يكي از مسائلي كه زوجين جوان در امر ازدواج با آن مواجه ميشوند، مخالفت خانوادهها و تلاش آنان برايجلوگيري از ازدواج فرزندان است. در واقع ازدواج و انتخاب شريك مناسب، يكي از مهمترين تصميمگيريها در زندگي هر فرد است اما در برخي از مواقع افراد با مشكلات بسياري براي شروع زندگي مشترك مواجه ميشوند. جلوگيري از ازدواج گاهي به خاطر عدم توافق خانواده با جوانان بر سر يك فرد مشخص است كه خانوادهها احساس ميكنند فرزندشان شريك مناسبي را انتخاب نكرده است و گاهي فرزندشان را مجبور ميكنند تا با شخص خاصي ازدواج كند. در برخي مواقع اوضاع پيچيدهتر است و اطرافيان فرد به دليل مسائل مختلفي بهطوركلي با ازدواج وي مخالفت ميكنند. در مقابل نيز مخالفت و ايجاد مانع در مقابل آنچه خواسته فرد است، احتمالاً دلخوريها و مشكلات بسياري را به همراه خواهد داشت. به همين خاطر در ادامه اين مطلب به بررسي اين مسئله خواهيم پرداخت.
منبع: جلوگيري از ازدواج فرزندان چه پيامدهايي در آينده دارد؟
دلايل مخالفتها و جلوگيري از ازدواج
1. نامناسب دانستن طرف مقابل
شايعترين دليل مخالفت خانواده با صورت گرفتن يك ازدواج اين است كه احساس ميكنند فرزندشان، شخص مناسبي را براي ازدواج انتخاب نكرده و به دليل علاقهاي كه به فرزندشان و زندگي او دارند، نميخواهند شاهد آسيب ديدن او باشند. اين مخالفتها بعضي اوقات داراي دلايل منطقي هستند و در پارهاي از مواقع نيز به دليل انتظارات بالاي خانوادهها ايجاد ميشوند. غلبه شدن محبت پدر و مادر بر منطقشان و تصميمگيري احساسي باعث ميشود تا خانوادهها احساس كنند كه تنها يك فرد بسيار خاص و استثنايي لياقت همراهي با فرزند آنها را دارد.
براي آگاهي بيشتر در زمينه دخالت والدين در ازدواج كليك كنيد.
2. تعصبات قومي و يا اختلافات خانوادگي از دلايل جلوگيري از ازدواج
يكي ديگر از دلايل جلوگيري از ازدواج فرزندان ميتواند اعتقاد آنها به ازدواج در ميان طايفه خود باشد. اقوام مختلف ساكن در كشور، معمولاً تمايل دارند كه افراد تازه وارد به خانواده نيز از فرهنگ و نژاد خودشان باشند. همچنين گاهي اوقات به دليل اختلافاتي كه ميان دو خانواده وجود دارد از ازدواج و ايجاد ارتباط مجدد ميان خانوادهها جلوگيري ميشود.
3. در نظر داشتن يك فرد ديگر
سنتهايي نظير اعلام نامزدي دو نفر از كودكي معمولاً به اين معنا هستند كه خانواده، عروس يا داماد خود را انتخاب كرده است و به همين خاطر، از ازدواج فرزندشان با هر فرد ديگر جلوگيري ميكنند.
4. تجربيات ناخوشايند از دلايل جلوگيري از ازدواج
برخي از والدين به دليل تجربيات ناخوشايندي كه از ازدواج خود يا نزديكان داشتهاند، نسبت به امر ازدواج بهطوركلي بدبين شده و براي حفظ فرزندشان از چنين شرايطي بهطوركلي با تصميم وي براي ازدواج مخالفت ميكنند.
5. وابستگي به فرزندان
دلايلي نظير علاقه بيشازحد، ترس از جدايي، بيماري و يا وابستگي به هر دليل ديگري، باعث ميشود كه خانواده با ازدواج فرزندشان مخالفت كنند و بخواهند كه او هميشه در كنار آنها بماند.
در مقابل مخالفتهايي كه باعث جلوگيري از ازدواج ميشود چه ميتوان كرد؟
1. از آخرين قدم شروع نكنيد
بسياري از زوجهاي جوان، به محض مشاهده مخالفتهايي كه با تصميم آنها شده است. در مقابل مخالفان جبهه گرفته و حتي برخلاف نظر آنها و بهصورت پنهاني براي عقد و ازدواج اقدام ميكنند. در نظر داشته باشيد كه گاهي اوقات مخالفتهاي اطرافيان اگرچه تلخ به نظر ميرسد اما چندان هم خالي از حقيقت نيست. همچنين شما با چنين رفتاري خود را از بسياري از حمايتها و امتيازات محروم ميكنيد. به همين خاطر تلاش كنيد تا جاي ممكن از اين اقدام خودداري كنيد و ابتدا راههاي ديگر را امتحان كنيد.
