تا به حال فكر كردهايد زندگي با سرطان چطور ميتواند باشد؟ شنيدن واژه سرطان چه حسي به شما دست ميدهد؟ يك هيولاي كوچك درون بدن كه كم كم رشد ميكند و تمام وجود شما را فرا ميگيرد. تا حدودي همينطور است اما چرا خود فرد سرطاني، نيروي بزرگتري براي زمين زدن اين بيماري نباشد؟ سرطان مثل همه بيماريها قابل پيشگيري و درمان است اما به علت فشار روحي زياد، فرد از نظر رواني به مشكل بر ميخورد. نياز است خود بيمار و اطرافيان ساز و كارهاي تقويت ذهن و روحيه خود در مقابل اين بيماري را بدانند و در جريان درمانهاي مشخص، درمان روانشناختي را نيز دنبال كنند. از هزاران نفري كه با همين روحيه خوب بيماري سرطان را شكست دادهاند نيز ميتوانيد سوال كنيد.
منبع: با سرطان چطور زندگي كنم؟
سرطان آخر زندگي نيست
بيماري و بحران هميشه وجود دارد. يا براي خودمان يا براي يكي از عزيزانمان. اما واكنش شما چگونه بايد باشد؟ احساس غم و خشم مهمترين احساسات شما بعد از شنيدن اين خبر است. هر دو با اين سوال آغاز ميشود كه چرا من؟ چرا ما؟ چرا او؟
چرا شما نه؟
خب ما به اين سوال شما اينگونه پاسخ ميدهيم. چرا شما نه؟ شما در اين جهان چه تفاوتي با ديگران داريد؟ بدانيد كه هر لحظه براي هر كس ميتواند اين اتفاق رخ دهد. بنابراين در مرحله اول بايد پذيرش اتفاق بيفتد. بپذيريد كه اين تقدير است و ميتواند سراغ هر كسي برود. جداي از اينكه سبك زندگي نا سالم يا ژنتيك نيز در اين اتفاق مؤثر است. ناراحتيد از اينكه مگر چه اشتباهي كرديد كه خود يا عزيزتان دچار اين اتفاق شدهاند. خشمگين از خدا، دنيا و سرنوشت...
حالا براي زندگي با سرطان چكار كنيم؟
آرام باشيد، با سرطان زندگي به پايان نميرسد، بلكه مرحله و مسير ديگري در زندگي ايجاد ميشود. قرار نيست سرطان شما را از لذتها و تفريحاتتان دور كند. ميتوانيد هم دچار اين بيماري باشيد و هم رانندگي كنيد، شنا كنيد، ورزش كنيد، با همسرتان عشق بازي كنيد، سفر برويد و ... . هيچ لذتي بخاطر داشتن سرطان شما را محروم نميكند. شايد بخاطر شرايط بدني در مراحلي از بيماري نتوانيد فعاليت سنگين بكنيد اما مشكلي نيست، فعاليت سبك بكنيد.
مفاهيم مهم در جنگ رواني و زندگي با سرطان
پذيرش و سازگاري، دو مفهوم مهم در مسئله سرطان است. پذيرش به اين معنا كه شما نبايد خود را از ديگران جدا كنيد و بدانيد كه درگير شدهايد، بپذيريد و سعي كنيد با آن كنار بياييد. پذيرش به شما كمك ميكند تا راه حلهاي مناسب را بيابيد و براي «خوب بودن» در هر شرايطي تلاش كنيد. پيشنهاد ميكنيم مقاله مبارزه با بيماري سرطان را مطالعه كنيد.
مرحله دوم سازگاري است. ما بسيار تاكيد داريم كه توانايي سازگاري يكي از مهمترين جنبههاي سلامت روان است. اختلال عدم سازگاري به اين معناست كه فرد نتواند نسبت به يك عامل تنش زا و استرسي، واكنش مناسب داشته باشد. فرد بايد بتواند رفتار و زندگي خود را نسبت به شرايط جديد تغيير دهد تا توازن بين مشكل پيش آمده و زندگي برقرار شود. سازگاري به معناي رضايت از شرايط نيست، بلكه به شما كمك ميكند كه كيفيت زندگي خود را كاهش ندهيد و بتوانيد مثل گذشته، حتي بهتر از آن با چالشي مثل سرطان كنار بياييد. براي درمان اضطراب كليك كنيد.
زندگي با سرطان | نگاه به سرطان را تغيير دهيم
سرطان هيولا نيست. يك بيماري است و به مدد پيشرفت علم مثل همه بيماريها هم قابل پيشگيري و هم با استفاده از روشهايي از جمله جراحي راديوتراپي (پرتو درماني) و خصوصا شيمي درماني قابل درمان است. البته كه پيشگيري خيلي مهمتر و بهتر است و سازمان جهاني بهداشت اعلام كرده كه اگر مردم در سبك زندگي و تغذيه خود تجديد نظر نكنند، سرطان مثل سرماخوردگي بين مردم پخش ميشود. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه سبك زندگي كليك كنيد.
