پرخوري كودكان از جمله مشكلاتي است كه باعث نگراني زياد والدين ميشود چراكه اين مسئله در زمينه جسماني و رواني مشكلات متعددي را براي كودكان به وجود ميآورد. در واقع در كنار چاقي و اضافه وزن بيش از اندازه، كودك مستعد ابتلا به اختلالات خوردن، افسردگي، مشكلات تنفسي و قلبي-عروقي ميشود كه تاثيرات آن در زمينههاي مختلف تحصيلي، اجتماعي و فردي قابل مشاهده است. لازم است كه والدين از دلايل ابتلاي كودك به پرخوري آگاهي داشته باشند و تا حد امكان از بروز اين مشكل پيشگيري كنند. همچنين بهره بردن از مشاوره كودك ميتواند بسيار مفيد واقع شود چراكه يكي از اصليترين دلايل پرخوري در كودكان استرس زياد است. در ادامه به بررسي بيشتر علل و درمان پرخوري كودكان خواهيم پرداخت پس همراه ما باشيد.
منبع: پرخوري كودكان | علل و راه هاي درمان پرخوري كودكان
دلايل پرخوري كودكان
گرسنگي بيش از حد
بچهها تا سن هجده سالگي در مسير رشد قرار دارند و اولين محرك براي دريافت مواد مورد نياز بدنشان، احساس گرسنگي است. سعي كنيد با ميان وعدههاي سالم و مقوي، از گرسنگي بيش از اندازه در وعدههاي اصلي جلوگيري كنيد. بي نظمي و تاخير زياد در زمان وعدههاي اصلي باعث گرسنگي بيش از حد ميشوند و در نتيجه كودك به دنبال خوراكيهاي كم ارزش و پر كالري براي سير شدن باشد. اگر كودك در زمانهاي نزديك به وعدههاي اصلي احساس گرسنگي كرد، بهترين خوراكي ميوه است كه سرشار از ويتامينهاي مفيد و ضروري ميباشد و بسيار زود هضم و كم كالري است. به همين دليل در عين حال كه گرسنگي شديد را از بين ميبرند، در اشتهاي كودك در زمان وعده اصلي اختلال ايجاد نميكنند.
براي شناخت بيشتر در زمينه اختلال پرخوري كليك كنيد.
فعاليت زياد بدني
اگر كودك شما خيلي آرام و ساكت نيست، در مورد پرخوري كودكان نگران نباشيد. مغز كودكان پس از مصرف كالري ذخيره شده در بدن، سريعا دستور سوخت گيري مجدد را صادر ميكند! اگر كودك شما ورزش ميكند، كافيست به صورت منظم قبل و بعد از ورزش ميان وعدههاي سبك و مقوي بخورد. بهتر است پيش از ورزش، تغذيه شامل مواد انرژي زا مانند كربوهيدرات و پروتئين و پس از ورزش، مواد معدني مانند كلسيم در خوراكي كودكان موجود باشد.
تاثير دوستان و رسانه
در سنين كودكي، بچهها هميشه دوست دارند خوراكيهايي بخورند كه دوستانشان ميخورند. اين به خاطر تاثير پذيري بالا از دوستان در اين سنين است. همچنين تبليغات غذاهاي رنگارنگ و خوراكيهاي خوشمزه كه در تلويزيون و اينترنت دائما در حال پخش هستند، ميل كودك به خوردن آنها را چند برابر ميكند. اين خوراكيها معمولا ارزش غذايي بالايي ندارند و در موارد بسياري مضر هستند. اما شما نبايد تمام اين خوراكيها را كاملا ممنوع كنيد، بلكه ميتوانيد هر از گاهي بعضي از آنها را براي كودكتان تهيه كنيد. ميتوانيد بچهها را تشويق كنيد كه در ازاي خوردن روزانه غذاهاي سالم و مقوي كه در خانه درست ميكنيد، هفتهاي يك يا دو بار ميتوانند اين گونه خوراكيهاي دلخواهشان را داشته باشند.
