درمان اختلال شخصيت نمايشي معمولا به دليل شكايت بيمار از يك ناراحتي غير از نشانههاي مرتبط با اختلال شخصيت نمايشي شروع ميشود. شخصيت نمايشي يكي از انواع اختلالات شخصيت دسته B است. اين افراد با وجود رفتار پر زرق و برق و تظاهرات عاشقانه اي كه نشان ميدهند، نميتوانند دلبستگي عميقي را به مدت طولاني حفظ كنند. اگر كانون توجه قرار نگيرند در هم ميشكنند. آنها عاشق هيجان طلبي هستند و به همين دليل دنبال كردن يك فرايند درماني در جلسات مشاوره روانشناسي برايشان طاقت فرسا است. با اين حال اگر شخصيت نمايشي با افسردگي همراه شود يا در زندگي با شكست عشقي و از دست دادن رابطه مواجه گردد، احتمالا براي درمان اقدام ميكند. با آگاهي از روشهاي درماني موثر و روشهاي برخورد با شخصيت نمايشي، ميتوانيد در فرايند درمان به آنها كمك كنيد . براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه اختلالات شخصيت دسته B كليك كنيد.
منبع: درمان اختلال شخصيت نمايشي
تشخيص اختلال شخصيت مرزي
درمانگر براساس مصاحبه باليني كه از فرد ميگيرد، يك ارزيابي جامع به دست ميآورد. در صورتي كه برخي نشانههاي اختلال شخصيت نمايشي در فرد وجود داشته باشد، براي اطمينان، از تستهاي شخصيت استفاده ميكند. درمانگراني كه با افراد مبتلا به اختلالات شخصيت سر و كار دارند و در زمينه درمان آن ها تجربه بالاتري دارند، مي توانند راحتتر اين اختلال را تشخيص داده و درمان كنند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه اختلال شخصيت نمايشي كليك كنيد.
اختلال شخصيت نمايشي با چه اختلالات ديگري همبودي دارد؟
افراد با شخصيت نمايشي نسبت به افسردگي و اضطراب آسيب پذيرتر هستند. از ديگر اختلالاتي كه ممكن است به دنبال ابتلاي فرد به شخصيت نمايشي بروز پيدا كند اختلالات خوردن و سو مصرف مواد هستند. اگر اختلال شخصيت نمايشي با هر يك از اين اختلالات همراه باشد، درمانگر بايد در فرايند درمان به صورت متعادل روي هر يك از اختلالهاي ديگر نيز متمركز شود. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه ديگر اختلالات شخصيت كليك كنيد.
آيا درمان شخصيت نمايشي امكان پذير است؟
با افزايش سن، علايم كمتري در بيماران با شخصيت نمايشي ديده ميشود، اما اين تغييرات ميتواند ظاهري باشد نه واقعي؛ چون با افزايش سن سطح انرژي فرد نيز افت قابل ملاحظهاي پيدا ميكند. درمان اختلال شخصيت نمايشي با تقويت راهكارهاي حفاظتي مناسب، در برخورد با موقعيتهاي مختلف زندگي امكان پذير است.
اهداف درماني براي شخصيت نمايشي چيست؟
بهطور كلي ميتوان گفت كه روان درماني بهترين درمان منتخب براي اختلال شخصيت نمايشي است كه شامل جلسات روان درماني بلند مدت ميشود. هدف درمان اين است كه انگيزهها و ترسهاي فرد در ارتباط با نحوه تفكر و رفتارش آشكار شود، تا فرد بتواند تعامل مثبت و سازنده تري با ديگران برقرار كند.
روشهاي درمان اختلال شخصيت نمايشي
اختلال شخصيت نمايشي شيوه برخورد با موفقيتها و شكستها، روابط اجتماعي و رومانتيك فرد را تحت تاثير قرار ميدهد. در ادامه انواع روشهاي درماني شخصيت نمايشي را بررسي مي كنيم:
1. درمان شخصيت نمايشي با دارو درماني
به منظور درمان نشانههاي اضطراب، افسردگي و پريشاني در افراد شخصيت نمايشي، داروهايي توسط روانپزشك تجويز ميشود ولي به خودي خود در درمان اختلال شخصيت هيستريونيك كاربردي ندارد؛ در واقع دارو براي اختلالاتي كه با شخصيت نمايشي همبودي دارند به كار ميرود.
