اختلال هاي شخصيت دسته A طبقه اي از اختلالات شخصيت هستند كه با نشانههايي همچون ارتباطات اجتماعي ضعيف و افكار عجيب همراه هستند. برخي افراد در ظاهر بسيار عجيب و نامتعارف به نظر ميرسند. ممكن است در ارتباط با آنها دچار آشفتگي شده و نتوانيد اعتمادشان را جلب كنيد يا هنگام نزديك شدن به آنها متوجه هراسان شدنشان بشويد. اختلال هاي شخصيت دسته ي A شامل سه اختلال شخصيت است كه در ادامه به توضيح آنها ميپردازيم. آگاهي از اختلالات شخصيت و نشانههاي آن به افراد كمك ميكند كه برخورد مناسبي با آنها داشته باشند و براي درمان اقدام كنند
منبع: اختلالات شخصيت دسته الف يا A | اختلال هاي شخصيت كلاستر A
تعريف شخصيت
يك الگوي ثابت از فكر، عاطفه و رفتار در هر فردي شخصيت او را نشان ميدهد. هر انساني داراي بخشهاي ثابتي است كه شامل الگوهاي رفتاري و فكري منحصر به فرد و متمايز از ديگران ميباشد. اما شخصيت علاوه بر ثابت بودن، ميتواند پويا و متحرك باشد، در طول زمان تغيير كرده و با محيط سازگار شود. اما افراد داراي اختلال شخصيت، صفات شخصيتي ناسازگارانه دارند و در مقابل تغيير مقاومت ميكنند. اين الگوي رفتاري معمولا براي اطرافيان آزارنده است. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه اختلال شخصيت كليك كنيد.
اختلال هاي شخصيت دسته A | انواع اختلال شخصيت
اختلال هاي شخصيت دسته A الگوي بادوامي از تجارب دروني و رفتاري است كه به شكل مشخصي با فرهنگ فرد متفاوت است. اين الگوهاي شناختي تصوري است كه فرد از دنيا، خود، ديگران و پديدهها دارد و در عاطفه، احساسات، و روابط بين فردياش مشكل ايجاد ميكند. اين الگوها بادوام، غيرقابل انعطاف و فراگير هستند؛ يعني در روابط و موقعيتهاي زيادي ديده ميشوند. اختلال شخصيت معمولا در نوجواني و اوايل بزرگسالي ظهور ميكند.
روانشناسان اختلالات شخصيت را 10 مورد شمرده و آنها را در سه دسته كلي دسته بندي كردهاند.
1. اختلال هاي شخصيت دسته A
اختلال هاي شخصيت دسته A
افراد مبتلا به اين دسته از اختلالات شخصيت، آنهايي هستند كه عموما عجيب و غريب و نامتعارف به نظر ميرسند. اين افراد اساسا در روابط اجتماعي ناشي بوده و در برقراري روابط اجتماعي مفيد، تبحر ندارند. افراد داراي اختلال هاي شخصيت دسته A به لحاظ اجتماعي گوشه گير و منزوي هستند. اين اختلالات با تفكر تحريف شده در مورد دنيا، افراد و روابط مشخص ميشود. اين تفكرات تحريف شده بسيار خشك و انعطاف ناپذير هستند.
انواع اختلال هاي شخصيت دسته الف يا A
برخي از اختلال هاي شخصيت دسته A عبارتند از:
1.اختلال شخصيت پارانوييد
يكي از اختلال هاي شخصيت دسته A، اختلال پارانوييد ميباشد كه ويژگي اصلي اين افراد، بدگماني و بي اعتمادي بسيار گسترده نسبت به ديگران است. آنها انگيزههاي ديگران را به صورت نادرست تفسير ميكنند. پارانوييد در سال هاي اول جواني شروع شده و به تمام زمينههاي شخصيتي گسترش پيدا ميكند.
شخصيت پارانوييد بدون هيچ مدركي فكر ميكند كه ديگران قصد صدمه زدن به او را دارند. در مورد وفاداري و قابل اعتماد بودن اطرافيان سوء ظن داشته و خيلي سخت به ديگران اعتماد ميكند؛ چرا كه ميترسد ديگران از اطلاعاتش سوء استفاده كنند. در حالي كه افراد ديگر احتمال حمله و خطر در آن موقعيت را اصلا درك نميكنند. براي كسب اطلاعات بيشتر در مورد اين اختلال از اختلال هاي شخصيت دسته A ، ميتوانيد مقالات زير را مطالعه نماييد:
زندگي و ازدواج با شخصيت پارانوئيد
2.اختلال شخصيت اسكيزوييد
افراد داراي اختلال شخصيت اسكيزوئيد، انسانهايي منزوي و گوشه گير هستند كه دلبستگي به روابط ميان فردي نداشته و طيف ابراز احساساتشان در روابط اجتماعي بسيار محدود است. اين اختلال هم مانند ساير اختلالهاي شخصيت دسته A در اوايل جواني آغاز شده و در اكثر زمينههاي زندگي تاثير ميگذارد.
