خود را آغاز نمايند.
علل گرايش جوانان به زندگي مجردي
علل و عوامل زيادي وجود دارند كه باعث شده افراد زندگي مجردي را ترجيح دهند و اين مسئله در سالهاي اخير بيشتر از قبل ديده شود. از جمله مهمترين اينها ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
1. نياز به استقلال و ناتواني در ازدواج
افراد با گذر از نوجواني و رسيدن به دوره بزرگسالي، شخصيت منحصر به فردي را شكل ميدهند كه بايد از خانواده مستقل شده و سبك زندگي مورد نظر خود را پي بگيرد. در گذشته به دليل مساعدتر بودن شرايط اقتصادي و كمتر بودن موانع مربوط به ازدواج افراد براي رفع اين نياز خود ميتوانستند خانواده جديدي تشكيل داده و به اين ترتيب زندگي مشتركي را تشكيل دهند.
اما امروزه به دليل مشكلات بسياري كه افراد براي ازدواج با آن رو به رو هستند، امكان تشكيل خانواده جديد و جدا شدن از خانواده پدري به اين راحتيها براي همه افراد فراهم نيست. با اين حال جوانان نميتوانند از نياز خود به استقلال دست بكشند و آن را ناديده بگيرند. در نتيجه اگر در خانوادهاي زندگي كنند كه دائماً بايد سبك زندگي خود را با والدين و ساير اعضا هماهنگ نمايند، اكثراً ترجيح ميدهند كه خانه مستقلي براي خود تهيه كرده و در اين سنين زندگي مجردي داشته باشند.
2. ترس از مسئوليت
فشارهاي اقتصادي و اجتماعي مضاعف در جامعه امروز و ناتواني خانواده در تأمين امنيت رواني فرزندان باعث شده كه جوانان بسياري دچار ترس شديد از پذيرش مسئوليت باشند. همين امر باعث ميشود كه هنگام فكر كردن به ازدواج، ترس بسيار شديد و مفرطي را تجربه كرده و براي فرار از اين احساسات ناخوشايند به طور ناخودآگاه به اهمال كاري روي بياورند. هرچقدر اين وضعيت تشديد شود، فرد بيشتر از ازدواج ميگريزد و بيشتر تمايل دارد تا زندگي به سبك مجردي را تجربه نمايد.
3. عدم تمرين تعهد در خويشتن
بسياري از خانوادهها از ابتدا دائماً تمام نيازهاي فرزند خود را به طور افراطي برآورده ميكنند و اجازه نميدهند كه او ناكامي را در حد بهينه يا معمول نيز تجربه نمايد. همين امر باعث ميشود كه فرد هيچ محدوديتي را در زندگي نپذيرد و در واقع شخصيتي را تشكيل دهد كه همه چيز را با هم ميخواهد. اين افراد اغلب نميتوانند از عياشي و خوشگذرانيهاي دوران مجردي چشم بپوشند و محدوديتهاي زندگي متأهلي را تحمل كنند. در واقع فاكتور بسيار مهم تعهد در اين افراد به درستي شكل نگرفته است. در نتيجه اين افراد يا تن به ازدواج نميدهند و همواره دوست دارند مجردي زندگي كنند و يا بعد ازدواج آسيبهاي رفتاري نظير خيانت را از خود نشان ميدهند.
4. تمايل به ازدواج سفيد
امروزه آمار ازدواج سفيد يا همان ازدواج كردن بدون گذراندن روند قانوني و شرعي در كشور ما در حال افزايش است. برخي از جوانان به دليل اينكه نميخواهند به شيوه سنتي ازدواج كنند يا با مناسك مذهبي مرتبط با آن موافق نيستند، ابتدا زندگي مجردي را آغاز كرده تا در نهايت بتوانند ازدواج سفيد را نيز تجربه نمايند.
