خونريزي بيني كودكان يكي از مشكلات رايجي است كه اغلب باعث نگراني والدين ميشود اما در بسياري از موارد اين مسئله جدي نيست و نياز به مراجعه پزشك ندارد. در واقع كودكان به خاطر شيطنت و بازيگوشي در مدرسه و خانه و قرار داشتن در معرض آفتاب خصوصا در تابستانها، بيشتر احتمال خون دماغ شدن دارند كه با رعايت نكاتي ميتوان به بند آمدن خون و بهبود وضعيت كودك كمك كرد. با اين حال در شرايطي اين مسئله مشكل ساز ميشود و ميتواند با خطراتي براي كودك همراه باشد كه در اين صورت مراجعه به متخصص و گرفتن آزمايش خون الزامي است. نكته حائز اهميت آن است كه دلايل خونريزي، بهترين راه درمان آن و روشهاي پيشگيري را بدانيد تا هنگام وقوع بتوانيد بهترين تصميم را بگيريد.
منبع: خونريزي بيني كودكان | علل، درمان و روشهاي پيشگيري
انواع خونريزي بيني در كودكان
بهطور كلي خونريزي بيني كودكان به دو شكل قدامي و خلفي اتفاق ميافتد. خونريزي قدامي بهدليل خونريزي رگهاي بخش جلوي بيني است كه بهراحتي كنترل شده و نيازي به مراجعه به پزشك ندارد اما در خونريزي خلفي منشأ خونريزي پشت بيني است كه در صورت ظهور نشانههاي آن حتماً بايد به پزشك متخصص گوش و حلق و بيني مراجعه كرد.
علت خونريزي بيني در كودكان
شايعترين علل شناخته شده در خصوص اين مسئله شامل موارد زير هستند.
هواي خشك و آفتاب شديد
آبوهواي خشك محل زندگي كودك و نيز گرم شدن هوا ميتواند عاملي براي خشك شدن بيني باشد. در اين حالت، غشاهاي سلولي بيني كودك شما تحريك و كم آب ميشود، در نتيجه خونريزي اتفاق ميافتد. همچنين قرار گرفتن طولاني مدت در معرض آفتاب نيز يكي از دلايل خون دماغ شدن كودكان است.
خراشيدن يا دستكاري كردن بيني
دستكاري بيني اتفاقي شايع در كودكان كم سن و سال است. تحريك رگهاي بيني با خراشيدن يا درآوردن مخاط آن، ميتواند منجر به خونريزي شود.
ضربه
سر اغلب كودكان در هنگام بازي مورد اصابت توپ قرار ميگيرد يا ممكن است به زمين برخورد كند. در اين مواقع خونريزي بسيار اتفاق ميافتد. اين موضوع اغلب مشكل خاصي به وجود نميآورد اما اگر پس از 10 دقيقه خونريزي ادامه يابد مراجعه به پزشك الزامي است.
سرماخوردگي، آلرژي يا عفونت
هر بيماري كه علائمي از گرفتگي بيني و سوزش آن داشته باشد، ميتواند باعث خونريزي بيني نيز بشود. همچنين عفونتهاي باكتريايي ميتوانند باعث قرمز شدن، زخم و پوسته پوسته شدن نواحي داخلي جلوي بيني شوند. همين مسئله منجر به خونريزي هم خواهد شد.
انحراف بيني
گاه ديده شده است كه انحراف بيني نيز خونريزيهاي مكرر را سبب ميشوند. در اين صورت حتماً به پزشك مراجعه كنيد.
موارد كمتر شايع خونريزي بيني در كودكان ميتواند به دلايل زير باشد.
- شرايطي كه خونريزي يا لخته شدن خون را تحت تاثير قرار ميدهند مانند بيماري هموفيلي
- برخي داروهاي خاص مانند رقيق كنندههاي خون
- بيماري قلبي
- فشار خون
- سرطان
اگر فرزند شما دچار خونريزي بيني شده است كه به علل ذكر شده در بالا مربوط نيست، نگرانيهاي خود را حتماً با پزشك اطفال مطرح كنيد. همچنين اين موضوع ميتواند باعث خشم و ناراحتي كودك و از بين رفتن جايگاه او در ميان همسن و سالانش شود كه لازم است از مشاوره كودك نيز بهره مند شويد.
براي آگاهي بيشتر در زمينه مشاوره كودك كليك كنيد.
هنگام خونريزي بيني كودكان چه بايد كرد؟
ممكن است اولين واكنش فرزند شما هنگام خونريزي ترس و اضطراب باشد. در اين حالت گام اول آرامسازي او است. ابتدا خودتان بايد باور داشته باشيد كه اين امر يك مشكل كوتاهمدت است و بهزودي تمام خواهد شد. به او اطمينان دهيد كه تا هنگام بندآمدن خونريزي كنار او هستيد و تلاش ميكنيد تا از ادامه اين اتفاق جلوگيري كنيد.
