بسياري از افراد هنگام بروز استرس و اضطراب به خوردن شيريني جات پناه ميبرند؛ تمايل به خوردن خوراكيهاي شيرين هنگام مواجهه با عوامل استرسزا، واكنشي طبيعي است كه بر اثر فعل و انفعالات مغز و در پاسخ به محرك استرسزا اتفاق ميافتد. احتمالا هنگام بروز استرس با خوردن شيريني متوجه تاثير آن بر كاهش اضطرابتان شدهايد و در موقعيتهاي ديگر نيز با اين روش خود را آرام ميكنيد. اين در حالي است كه اين تاثيرات تنها در كوتاه مدت مؤثر بوده و در بلند مدت باعث آسيب ميشود. مصرف زياد شيرينيجات نه تنها براي قلب مضر است، بلكه بر مغز نيز تاثيرات مخربي دارد. هر چه قند كمتر مصرف شود سلامت جسماني شما در وضعيت بهتري خواهد بود. متخصصان تغذيه نيز توصيه ميكنند تنها 5 درصد از كالري روزانه را با مصرف شيريني جات و مواد قندي تأمين كنيد. براي كسب اطلاعات بيشتر از درمان اضطراب كليك كنيد.
منبع: شيريني و اضطراب | اضطراب شيريني را مضرتر ميكند
مواد قندي شديدا اعتياد آور است!
خوردن شيرينيها و مواد قندي باعث تحريك گيرندههاي چشايي زبانتان ميگردد. اين گيرندهها، سيگنالهايي به مغز ميفرستند و سپس مغز در مقابل دريافت اين سيگنالها، هورمون شادي (دوپامين) را ترشح ميكند. در صورتي كه مصرف شيريني جات در حد معمول صورت پذيرد مشكلي پيش نخواهد آمد، اما براي تحريك اين گيرندهها در مصرف بيش از حد و به دفعات زياد، به شيريني بيشتر و بيشتري نياز پيدا ميكنيد.
اين مقوله يك اعتياد و وابستگي به شيريني ايجاد ميكند. همچنين تحقيقات زيادي نشان داده است مغز افراد چاق به صورت متفاوتي نسبت به شيريني جات پاسخ ميدهد. به صورتي كه آنها نسبت به دريافت شكر، پاسخهاي تشويقي شديدتري از طرف مغز دريافت ميكنند. اين قضيه نشان ميدهد چرا آنها به مصرف مواد قندي و شيريني جات راحتتر وابسته ميشوند.
آسيبهاي وارده بر حافظه و يادگيري
انسولين هورموني است كه سطح قند خون را كنترل ميكند و باعث ايجاد استحكام در ارتباطات سلولهاي مغزي و همچنين پيغام رساني بهتر در مغز و در نتيجه تقويت حافظه و يادگيري ميشود. نتايج تحقيقاتي بر موشها در سال 2012 نشان داد زماني كه رژيم غذايي موشها مملو از مواد قندي بود، بدن و مغز آنها در مقابل انسولين مقاومت نشان داده و باعث آسيبهاي مغزي شد. افزايش مقاومت انسولين در موشها باعث شد پيغام رساني و ارتباط بين سلولهاي مغزي دچار اختلال شود و اين اختلال ايجاد شده در پيغام رساني و ارتباطهاي بين سلولي به آسيبهاي جدي در مهارتهاي يادگيري و حافظه منجر شد.
شيريني عامل اضطراب و افسردگي بيشتر
زماني كه شما به خوردن و زياده روي در مصرف شيريني جات ميپردازيد، افت و خيزهاي ناگهاني و شديدي در قند خون خود ايجاد ميكنيد كه باعث ايجاد حالتهاي بي قراري و خستگي و بي ثباتي ميشود. وقتي قند خونتان افت ناگهاني ميكند، به يك باره دچار اضطراب و نگراني شديدي ميشويد كه طبق عادت اقدام به پرخوري شيريني ميكنيد.
در اثر مصرف بيش از حد شيريني، سلولهاي ارتباطي بين سلولي در مغز تخريب ميشود؛ در نتيجه ناپايداري احساسي و هيجاني در خلق و خوي فرد رخ ميدهد. اين ناپايداري فرد را در اضطراب و افسردگي درگير ميكند. در اين وضعيت قند خون بالاي مزمن با ايجاد التهابهاي مغزي به شكل گيري علائم افسردگي در فرد ميانجامد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه علائم افسردگي كليك كنيد.