5. افزايش سن و عدم درك متقابل بين والدين و فرزندان
خواه ناخواه ما بايد اين مسئله را بپذيريم كه سن ازدواج نسبت به گذشته در كشور ما افزايش پيدا كرده و زندگي كردن در اين شرايط با توجه به شكاف بين نسلها و عدم وجود پذيرش متقابل بين والدين و فرزندان، شرايط زندگي در خانه پدري را بسيار دشوار كرده است. اگر شما به عنوان والدين نسبت به آسيبهاي مرتبط با زندگي مجردي نظير روابط پرخطر جنسي و يا درگيري در اعتياد حساس هستيد، به جاي منع كردن فرزندتان از زندگي مجردي تلاش نماييد تا بر روي نوع ارتباط خود با او بيشتر كار كنيد تا فضاي خانه محيط امني براي او باقي بماند. در عين حال تلاش كنيد تا مهارتهاي مهمي نظير" نه گفتن" را به فرزندتان بياموزيد تا او بتواند بدون حضور شما نيز به تنهايي از خود مراقبت نمايد و با احتمال كمتري با آسيبهاي مربوطه مواجه شود.
اولين چالش مشكلات مالي
زندگي مجردي و بدون يك حامي، موضوع تامين مخارج را براي فرد جديتر ميكند. در شرايطي اقتصادي كه تامين مسكن و مخارج روزمره نياز به سرمايه بزرگي دارد، جدا شدن از خانواده جرات زيادي را ميطلبد. مشكلات مالي براي بسياري از جواناني كه جدا از خانواده زندگي ميكنند، دشواريهايي را به وجود ميآورد. همين موضوع ميتواند عاملي براي نااميدي، افسردگي، احساس تنهايي و حتي زمينهاي براي كژرويهاي اخلاقي باشد.
زندگي مجردي | آيا تنها زندگي كردن را آموخته ايد؟
نكته بعدي در مسئله مستقل شدن از خانواده و زندگي مجردي، اين است كه آيا شما ميتوانيد به تنهايي از پس كارهاي خود بر بياييد يا نه؟ براي پسرها اين مسئله بيشتر در رسيدگي به كارهاي منزل، نظم، بهداشت و تغذيه خود را نشان ميدهد. اما در مورد دخترها، مسائل فني، امنيتي و خطرات تهديده كننده دختران، دغدغه اصلي است. بنابراين بايد تمام اتفاقاتي كه ممكن است در تنهايي براي شما رخ دهد را آگاهانه بررسي كرده و براي مقابله با آن برنامه داشته باشيد.
زندگي مستقل، يعني مستقل در همه چيز
برخي افراد با هزينه و پول والدين خانه ميگيرند به طوري كه اجاره و هزينههاي آن را هم خانواده متقبل شده و اين شرايط را مستقل بودن ميدانند. استقلال يعني حداقل خودتان هزينههاي زندگي خود را تامين كنيد و يا تنها در مسير مخارج اوليه منزل، از خانواده كمك بگيريد. داشتن حمايتهاي عاطفي و رواني خانواده بسيار مهم است اما اينكه خانواده بخواهد كارهاي مربوط به شما و شخصيتان را انجام دهد، استقلال محسوب نميشود.
زندگي مجردي | براي غلبه بر احساسات بد چه كنيم؟
بعد از مشكلات مالي، تنهايي و پيامدهاي آن ميتواند مهمترين مشكل جدايي از خانواده و زندگي مجردي باشد. براي اينكه بدانيد چگونه ميتوان زندگي مجردي خوبي داشت، نكات زير را بخوانيد:
1. حفظ اصل زندگي سالم
زندگي مجردي دير يا زود به شما ميفهماند كه ديگر پدر يا مادري كه هر روز به سلامتي و تغذيه شما اهميت دهد، وجود ندارد. شايد پي بردن به اين موضوع كمي دردناك باشد، اما طبيعتا در يك مرحلهاي از زندگي به اين شرايط ميرسيديد. تغذيه نامناسب، مواد مخدر و دخانيات تهديد كنندهترين عوامل سلامت شما هستند كه بايد از آنها اجتناب كنيد.
