تاثير اضطراب مادر بر جنين، تنها به دوران بارداري و رشد جنين در داخل رحم محدود نميشود. اضطراب مادر، نوزاد را بعد از تولد و در تمام دوران رشدي تحت تاثير قرار ميدهد. بسياري از مشكلات اضطرابي در بزرگسالي ريشه در دوران كودكي و حتي دوران جنيني فرد دارد. براي مثال زماني كه دچار استرس ميشويد هورمون كورتيزول در بدن شما افزايش مييابد، اين هورمون از طريق بند ناف به جنين نيز منتقل ميشود و او را تحت تاثير قرار ميدهد. بعد از تولد نيز ارتباط شما همچنان از طريق شيردهي، آغوش گرفتن، ارتباط كلامي و... با كودك حفظ ميشود. هر مادري در تلاش است تا كودك خود را از هر نوع آسيب احتمالي دور بكند. به كارگيري روشهاي مديريت كنترل استرس براي شما بسيار موثر واقع خواهد شد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه دوران بارداري كليك كنيد.
منبع: تاثير اضطراب مادر بر جنين و نوزاد
تاثير اضطراب مادر بر جنين در دوران بارداري
بر اساس پژوشها استرس طولاني مدت مادر در دوران بارداري ميتواند تاثير اضطراب مادر بر جنين، احتمال نارسي يا حتي سقط جنين، وقفه يا تاخيرهاي رشدي بر جنين در حال رشد داشته باشد. همچنين ارتباط بين استرسهاي شديد بارداري با مشكلات نوزاد از قبيل بي قراري، اضطراب، بيش فعالي و ناآرامي در مطالعات نشان داده شده است.
مشخص شده كه جنين در حال رشد استرسهاي شديد مادر را درك ميكند و دچار ناآرامي ميشود. همچنين تغييرات مواد شيميايي در ساختار مغز مادرِ مضطرب ميتواند بر جنين تاثير گذار باشد. افزايش استرس باعث افزايش فعاليت غده فوق كليوي، آزاد كننده كورتيكوتروپين ميشود. اين هورمون بر طول مدت حاملگي تاثير ميگذارد. به اين ترتيب استرسهاي شديد مادر در زايمان زودرس و به دنيا آمدن نوزاد نارس موثر است. به علاوه بر اساس مطالعات مواد شيميايي ناشي از استرس ميتواند از طريق جفت به جنين در حال رشد منتقل شود. براي كسب اطلاعات بيشتر از بارداري كليك كنيد.
مواد شيميايي كه در پاسخ به استرس در مغز مادر ترشح ميشوند، به طور مستقيم بر مغز جنين اثر ميگذارند. اضطراب و استرس در بارداري باعث ايجاد تغييرات در ساختار و عملكرد مغز جنين ميشود و زمينه را براي ابتلاي كودك به اسكيزوفرني، افسردگي و بيش فعالي در آينده فراهم ميكند.
مطالعات انجام شده نشان دادهاند اضطراب مادر بر جنسيت جنين تأثير دارد؛ ترشح ميزان زيادي از هورمون كورتيزول كه بر اثر استرس در بدن آزاد ميشود، لانه گزيني جنين پسر در رحم را سخت ميكند و به همين دليل احتمال دختر شدن جنين در مادران پر استرس بيشتر از سايرين است.
تاثير اضطراب مادر بر جنين | چطور مادري خواهم بود؟
بسيار ديده ايد مادراني را كه در تمامي زمينهها دچار نگراني بيش از حد هستند. براي مثال ممكن است اضطرابهايي درباره نقش و وظايف مادر بودن بعد زايمان، تربيت كودكشان، چگونگي تغذيه مناسب نوزاد و... داشته باشند. اين مادران اصولا همان كساني هستند كه در مورد كارايي خود ترديد دارند و در هر زمينهاي ممكن است براي خودشان سختگيري داشته باشند، انتظارات بالا براي خود تعيين كنند و در صورت داشتن نقص يا كارايي پايين در هر كار خود را سرزنش كنند.
چنين افرادي با مادر شدن هم از خود انتظارات سختگيرانه اي در مورد مادر خوب و بي نقص دارند، با كمترين كمبودي در مورد كودك خود را سرزنش ميكنند بنابراين سعي ميكنند با مراقبت بيش از حد از كودك خود از هر كمبودي جلوگيري كنند. چنين مادري در مورد هر چيزي مثل غذا خوردن كودك، برخورد ديگران با او، داشتن لباس و اسباب بازيهاي كافي نگراني بيش از حد دارند و سعي ميكنند خدمات بيش از حدي به كودك ارائه دهند.
