اختلال شخصيت اسكيزوتايپال يكي از انواع اختلالات شخصيت است كه موجب فشار و ناراحتي فرد در موقعيتهاي اجتماعي ميشود. اغلب اين افراد، مهارتهاي ارتباطي لازم براي شركت در فعاليتهاي مستمر اجتماعي را ندارند. اختلال شخصيت اسكيزوتايپال شيوع كمي دارد (4درصد كل جمعيت) و نسبتا بي خطر است، اما با اين حال نميتوان آن را به حال خود رها كرد؛ پس بايد براي درمان آن به دنبال راه حلي بود. درمان اختلالات شخصيت اسكيزوتايپال بسيار سخت است، چرا كه اين شخصيت طي مدت زمان طولاني در وجود فرد شكل گرفته است. اما در نهايت با استفاده از روشهاي مناسب و حمايت اطرافيان ميتوان شانس درمان را تا حد زيادي افزايش داد. شما ميتوانيد با آگاهي از اين روشها در فرايند درمان شخصيت اسكيزوتايپال كمك كنيد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه اختلالات شخصيت كليك كنيد.
منبع: درمان شخصيت اسكيزوتايپال | بهترين روش درماني چيست؟
اختلال شخصيت اسكيزوتايپال چيست؟
اختلال شخصيت اسكيزوتايپال يكي از انواع اختلالات شخصيت دسته A است. اين افراد باورهاي عجيبي داشته و بسيار خرافاتي هستند. آنها وقايع و اتفاقات مختلف را به صورت اشتباه تفسير كرده و حتي بر گردن خود مياندازند. رفتار، گفتار و باورهاي آنان عجيب و غريب است و معمولا روابط اجتماعي بسيار ضعيفي دارند. همچنين ممكن است به وجود تواناييهاي ماورايي همچون حس ششم و كنترل ذهن در خود اعتقاد داشته باشند؛ معمولا به دليل وجود اين اعتقادات عضو فرقههاي مذهبي خاص ميشوند. به طور معمول مراجعه آنها به روانشناس براي درمان اختلالات اضطرابي يا افسردگي است و رفتارهاي خاص خود را مشكل تلقي نميكنند.
براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه اختلالات شخصيت دسته A كليك كنيد.
از علائم اختلال شخصيت اسكيزوتايپال ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
1. باورهاي عجيب (اين باورها غيرعادي بوده اما هذيان نيست)
2. داشتن تجربههاي غيرواقعي و دور از ذهن
3. ظاهر و پوشش نامتعارف
4. روابط احتماعي محدود و ضعيف
5. بي اعتمادي نسبت به ديگران
6. صحبتهاي مبهم و كليشهاي
براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه اختلال شخصيت اسكيزوتايپال كليك كنيد.
درمان اختلال شخصيت اسكيزوتايپال
مانند ديگر اختلالات شخصيت، بهتر است كه درمان شخصيت اسكيزوتايپال نيز توسط يك روانشناس باليني شروع شده و ادامه پيدا كند. شخصيت اسكيزوتايپال، معمولا تحريف واقعيت بيشتري نسبت به اسكيزوئيدها دارند. درمانگر بايد بسيار مراقب باشد كه مستقيما به افكار شخصيت اسكيزوتايپال و ناراحتيهاي او شك نكند تا در محيطي گرم، حمايتي و مراجع محور، روابط اوليه ايجاد شود.
روان درماني به شخصيت اسكيزوتايپال كمك ميكند تا در تعاملات اجتماعي مناسبتر عمل كرده و يك سيستم پشتيباني اجتماعي داشته باشد. اضطرابهاي افراطي شخصيت اسكيزوتايپال از اجتماع، مشكلاتي را براي او ايجاد ميكند. شخصيت اسكيزوتايپال به دليل تفكر جادويي و توهماتي كه دارد، كاملا احساس جدايي از ديگران دارد؛ پس نميتواند با محيط تطبيق پيدا كند. بنابراين آموزش مهارتهاي اجتماعي بايد براي آنها در اولويت باشد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه روان درماني كليك كنيد.
براي شروع، درمان فردي روش مناسبي است اما احتمالا در ادامه روند درمان، گروه درماني سرعت بهبودي را بيشتر ميكند. البته به دليل شيوع كم اختلال شخصيت اسكيزوتايپال، در جوامع كوچك امكان گروه درماني وجود ندارد.