2. زندگي مجردي | حتما شغل داشته باشيد
حتي اگر پول داريد يا حمايت ميشويد، سعي كنيد براي حال روحي بهتر و درك استقلال حقيقي، شغلي مناسب خود پيدا كنيد. داشتن يك شغل به شما اعتماد به نفس داده و باعث پويايي شما ميشود. در اين ميان انتخاب شغل مناسب از اهميت ويژه اي برخوردار است. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه انتخاب شغل كليك كنيد.
3. توانايي نه گفتن داشته باشيد
ممكن است ديگران بخواهند از تنهايي يا امكانات زندگي مجرديشما استفاده كنند، در حالي كه اين خواسته شما نيست. بنابراين بايد ياد بگيريد كه در مقابل درخواست ديگران مقاومت كرده و چارچوبهايي را براي خود مشخص كنيد. مهارت نه گفتن را با يك فرد متخصص تمرين كنيد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه مهارت نه گفتن كليك كنيد.
4. زندگي مجردي | افسردگي در كمين است
زندگي مجردي، باعث ميشود شما از نظر عاطفي نتوانيد نيازهاي خود را به طور كامل رفع كنيد. بنابراين ممكن است با حسها و روابطي روبرو شويد كه شما را در تنگنا قرار دهد. ممكن است در اين زمينه هم به نتيجه رسيدن و هم به نتيجه نرسيدن، به شما آسيب بزند؛ بنابراين بايد شديدا خود را از نظر روحي و رواني تقويت كنيد تا درگير اين شرايط نشويد.
5. سفر و طبيعت، معجزه ميكند
سعي كنيد تا حد امكان به مسافرت رفته يا در طبيعت چرخ بزنيد. بهبود تورهاي تفريحي و امكانات گردشگري فرصتهاي بيشتري براي تجارب جديد در اختيار شما گذاشته است. با برنامه ريزي از تعطيلات خود لذت برده و روحيه خود را بالا ببريد.
6. ارتباط با خانواده و دوستان حفظ شود
هرگز ارتباط خود را با خانواده قطع نكنيد. به هرحال داشتن يك دلگرمي و پشتوانه، هميشه ميتواند به شما انگيزه مبارزه و پيشرفت بدهد. شما نياز داريد كه با ديگران تعامل داشته باشيد، پس روابط خود را با وجود زندگي مجردي محدود نكنيد. ارتباط با چند دوست صميمي براي شما لازم است. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه دوست صميمي كليك كنيد.
زندگي مجردي، نبايد شما را غرق كند. هر لحظه احساس كرديد كه اين تنهايي، بجاي پيشرفت و آرامش باعث آسيب و ناراحتي شما شده است، كمي فكر كرده و مسير خود را به هر نحوي شده تغيير داده و براي غلبه بر تنهايي گامي برداريد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه غلبه بر تنهايي كليك كنيد.
سخن آخر
در نهايت اينكه مسلما زندگي مجردي با پيامدها و چالشهايي براي هر دو جنس به همراه است. اما برخي مواقع چاره ديگري نبوده و لازم است كه فرد مطابق با شرايط خود، به طور مجردي زندگي كند. در اين صورت بايد به سلامت روان خود توجه داشته باشيد تا پيامدهاي زندگي مجردي تا حد زيادي كاهش بيايد. روانشناس ميتواند به شما كمك كند تا از مواجه با مشكلاتي همچون افسردگي و احساس تنهايي جلوگيري كنيد. روانشناسان مركز مشاوره حامي هنر زندگي ميتوانند در اين زمينه شما را ياري كنند.
براي دريافت مشاوره در زمينه حل مشكلات زندگي مجردي مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: زندگي مجردي | پيامدها و چالشهاي زندگي مجردي