كنترل احساسات با غذا خوردن
وقتي كودكان گريه ميكنند يا به هر دليلي غمگين ميشوند، بيشتر والدين سعي ميكنند با دادن غذا و خوراكي بچهها را آرام كنند. اين روش، ناخودآگاه كودكان را طوري تربيت ميكند كه به هنگام ناراحتي و خشم، احساسات خود را با خوردن كنترل كنند و اين موضوع يكي از دلايل رايج پرخوري كودك است و چون معمولا در اين مواقع كودك بدون احساس گرسنگي غذا ميخورد، تاثير زيادي در چاقي و اضافه وزن دارد. خوردن بدون احساس گرسنگي در برخي از كودكان بين پنج تا نه سال به دليل افسردگي نيز اتفاق ميافتد. سعي كنيد در هنگام ناراحتي كودكتان، ابتدا او را با روشهاي ديگر از جمله ابراز محبت كلامي و صحبت كردن آرام كنيد و پس از آن، هر وقت كودك خودش تقاضاي خوراكي كرد براي او يك ميان وعده سالم فراهم كنيد.
مهماني ها و جشن ها
حتي بزرگسالان هم در جشنها بيشتر ميخورند! اين يك امر طبيعي و گريزناپذير است. معمولا جشنها پر از شيرينيها و كيكهاي رنگارنگ هستند. مطمئنا شما نميتوانيد جلوي كودك خود را در مهماني بگيريد، اما ميتوانيد پيش از رفتن به مهماني يك ميان وعده سبك و انرژي زا به او بدهيد تا در مهماني اشتهاي كمتري براي خوردن شيريني داشته باشد. همچنين در طول روز هيچ كدام از وعدهها و ميان وعدههاي معمول را از قلم نيندازيد.
پرخوري كودكان با چه خطراتي همراه است؟
كودكاني كه پرخوري ميكنند با مشكلات جسمي و رواني متعددي مواجه ميشوند. معمولا اين كودكان از لحاظ رواني دچار افسردگي ميشوند، از اعتماد به نفس كافي برخوردار نيستند و مستعد ابتلا به انواع ديگر اختلالات خوردن ميباشند. از نظر جسماني نيز كودك با مشكلات تنفسي، قلبي-عروقي، فشار خون و كلسترول بالا، ديابت و مشكلات گوارشي دست و پنجه نرم ميكند. در كنار اين مسائل چاقي و اضافه وزن بيش از حد نيز در اكثر اين كودكان قابل مشاهده است.
براي آشنايي بيشتر در زمينه اختلالات خوردن كليك كنيد.
درمان پرخوري كودكان
ورزش كردن
ورزش كردن در كنار داشتن رژيم غذايي درست ميتواند از چاقي بيش از حد كودك جلوگيري كند. همچنين از آنجايي كه اين كودكان از چاقي بيش از حد رنج ميبرند و خطر ابتلا به مشكلات قلبي و تنفسي را دارند، با ورزش كردن ميتوان از بسياري مشكلات جلوگيري كرد.
افزايش آگاهي كودك براي درمان پرخوري كودكان
با كودك خود صحبت كنيد و به او بفهمانيد كه چاقي بيش از حد و غذا خوردن غير اصولي با چه خطراتي براي او همراه است و چه مشكلاتي را در آينده براي او به وجود ميآورد.
درست غذا خوردن والدين
گاهي علل پرخوري كودكان وجود عادتهاي غذايي غلط در والدين است كه كودك از پدر و مادر خود تقليد كرده و او نيز مانند آنها غذا ميخورد. همچنين اگر بسيار نگران فرزندتان هستيد شما نيز لازم است كه وعدههاي غذايي خود را كاهش داده و به فكر سلامتي فرزندتان باشيد. انتظار نداشته باشيد كه كودكتان پرخوري نكند و شما در مقابل او هرجور كه مايل باشيد غذا ميل كنيد.
كنترل استرس
از آنجايي كه استرس بيش از اندازه باعث پرخوري در كودكان ميشود در نتيجه لازم است عوامل استرس زا شناسايي شود و سپس به كاهش آن كمك گردد. در اين راه بهره بردن از كمك روانشناس در زمينه كودك ميتواند بسيار مفيد باشد.
براي اطلاع بيشتر در زمينه مشاوره كودك كليك كنيد.
سوالات متداول
بهترين راهكار براي درمان پرخوري كودكان چيست؟
بهترين راهكار در واقع پيشگيري از وقوع اين اتفاق است. نداشتن رژيم غذايي سنگين، برنامه غذايي مشخص و درمان استرس در كودكان بهترين راهكارهاي پيشگيري براي پرخوري كودكان است.
براي دريافت مشاوره در زمينه پرخوري كودكان مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: پرخوري كودكان | علل و راه هاي درمان پرخوري كودكان