براي اطلاع بيشتر در زمينه نقش خانواده در ازدواج كليك كنيد.
2. صحبت كردن
بهطوركلي اولين و مناسبترين راهحل براي برطرف كردن تمامي اختلافنظرها و رسيدن به يك ديدگاه مشترك، صحبت كردن است. سعي كنيد با مخالفان ازدواجتان صحبت كنيد و دلايلشان را بشنويد. سپس توضيحاتتان را در مقابل صحبتهاي آنها بيان كنيد يا اگر شما از مخالفان ازدواج فرزندتان باكسي هستيد، سعي كنيد با صحبت كردن او را قانع كنيد. به خاطر داشته باشيد كه در شرايط موجود چنانچه بدون همدلي و محبت صرفاً بر نظرات خودتان پافشاري كنيد، صرفاً شرايط را بدتر كرده و طرف مقابل را نيز، در موضع دفاع از نظرات خودش قرار ميدهيد. سعي كنيد بهطرف مقابلتان نشان بدهيد كه نظراتش را ميفهميد و احساساتش را درك ميكنيد.
3. براي حل مسائلي كه باعث جلوگيري از ازدواج ميشود از ديگران كمك بگيريد
سعي كنيد از افرادي در خانواده و فاميل كه توانايي قانع كردن مخالفان را دارند كمك بگيريد و يا اگر چنين كسي در اطراف شما وجود ندارد، از يك مشاور كمك بخواهيد.
4. به آنها نشان دهيد كه اشتباه فكر ميكنند
بسياري از مواقع پيشداوريهايي كه در مورد طرف مقابلتان ميشود، ناشي از شناخت كمي است كه از وي، در خانواده شما وجود دارد. اگر امكانش را داريد، سعي كنيد با مرور زمان، به اطرافيان نشان دهيد كه قضاوتشان اشتباه بوده است. اين مسئله مستلزم آن است كه مخالفين ازدواج شما، زماني را به شناخت فرد مقابل اختصاص دهند. شما ميتوانيد از آنها بخواهيد كه عليرغم مخالفتشان اجازه بدهند تا مدتزماني را براي آشنايي و شناخت متقابل اختصاص دهيد.
5. همراه يكديگر باشيد
اگر شما و فردي كه براي زندگي انتخاب كردهايد، با مخالفت اطرافيان براي ازدواج همراه شود، سعي كنيد در شرايط موجود همدل باشيد. متهم كردن طرف مقابل به اينكه چرا شما را به خانوادهاش ترجيح نميدهد و يا قاطعانه برخورد نميكند، در برخي از مواقع، انتظارات غيرمنطقي هستند. سعي كنيد خود را بهجاي طرف مقابل بگذاريد و شرايطش را درك كنيد. همچنين كمك گرفتن از يك روانشناس در زمينه ازدواج نيز ميتواند به شما كمك كننده باشد.
براي آگاهي بيشتر در زمينه مشاوره ازدواج كليك كنيد.
6. خواستههايتان را بيان كنيد
اگر خانواده به هر دليلي با ازدواج شما بهطوركلي مخالف هستند، سعي كنيد به آنها يادآوري كنيد كه اين ديدگاه ازنظر شما پذيرفتهشده نيست. شما تصميم داريد در صورت آشنايي با فردي كه معيارهايتان را برآورده ميكند، ازدواج كنيد. اما به خاطر داشته باشيد كه دليل مخالفت آنها را نيز بفهميد و براي برطرف كردنش بكوشيد. براي مثال ممكن است خانواده شما از اينكه از شما جدا شوند بترسند، به آنها اطمينان خاطر بدهيد كه نهتنها جدا نميشويد بلكه همسرتان هم به جمع شما اضافه خواهد شد.
7. براي حل مسائلي كه باعث جلوگيري از ازدواج ميشود صبور باشيد
براي تغيير دادن ديدگاه آدمها بايد زمان زيادي را صرف كنيد. يكبار صحبت كردن و يا يكبار كمك گرفتن، بهاحتمالزياد نميتواند مشكل شما را حل كند. خود را براي صحبت كردن بهدفعات و پيگيري خواستههايتان آماده كنيد.
8. به دلايل مخالفت آنها فكر كنيد
يكبار، صادقانه با خودتان خلوت كنيد و به دلايلي كه براي مخالفت خانواده مطرح شده است، فكر كنيد. تا چه حد اين افكار را قبول داريد؟ تا چه حد با اين افكار و دلايل مخالف هستيد؟ سعي كنيد به اين سؤالات صادقانه پاسخ دهيد و سپس ببينيد كه آيا هنوز هم با نظر اطرافيانتان مخالف هستيد يا خير.
