فرد مبتلا به افسردگي صبحگاهي در ابتداي روز، بيشتر از ديگر ساعات روز احساس افسردگي كرده و ساعات اوليه روز خود را با نااميدي، عصبانيت، خستگي و غم شروع ميكند. از نظر علمي افسردگي صبحگاهي را به نام تغييرات خلقي ناپايدار در خلق و خوي روزانه ميشناسند و آن را از افسردگي فصلي جدا ميكنند. افسردگي صبحگاهي را ميتوان يكي از علائم مهم افسردگي اساسي در نظر گرفت به طوري كه ناديده گرفتن آن باعث وخيمتر شدن وضعيت فرد و سخت شدن درمان ميشود. در حالي كه با انجام راهكارها و اقدامات ساده ميتوانيد افسردگي خود را درمان كرده و از ابتلا به نوع مزمن و اساسي آن جلوگيري كنيد. علائم زير را بررسي كرده و در صورت مشاهدهي آنها، پيش از پيشروي افسردگي به تمام زندگيتان براي درمان اقدام كنيد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه درمان افسردگي كليك كنيد.
منبع: افسردگي صبحگاهي | علائم، تشخيص، درمان
علائم افسردگي صبحگاهي
اساسي ترين نشانه افسردگي از دست دادن علاقه نسبت به كارها يا فعاليتهاي مورد علاقه در گذشته است. در افسردگي صبحگاهي در واقع علائم افسردگي در اول صبح با شدت بيشتري خود را نشان ميدهند و فرد مبتلا به افسردگي صبحگاهي، احساس بهتري تا آخر شب خواهد داشت. از نشانههاي اين نوع افسردگي ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
- مشكل در بيدار شدن از خواب و خارج شدن از رختخواب
- كمبود انرژي شديد براي شروع روز
- دشواري در انجام وظايف ساده مانند دوش گرفتن و درست كردن چاي
- خواب زياد از حد
- تاخير و دشواري در فكر كردن و برنامه ريزي
- بي توجهي يا عدم تمركز
- نااميدي شديد
- تغيير در اشتها (غذا خوردن بيشتر يا كمتر از حد معمول)
هر چه از صبح ميگذرد، علائم بالا كم رنگ تر شده و وضعيت رو به بهبود ميرود. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه علائم افسردگي كليك كنيد.
دلايل ابتلا به افسردگي صبحگاهي
افسردگي ناشي از شرايط براي هر كسي در موقعيت هاي مختلف ممكن است اتفاق بيافتد. متخصصان تاكنون دليل قطعي براي افسردگي صبحگاهي پيدا نكردهاند. اما موثرترين عامل در شروع افسردگي صبحگاهي را اختلال در ريتم شبانه روزي بدن (ساعت زيستي بدن) ميدانند.
ساعت زيستي بدن؛ فرآيندي است كه تمام فعاليتهاي خواب و بيداري، ميزان هشياري و سوخت و ساز بدن را مديريت ميكند. اختلال در اين سيستم موجب عدم تامين انرژي در ساعات اوليه صبح شده و در نتيجه احساس افسردگي به انسان دست ميدهد. يكي از مهم ترين هورمونهاي تاثيرگذار در اين فرايند، ملاتونين است كه حس خواب آلودگي به فرد ميدهد.
از ديگر عوامل موثر در بروز افسردگي صبحگاهي ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
1.سابقه افسردگي در خانواده
2.مصرف الكل و موارد مخدر
3.ابتلا به بيماريهايي همچون اختلال اضطراب و داشتن دردهاي مزمن
4.سابقه حوادث ناخوشايند روحي و جسمي در زندگي
براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه عوامل تحريك كننده افسردگي كليك كنيد.
تشخيص افسردگي در اوايل روز
روانشناسان براي تشخيص گذاري افسردگي صبحگاهي، در مورد حالات روحي فرد در طول روز سوال ميپرسند. همچنين وضعيت كلي خواب، وزن و اشتها نيز مورد بررسي قرار ميگيرد. متخصص بر اساس مدت زماني كه علائم طول كشيده و با توجه به پيش آگهي فرد، احتمال بهبود او را تخمين ميزند.