سپس براي تحقق اين امر فعاليتهاي زير را انجام دهيد.
- از كودك خود با آرامش و اطمينان بخواهيد بنشيند و كمر خود را صاف، كمي رو به جلو، در حالت رهايي و بدون انقباض نگه دارد.
- هيچگاه كودك را به عقب تكيه ندهيد و از دراز كشيدن او ممانعت كنيد چراكه اين مسئله منجر به بلعيدن خون و سرفه يا استفراغ او خواهد شد.
- با استفاده از يك دستمال يا حوله تميز، نوك بيني كودك را بين دو انگشت خود بچسبانيد. در اين حالت از او بخواهيد با دهان تنفس كند.
- تا 10 دقيقه دو سوراخ بيني را با انگشتانتان فشار دهيد تا خونريزي بند بيايد، حتي اگر احساس كرديد خون بند آمده است باز هم در طول اين مدت ادامه دهيد. اين فشار نبايد به حدي باشد كه كودكتان احساس درد كند.
- بيني فرزندتان را با گاز استريل يا هر وسيله ديگر پر نكنيد.
- از پاشيدن هر مادهاي در بيني كودكتان بپرهيزيد.
- براي فرزندتان داستان يا شعري بخوانيد تا حواس او را پرت كنيد چراكه خونريزي بيني كودكان ميتواند با استرس براي آنان همراه باشد.
براي آگاهي بيشتر در زمينه كاهش استرس كودكان كليك كنيد.
پس از خونريزي بيني چه بايد كرد؟
- براي 12 تا 24 ساعت به فرزندتان استراحت دهيد (فعاليتهاي آرام مانند نقاشي، خواندن يك كتاب يا تماشاي تلويزيون توصيه ميشود).
- حداقل 24 ساعت پس از خونريزي بيني از مصرف نوشيدنيها و غذاهاي گرم يا حمام داغ خودداري كنيد.
- به فرزند خود بگوييد كه 24 ساعت بعد از خونريزي دست در بينياش نكند.
چه زماني بايد به پزشك مراجعه كرد؟
كودكان مبتلا به خون دماغ معمولاً نياز به مراقبت پزشكي ندارند. بيشتر خونريزيهاي بيني كوتاهمدت هستند و معمولاً درمان كودك در خانه امكانپذير است. با اين حال، حتماً نزد پزشك متخصص برويد اگر خونريزي كودك شما يكي از شرايط زير را دارد.
- اغلب اتفاق ميافتد
- در طول گرفتگي يا ضربههاي ساده بيني ايجاد ميشود
- پس از مصرف داروي خاصي شروع ميشود
- خونريزي همراه با درد شديد است
- ممكن است خونريزي به علت شكستگي بيني باشد
- اگر كودك به علت خونريزي دچار مشكل تنفسي شده است
- اگر جسم خارجي در بيني فرزندتان گير كرده است
نكاتي براي پيشگيري از خونريزي بيني در كودكان
اگرچه ممكن است پيشگيري از بروز خونريزي بيني در كودكان امكانپذير نباشد، اما ميتوانيد براي كاهش وقوع آنها قدمهايي برداريد.
- درمان آلرژي براي جلوگيري از التهاب در بيني.
- براي مرطوب نگه داشتن بيني كودك از اسپري بيني خانگي (آب و كمي نمك) استفاده كنيد.
- براي جلوگيري از خشك شدن هوا در اتاق خواب كودك، از مرطوبكننده هوا استفاده كنيد.
- ناخنهاي فرزندتان را براي جلوگيري از صدمات ناشي از تميز كردن مخاط بيني، تميز و كوتاه نگه داريد.
- ترغيب كودكان به پوشيدن وسايل محافظ مناسب در طول ورزش يا ساير فعاليتهايي كه امكان آسيب ديدن بيني وجود دارد.
در صورتي كه در اين زمينه سوالي داريد يا نكاتي براي شما داراي ابهام است ميتوانيد از مشاوران مركز مشاوره حامي هنر زندگي به صورت تلفني كمك بگيريد.
براي اطلاع بيشتر در زمينه مشاوره تلفني كليك كنيد.
سوالات متداول
آيا خون دماغ خطرناك است؟
در صورتي كه خونريزي بيني كودكان به طور مكرر اتفاق بيفتد و يا بند آمدن آن به سختي انجام پذيرد لازم است كه به يك متخصص مراجعه كنيد چراكه احتمال دارد مشكل كودك در لخته شدن خون او باشد.
چرا هنگام خون دماغ شدن كودك را بايد بنشانيم؟
به دليل اينكه وقتي كودك دراز بكشد ميزان خون در مغز او بيشتر ميشود و بند آمدن خون ديرتر اتفاق ميافتد. همچنين اين مسئله منجر به بلعيدن خون و سرفه يا استفراغ او خواهد شد.
براي دريافت مشاوره در زمينه خونريزي در كودكان مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: خونريزي بيني كودكان | علل، درمان و روشهاي پيشگيري