با يك سرچ ساده ميتوانيد بفهميد كه چندين نفر، با تغيير نگاه به سرطان از يك هيولا به يك دوست ناخوانده، توانستهاند با او زندگي مسالمت آميزي داشته باشند و اين دوست و مهمان ناخوانده به مرور زمان ميزبانش را ترك كرده است.
سلامت روان و داشتن روحيه، فرشته نجات شماست
از تمام كساني كه روزي درگير سرطان بودهاند و الان نجات پيدا كردهاند بپرسيد، همه ميگويند روحيه و انگيزه ما را به زندگي برگرداند. همه اينقدر در زندگي محركهايي دارند كه بتوانند به آنها متوسل شوند و از پس اين دوست بدقلق ناخوانده بر بيايند. بسيار لازم است كه عزيز درگير با چالش سرطان، با يك روانشناس در ارتباط باشد. حتي مشاوره تلفني فردي نيز ميتواند در افزايش روحيه به شما كمك كننده باشد.
شايد اين مشكل، چشم او را در مقابل زيباييهاي زندگياش بسته و راه پيش روي او تاريك است. شايد كسي بايد باشد كه چراغ قوهاي به روي ديوار زندگي فرد بياندازد و چيزهايي كه بخاطر آن ميتوان با سرطان مقابله كرد را به او نشان دهد.
شايعترين مسائل رواني در سرطان، افسردگي، نااميدي، انزوا و ترس است. شايد سخت باورش سخت باشد اما اين مسائل، سادهترين مسائل روحي و رواني است و حل كردن آن خيلي در دسترس است. هيچكس نميتواند سختي و فشار سرطان را انكار كند، اما هر مشكلي راه حل دارد و هرقدر بزرگ باشد، نيرويي بزرگتر وجود دارد تا او را تسليم كند. بهتر است هر چه زودتر براي درمان افسردگي اقدام كنيد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه روشهاي درمان افسردگي كليك كنيد.
تاثير سرطان بر اطرافيان
سرطان علاوه بر فشاري كه به خود فرد وارد ميكند، تمام اطرافيان را هم تحت تاثير قرار ميدهد. علاوه بر احساس خشم و غم، اضطراب، وسواس، ترحم بيش از حد نيز ميتواند واكنشهاي اطرافيان باشد. در كنار درمانهاي جسمي و جراحي، امروزه روان درماني در بهبود زندگي مبتلايان به سرطان و اطرافيان آنها بسيامر موثراست.
خانوادههايي كه ارتباط موثر با يكديگر داشته باشند، حمايت آنها جنبه دلسوزي نداشته باشد و بتوانند مانع از انزوا و تنهايي بيمار شوند، ميتوانند در بهبود وضعيت مبتلا به سرطان موثر باشند. همچنين اقوام درجه دو و دوستان نيز ميتوانند نقش مهمي داشته باشند؛ در زمانهايي خستگي خانواده و اقوام درجه يك را كم كرده و براي آرامش آنها و بيمار نقش پررنگي ايفا كنند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه نحوه صحيح رفتار با بيماران سرطاني كليك كنيد.
اطرافيان لازم است كه به بيماري به چشم يك فاجعه نگاه نكنند و در مقابل تلاش نكنند كه بيماري را بي اهميت و ساده جلوه بدهند. گاهي با جابجايي نقشها، بيمار بايد به خانواده دلداري بدهد. بايد دقت كنيد كه اين اتفاق نيفتد و خانواده نقش حامي را بر عهده بگيرند. اطرافيان سعي ميكنند با دلسوزي يا حتي ترحم به عزيز مبتلا به سرطان دلداري دهند. ترحم براي فرد مبتلا، بسيار آزاردهنده است و او و انرژي اش را زير سوال ميبرد.
نقش مشاوره در درمان و زندگي با سرطان
روشهاي روان درماني زيادي در جلسات مشاوره وجود دارند كه به شما در بهبود كيفيت زندگي در مقابل بيماري سرطان و پيامدهاي رواني آن كمك ميكنند. ارتباط مستقيم بين جسم و روان موضوع مهمي را يادآور ميشود؛ اين كه افزايش سلامت جسماني در گرو سلامت رواني است. هر چه روحيه خود را بالاتر ببريد و بر جنبههاي مثبت زندگي تمركز كنيد، راحتتر ميتوانيد با اين بيماري زندگي كنيد هر چند با وجود عوارض و پيامدهاي عيني سرطان، روحيه داشتن كاري سخت به نظر ميرسد. به همين خاطر ميتوانيد همواره از وجود اعضاي خانواده و حمايت آنها و همچنين يك مشاور و روانشناس در كنار خود بهرهمند باشيد و از راهنماييهاي او استفاده كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه درمان روانشناختي سرطان مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: با سرطان چطور زندگي كنم؟