اين افراد نه علاقه اي به روابط بين فردي دارند و نه از آن لذتي ميبرند. حتي از اينكه عضوي از يك خانواده باشند نيز خوشحال نميشوند. تقريبا هميشه خود را درگير فعاليتهاي انفرادي كرده و در مورد روابط جنسي اشتياقي ندارند. آنها دوستان كمي دارند و در واقع هيچ رابطه ي صميمانهاي برقرار نميكنند. نسبت به تعريف ديگران يا انتقاداتشان بي تفاوت هستند و در روابط عاطفي بسيار سرد برخورد ميكنند. براي كسب اطلاعات بيشتر در مورد اين اختلال از اختلال هاي شخصيت دسته A ميتوانيد مقالات زير را مطالعه نماييد:
نحوه برخورد با شخصيت اسكيزوئيد
زندگي و ازدواج با شخصيت اسكيزوئيد
3.اختلال شخصيت اسكيزوتايپال
آخرين دسته از اختلال هاي شخصيت دسته A ، اختلال اسكيزوتايپال است. افراد مبتلا به اختلال شخصيت اسيكزوتايپال در روابط اجتماعي و بين فردي مشكلاتي از خود نشان ميدهند. مشخصه مشكلات رابطهاي آنها، رنج شديد و ظرفيت بسيار كمشان در روابط نزديك است. در واقع تحريفهاي شناختي و ادراكي، آنها را آسيب پذير ميكند.
ويژگي مشخص اين افراد عقايد عجيب غريبشان و نسبت دادن و پديده هاي نامرتبط به خودشان است. عقايدشان در مورد داشتن قدرت حس ششم و پيش بيني مسائل يا تفكر خرافي و ادراكهاي عجيب از خودشان نمونه از اين امر ميباشد. ممكن است سوء ظن هم در آنها ديده شود. علاوه بر باورهاي عجيب، ظاهر و نوع لباس پوشيدنشان هم آنها را متمايز ميكند. همانند ساير اختلال هاي شخصيت دسته A، افراد اسكيزوتايپال هم دايره دوستان محدودي دارند. احتمال ابتلا به اسكيزوفرني در افراد مبتلا به اختلال اسكيزوتايپال بسيارزياد است.
ميتوانيد براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه اختلال شخصيت اسكيزوتايپال، مقالات زير را مطالعه نماييد:
نحوه برخورد با شخصيت اسكيزوتايپال
زندگي و ازدواج با شخصيت اسكيزوتايپال
درمان اختلال شخصيت اسكيزوتايپال
درمان اختلال هاي شخصيت
روان درماني موثر ترين و رايج ترين روش در درمان اختلالات شخصيت است. در درمان اختلال هاي شخصيت دسته A نيز معمولا از اين روش استفاده ميشود. دارو درماني هم يكي از روشهاي درماني است اما تاثيري بر اختلالات شخصيت ندارد؛ البته در برخي موارد براي كاهش نشانهها از دارو استفاده ميكنند. روانكاوي نيز يكي از روش درماني بسيار موثر است كه متخصصان ميتوانند از آن استفاده كنند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه روانكاوي كليك كنيد.
سخن آخر در مورد اختلال هاي شخصيت دسته الف يا A
با توجه به اطلاعات فوق، بايد متوجهشده باشيد كه ارتباط با اين افراد دشوار بوده و براي داشتن ارتباط بهينه با اين دسته شخصيت بهتر است كه از كمك متخصص بهره ببريد. در واقع تشخيص اين امر كه فردي دچار اختلال هاي شخصيت دسته A هست يا نه، كار ساده اي نبوده و بايد يك روانشناس وارد عمل شود. از تشخيص نشانهها به صورت سرخود بپرهيزيد و در صورت شك كردن به يكي از اختلال هاي شخصيت ، به روانشناس مراجعه نماييد. روانشناسان مركز مشاوره حامي هنر زندگي در خدمتتان هستند تا در اين زمينه شما را ياري كنند.
براي دريافت مشاوره در زمينه اختلالات شخصيت و درمان آن مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: اختلالات شخصيت دسته الف يا A | اختلال هاي شخصيت كلاستر A