نوجوانان نسبت به فعل و انفعلات حساسيت بيشتري داشته، بنابراين توصيه ميشود به شدت از مصرف بيش از حد شيريني جات در اين بازه زماني پرهيز شود. براي اطلاع بيشتر درباره ارتباط بين تغذيه و اضطراب كليك كنيد.
آلزايمر به دليل مصرف زياد قند
تاثيرات مغزي كه در بالا اشاره شد در ايجاد نوعي از آلزايمر زودرس نيز ميتواند موثر باشد. مواد قندي با تخريب و تاثير بر پيام رسانهاي عصبي و صدمه به حافظه و يادگيري، در بازههاي زماني بلند مدت باعث تخريب الگوي حافظه سازي در مغز ميشود كه در نهايت آلزايمر زودرس را پديد ميآورند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه آلزايمر زودرس كليك كنيد.
شيريني و اضطراب باعث پيري پوست ميشود
مواد قندي علاوه بر تاثيرات مخربي كه گفته شد ميتواند مانند سيگار و اشعه ماوراي بنفش باعث پيري سريعتر پوست شوند. به صورت معمول سلولهاي پوستي هر بار كه در معرض نور خورشيد قرار ميگيرند و به فيبرهاي كلاژن و الاستين آنها آسيب ميرسد، خودشان را احيا ميكنند. در زمانهايي كه قند و مواد قندي در پوست زيادتر از حد معمول باشد، فرايند احياي سلولهاي پوستي با مشكل روبرو ميشود و در نتيجه پيري پوست با سرعت بيشتري اتفاق ميافتد.
شيريني و اضطراب دو عادت ناسالم
با توجه به معايبي كه مصرف قند براي شما دارد، توصيه ميشود به دنبال روشهاي سالم براي كاهش استرس خود باشيد. اغلب افراد در زمان اضطراب عادات ناسالمي مثل سيگار كشيدن، پرخاشگري، فرار از موقعيت، خوابيدن بيش از حد و... را به كار ميبرند. امروزه با پيشرفت علم ميتوان به هر فردي با الگوهاي فكري متفاوت براي كاهش استرس كمك كرد. يكي از جديدترين روشها، استفاده از ذهن آگاهي براي كاهش استرس است. براي كسب اطلاعات در زمينه ذهن آگاهي و كاهش استرس و درمان استرس كليك كنيد.
مواد غذايي كاهنده اضطراب
به جاي مصرف شيريني هنگام مواجهه با استرس و اضطراب بهتر است از مواد غذايي زير استفاده كنيد:
- منيزيم كه در مواد غذايي همچون چغندر، حبوبات، آجيل، غلات سبوس دار، دانهها و سبزيجات سبز رنگ از جمله اسفناج يافت ميشود، در رسيدن به آرامش بسيار مؤثرند.
- روي موجود در جگر، گوشت گوساله، زرده تخم مرغ علائم استرس را در شما كاهش ميدهد.
- ماهيهاي چرب به علت دارا بودن از اسيدهاي چرب امگا3 تأثير بسزايي در كاهش استرس دارند.
- مواد غذايي حاوي پروبيوتيك مانند كلم ترش، كفير و ديگر محصولات لبني
- منابع غذايي حاوي آنتياكسيدانها مانند سيب، آلو، گيلاس، لوبيا، ادويهجات و ترشيجات
- مارچوبه، بادام و آووكادو نيز خاصيت ضد اضطرابي دارند.
استرس فروان بسياري از عملكردهاي روزانه شما را مختل ميكند و سطح عملكرد شما را به شدت كاهش ميدهد بنابراين بهتر است براي انتخاب بهترين روشهاي درماني با توجه به علل بروز استرس از مشاوره كنترل استرس كمك بگيريد. شما ميتوانيد با مراجعه به روانشناسان مركز هنر زندگي از ديگر روشهاي نوين كاهش استرس بهره مند شويد. براي كسب اطلاعات بيشتر از مشاوره كنترل استرس كليك كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه جلوگيري از اضطراب با شيريني جات مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: شيريني و اضطراب | اضطراب شيريني را مضرتر ميكند