البته چون داروهاي زيادي مي توانند علائم افسردگي را ايجاد كنند، سابقه پزشكي و داروهاي مصرفي نيز بايد در اختيار پزشك قرار بگيرد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه افسردگي كليك كنيد.
درمان افسردگي صبحگاهي
در صورتي كه افكار خودكشي يا آسيب رساني به خود وجود داشته باشد، هر چه سريعتر بايد به متخصص روانشناسي ارجاع داده شود. درمانهاي زيادي براي افسردگي وجود دارند كه پركاربردترين آنها به شرح زير مي باشند:
1. رواندرماني
در روان درماني به فرد كمك ميشود تا الگوهاي فكري منفي و اشتباه خود را شناخته و آنها را با الگوهاي مثبت جايگزين نمايد. در جلسات درماني بيمار از همه لحاظ ارزيابي شده و بهترين درمان اتخاذ ميشود. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه مشاوره افسردگي كليك كنيد.
2. دارودرماني
درمان با كمك داروهاي ضد افسردگي و ضد روانپريشي در كاهش علائم تاثيرگذار است، اما از طرفي آزمون و خطا براي يافتن بهترين دارو نيز زمان زيادي ميبرد. همچنين با دارو درمان به طور قطعي صورت نمي گيرد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه داروهاي ضد افسردگي كليك كنيد.
3. تحريك مغز
در وضعيت هاي حاد و بيماريهاي خاص از تحريكهاي مغزي استفاده ميشود. از روشهاي تحريك معز ميتوان به الكتروشوك و تحريك مغناطيسي ترانس كرانيال تكراري اشاره كرد. در برخي موارد اين روش در درمان افسردگيهاي ماژور و مزمن نيزنتايج مطلوبي داشته است.
راهكارهاي موثر در درمان افسردگي صبحگاهي
با استفاده از برخي راهكارهاي ساده ميتوانيد افسردگي صبحگاهي خود را تا حد زيادي بهبود بخشيد. اين راهكارها عبارتند از:
1. خواب و استراحت كافي
در صورتي كه شبها به موقع و به اندازه كافي بخوابيد، افسردگي و بدخلقيتان در هنگام صبح به صورت چشمگيري كاهش مييابد. براي داشتن يك خواب راحت و باكيفيت در شب ميتوانيد اتاق خود را كاملا تاريك كرده و محركهاي مزاحمي همچون سروصدا، تلويزيون و تلفن همراه را از خود دور كنيد. بيدار شدن پس از يك خواب 8 ساعته خوب احساس سرزندگي را در شما افزايش داده و افسردگيتان را از بين ميبرد.
2. آمادگي كافي
قبل از به خواب رفتن تمام كارهاي روز بعد خود را انجام دهيد. مثلا لباسهايتان را آماده كرده و در دسترس خود قرار دهيد. در اين صورت انرژي و تمايلتان براي بيدار شدن از خواب بيشتر ميشود.
3. ورزش كردن
ورزش منظم و خصوصا در محيط هاي باز، موجب كاهش علائم افسردگي صبحگاهي ميگردد. ورزش كردن در صبح، بي خوابي را كاهش داده و موجب سرزندگي ميشود. براي اطلاع بيشتر از تاثير و ارتباط ورزش و افسردگي كليك كنيد.
4. نوردرماني
نور تاثير بسيار زيادي و مفيدي بر روحيه انسان ميگذارد. براي كاهش افسردگي صبحگاهي، پس از بيدار شدن از خواب پردهها را كنار زده و خود را در معرض نور خورشيد قرار دهيد.
ديگر روشهاي موثر در درمان افسردگي ميتوان به طب سوزني، مديتيشن و يوگا اشاره كرد. اين فعاليتها ميتوانند در بهبود و شادابي شما تاثير بسياري بگذارند، اما نبايد جايگزين قطعي درمانهاي پزشكي شوند.
براي دريافت مشاوره در زمينه افسردگي صبحگاهي مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: افسردگي صبحگاهي | علائم، تشخيص، درمان