2. درمان شخصيت هيستريونيك گروه درماني
گروه درماني يك روش بسيار موثر براي درمان شخصيت هيستريونيك است اما تا زماني كه فرد قصد دارد رفتارهاي بيمارگون خود را تكرار كند، توصيه نميشود. مثلا زماني كه در گروه جلب توجه كرده و از گروه در جهت رسيدن به اهدافي كه باعث تشديد يا تداوم نشانههاي شخصيت نمايشي ميگردد. گروه درماني متشكل از گروهي از زنان و مردان با شخصيت نمايشي است؛ بحث كردن، تبادل نظر و نقش بازي كردن طي جلسات درماني به فرد كمك ميكند تا رفتار اجتماعي و روابط بين فردي خود را بهبود دهد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه گروه درماني كليك كنيد.
3. درمان شخصيت نمايشي با رويكرد شناختي _ رفتاري
شخصيت نمايشي از فرضهاي اشتباه در ارتباط با زندگي خود رنج ميبرد. يكي از عقايد شخيت نمايشي اين است كه "من بي كفايت هستم و نميتوانم خودم از پس زندگي بربيايم" اين عقيده باعث ميشود آنها فكر كنند كه بايد فرد ديگري را بيابند تا از آنها حمايت كند؛ پس رفتارهاي بيش زنانگي يا بيش مردانگي از خود نشان ميدهند تا به اين طريق توجه ديگران را جلب كرده و ديگران را به تحسين و حمايت وادارند.
درمان شناختي رفتاري ميتواند در افراد با شخصيت نمايشي، اثربخشي مطلوبي داشته باشد. اين نوع درمان به اين افراد كمك ميكند تا نحوه تفكر خود را بسط و گسترش داده و به شيوه اي سنجيده و منطقي همراه با آرامش بيشتر عمل كنند. اين نوع درمان همچنين در اختلالات همايند با شخصيت نمايشي مانند اضطراب، افسردگي، اختلالات خوردن و سو مصرف مواد نيز ميتواند موثر واقع شود.
4. درمان شخصيت نمايشي با روان تحليلگري
هدف روان تحليلگري در درمان شخصيت هيستريونيك، كاهش واكنشهاي احساسي فرد با شناسايي و آشكار سازي دلايل زير بنايي است كه باعث پيدايش و رشد بيماري در وي شده است.
5. درمان شخصيت هيستريونيك با خانواده درماني و زوج درماني
همسر و ديگر اعضاي خانواده كه با شخصيت نمايشي زندگي ميكنند نيز تحت تاثير اين اختلال قرار ميگيرند. خانواده درماني و زوج درماني به منظور بررسي روابط و تعاملات اعضا با يكديگر، شناسايي عوامل تشديد كننده بيماري، با اتكا بر همكاري اعضاي خانواده صورت ميگيرد. براي اطلاع از نحوه تاثير شخصيت نمايشي بر ديگران، مقاله ازدواج و زندگي با شخصيت نمايشي را مطالعه كنيد.
تمرين هاي هماهنگي ذهن و بدن
تمرينهايي كه ذهن و بدن را همراستا با يكديگر قرار ميدهند مانند يوگا، مديتيشن، تاي چي و درمان بيوفيدبك براي افراد با شخصيت نمايشي توصيه ميشود؛ چراكه به اين افراد كمك ميكند تا بتوانند برنامه ريزي ذهني خود را مجددا تنظيم كرده و بر واكنشهاي احساسي خود كنترل بيشتري داشته باشند. علاوه بر اينها نحوه برخورد اطرافيان با شخصيت نمايشي در فرايند درمان بسيار تاثيرگذار است. براي كسب اطلاعات بيشتر، مقاله نحوه برخورد با شخصيت نمايشي را مطالعه نماييد.
سخن آخر
در نهايت اينكه شخصيت نمايشي را نبايد به حال خود رها كرد. آنان معمولا مشكلي در خود احساس نميكنند اما افسردگي و اضطراب تاثير بسيار منفي بر زندگيشان گذاشته و از طرفي، اطرافيان هم از رفتارهاي آنان خسته و دلزده ميشوند. كمك گرفتن از يك روانشناس به شما كمك ميكند تا روشي مناسب براي برخورد و درمان آنان پيدا كنيد. در هركجا كه باشيد، ميتوانيد از خدمات تلفني و حضوري مركز مشاوره حامي هنر زندگي بهرهمند شويد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه مشاوره روانشناسي تلفني كليك كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه درمان شخصيت هيسترونيك مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: درمان اختلال شخصيت نمايشي