افراد مبتلا به اختلال شخصيت، به ندرت به دنبال درمان خود هستند. در عوض ممكن است براي علائم ديگري مثل افسردگي يا اضطراب مراجعه كرده و تحت درمان قرار گيرند.
روش هاي درمان روانشناختي اختلال شخصيت اسكيزوتايپال
همانطور كه گفته شد، اولين قدم در درمان روانشناختي در جلسات درماني مشاوره روانشناسي اختلال شخصيت اسكيزوتايپال، اين است كه فرد بتواند با درمانگر خود ارتباط اوليه را برقرار كرده و به او اعتماد كند. روانشناس بر اساس تحليل وضعيت بيمار، بهترين درمان را براي او تدوين ميكند.
1. درمان شناختي رفتاري (CBT)
اين درمان به افراد مبتلا به اختلال شخصيت اسكيزوتايپال كمك ميكند كه بتوانند با درك افكار و رفتار خود و تاثير آن بر روي ديگران، به موقعيتهاي بهتر اجتماعي دست يافته و اضطراب و استرس كمتري را تجربه كنند. در نتيجه با آموزش مهارتهاي اجتماعي لازم، اصلاح باورها و رفتارهاي غلط مربوط به جامعه و دنيا و جايگزيني آن با افكار درست اتفاق ميافتد.
2. درمان شخصيت اسكيزوتايپال | خانواده درماني
درگير شدن اعضاي خانواده به دليل نقش آنها در شكل گيري شخصيت فرد، ميتواند در تغيير آن نيز مفيد باشد. خانواده درماني، ميتواند به بهبود روابط و فاصلههاي احساسي كه احتمالا در خانواده وجود دارد، كمك كرده و باعث كاهش درگيريها و افزايش اعتماد شود. در اين جلسات، اعضاي خانواده رفتارهاي صحيح و نحوه برخورد با شخصيت اسكيزوتايپال را فرامي گيرند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه برخورد با شخصيت اسكيزوتايپال كليك كنيد.
3. درمان شخصيت اسكيزوتايپال | درمان حمايتي
درمان حمايتي در كنار درمان اصلي، با تشويق و تقويت مهارتهاي انطباقي اتفاق ميافتد. به طوري كه هر قدم مثبت فرد به سمت هدف اصلي يعني بهبود يافتن، بايد تشويق و تقويت، تثبيت شده تا شخصيت اسكيزوتايپال قدم قدم به سلامت خود نزديكتر شود. به طور كلي، حمايت شدن و طرد نشدن، براي شخصيت اسكيزوتايپال بسيار مهم است. اگر در فكر ازدواج با چنين فردي هستيد، بهتر است كه براي حمايت در جلسات درماني شركت كنيد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه ازدواج با شخصيت اسكيزوتايپال كليك كنيد.
دارو درماني چه ميزان موثر است؟
در اختلالات شخصيت، معمولا دارو انتخاب درماني مناسبي نيست و كمكي به درمان نميكند. فقط برخي از داروهاي ضد روانپريشي، ميتوانند نشانههايي مثل پارانويا يا بدبيني، تفكر جادويي و توهمات فردي را بهبود دهد. همچنين داروهاي ضد افسردگي و داروهاي ضد اضطراب، ميتوانند براي درمان اين دو مشكل كه در اسكيزوتايپالها، مخصوصا در موقعيتهاي اجتماعي به وفور اتفاق ميافتد، مناسب باشد. نكته بسيار مهم براي مصرف دارو در اين بيماران اين است كه همزماني اسكيزوتايپال با مصرف مواد اعتيادآور بسيار بالاست و در تجويز دارو براي بيماران اسكيزوتايپال بايد حساسيت بيشتري داشت.
مشاوره روانشناسي حضوري و تلفني اين امكان را براي شما مهيا ميكند تا در هرجا كه هستيد با مشاوران مركز مشاوره حامي هنر زندگي در ارتباط باشيد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه مشاوره روانشناسي تلفني كليك كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه اختلال شخصيت اسكيزوتايپال مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: درمان شخصيت اسكيزوتايپال | بهترين روش درماني چيست؟