9. تصميم بگيريد
طبق قوانين كشور، هركس براي ازدواج با فرد مورد نظرش آزاد است و هيچكس نميتواند با اين امر مخالفت كند. تا جايي كه عليرغم الزامي بودن رضايت پدر براي ازدواج دختر، اگر اين امر ثابت شود كه مخالفت وي مبناي اساسي ندارد، نيازي به اجازه وي نيست. اما پيش از هرگونه اقدامي در اين زمينهها، با خودتان خلوت كنيد. در يك كفه ترازو، خانواده و اطرافيان شما قرار دارند و در يك كفه ترازو، شما و زندگي مشتركتان. انتخاب هركدام از اين كفهها تبعات مثبت و منفي براي شما خواهد داشت. صادقانه با خودتان تصميم بگيريد كه ميخواهيد كداميك را انتخاب كنيد. سپس بر اساس تصميمتان عمل كنيد. اما اين نكته را به خاطر داشته باشيد كه اين، شما بوديد كه يكطرف را انتخاب كرديد. درنتيجه در آينده از ديگران چيزي را به خاطر تصميم خود مطالبه نكنيد.
براي اطلاع بيشتر در زمينه مشاوره تلفني ازدواج كليك كنيد.
جلوگيري از ازدواج | ازدواج اجباري
همانطور كه گفته شد، يكي از دلايل خانوادهها براي جلوگيري از ازدواج، در نظر داشتن شخصي ديگر براي همسري فرزندشان است. اگر فرزند خانواده، علاقهاي به ازدواج با شخصي كه خانواده درنظر گرفته، نداشته باشد، ازدواج حالت اجبار پيدا ميكند. يكي ديگر از حالاتي كه ازدواج با اجبار خانواده صورت ميگيرد، در شرايط كودك همسري است. با توجه به اينكه كودكان بلوغ فكري لازم براي تصميم گيري در زمينه ازدواج را ندارند، صرفا بر اساس تمايل خانواده به اين كار تن ميدهند و نسبت به مسئوليتي كه ميپذيرند و عواقبي كه در انتظارشان است، آگاهي ندارند.
در صورت اجبار خانواده به ازدواج چه ميتوان كرد؟
1. مخالفت كنيد
بسياري از مواقع، ازدواجهاي اجباري به اين خاطر اتفاق ميافتند كه در درجه اول، فرزند خانواده و سپس اطرافيان نسبت به اين رفتار سكوت ميكنند. درنتيجه موافقين اين وصلت نيز، بعضا تصور ميكنند كه هيچكس مخالفتي ندارد و آنها تصميم درستي گرفتهاند. اولين اقدام در مواجهه با چنين شرايطي آگاه كردن ديگران از مخالفت، دلايل مخالفت و همچنين پيامدهاي چنين شرايطي است.
2. از ديگران كمك بگيريد
گاهي اوقات يك فرد با نفوذ، مشاور و يا هركسي كه بانيان اين كار از او حرف شنوي دارند، ميتوانند تاثير بهتري در ذهن فرد بگذارند. براي مثال فردي كه قرار است همسر شما بشود، احتمال دارد در صورت آگاهي از عدم رضايت شما، از اين ازدواج صرف نظر كند.
3. به مراجع قانوني اطلاع دهيد
درصورتي كه شاهد كودك همسري و ساير اشكال ازدواج اجباري هستيد و يا اگر خانواده تصميم دارند شما را به اجبار، پيش از سن قانوني به عقد كسي دربياورند، ميتوانيد از مراجع قانوني و بهزيستي كمك بگيريد و يا اگر امكان اين اطلاع رساني وجود ندارد، عاقد را در جريان بگذاريد زيرا طبق شرع و قوانين كشور، درصورت عدم رضايت طرفين، خطبه عقد باطل است.
براي اطلاع بيشتر در زمينه ازدواج اجباري كليك كنيد.
سؤالات متداول
وقتي خانواده به دليل وابستگي مالي نميخواهند با ازدواج فرزندشان موافقت كنند چه ميتوان كرد؟
سعي كنيد دغدغههاي آنها را برطرف كنيد و به آنها بگوييد كه قرار نيست كمك به آنها را قطع كنيد.
اگر عليرغم صحبت با خانواده به مخالفت ادامه دادند چهكار كنيم؟
از بزرگترهاي فاميل يا كساني كه خانوادهتان از آنها حرفشنوي دارند كمك بگيريد و يا به مشاور مراجعه كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه جلوگيري از ازدواج مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: جلوگيري از ازدواج فرزندان چه پيامدهايي در آينده دارد؟