اصولا كودكان چنين مادراني وابستگي زيادي به آنها پيدا ميكنند و به تدريج به آنها القا ميشود كه خودشان به تنهايي توانايي از پس مسائل برآمدن را ندارند و براي حل مساله نياز به ديگري دارند. اين كودكان ممكن است در مورد مواجه شدن با تجربيات جديد يا عملكرد مستقل ترس و اضطراب پيدا كنند. به اين ترتيب احساس كارايي پايين، اعتماد به نفس پايين، وابستگي زياد ميتواند از تبعات اين محافظت بيش از حد باشد. با كمك گرفتن از مشاوره كودك و يادگيري مهارتهاي فرزندپروري ميتوانيد از نگرانيهاي خود كم كنيد. براي كسب اطلاعات بيشتر از مشاوره كودك كليك كنيد.
تاثير اضطراب مادر بر جنين | اضطراب جدايي كودك در پاسخ به اضطراب مادر
كودكاني كه مشكلات رفتاري دارند و يا بسيار مضطرب و ترسو هستند، احتمال ميرود در دوران جنيني در معرض استرسهاي مادر قرار گرفته باشند. خيلي اوقات مادراني كه از اضطراب جدايي كودك خود شكايت دارند، در واقع نميدانند كه اضطراب خود آنها است كه به فرزند خردسالشان منتقل شده است.
مادراني كه در مورد جدا شدن از كودكشان به هر دليل نگراني دارند، به طور ناخودآگاه تمايل دارند كودك را به خود بيشتر وابسته نگه دارند. براي مثال از جدا كردن و سپردن كودك يا جدا كردن محل خوابش تا مدتها اجتناب ميكنند. ممكن است در مورد آسيب ديدن كودك وقتي تنها است يا با ديگران مشغول بازي و فعاليت است نگراني شديد پيدا كنند و اين نگرانيها را به كودك خود انتقال دهند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه اختلال اضطراب جدايي در كودكان كليك كنيد.
در واقع بسياري از مادران به دليل ترس از جدايي، به طور ناخودآگاه، اين چنين به كودك القا ميكنند كه جدايي اش از مادر ميتواند به شدت خطرناك باشد. بنابراين اين كودكان به تدريج به مادر وابسته ميشوند و اضطراب جدايي شديدي در آنها شكل ميگيرد. اضطراب جدايي مادر نسبت به كودك ميتواند تحت تاثير عواملي مثل روابط اوليه كودكي، تجربيات آسيب زاي قبلي، داشتن ويژگيهاي كلي اضطرابي، يا به دنيا آمدن نوزاد بعد از مدت طولاني باشد.
فرزند من بايد بهترين باشد
شما به عنوان مادر انتظار داريد فرزندتان بهترين باشد و موفقيتهاي زيادي كسب كند. عموما اين انتظارات خود را در سالهاي بعد در عملكرد شناختي و تحصيلي نشان ميدهد. انتظارات بيش از حد نسبت به توانايي كودك باعث ميشود والدين كوچكترين شكست يا عملكرد پايين كودك را تحمل نكنند و به شدت كودك را سرزنش يا تنبيه كنند.
اين كمالگرايي به تدريج به شخصيت كودكتان منتقل شده و باعث ميشود او به فردي تبديل شود كه با كوچكترين شكست احساس حقارت و گناه را تجربه كند. چنين كودكاني در بزرگسالي معمولا داراي مشكلات اضطرابي زياد و كمبود اعتماد به نفس ميشوند و عموما ارزشمندي خود را با موفقيتها و دست آوردهاي بزرگ در ارتباط ميدانند.
كودكان اضطراب را ياد ميگيرد
تاثير اضطراب مادر بر جنين ممكن است به شكل مضطرب شدن كودك در آينده بروز پيدا كند. كودكان مشاهده گران بسيار فعالي هستند. هرگونه رفتار والدين ميتواند براي كودكان الگوسازي شده و به عنوان رفتار درست پذيرفته شود. اصولا پدر و مادري كه از هر چيز نگراني داشته باشند، به راحتي ميتوانند اين ترسها و نگرانيها را براي كودك خود الگوسازي كنند. ترس از حيوانات، ترس از ارتفاع، اضطرابهاي اجتماعي و اضطراب در مورد بيماري و آلودگي همه ميتواند از طريق مشاهده و الگوسازي به كودك آموخته شود. براي اطلاعات بيشتر استرس كودكان را مطالعه كنيد.
چگونه به كودكم اضطرابم را انتقال ندهم؟
بهتر است پيش از آن كه باردار شويد به دنبال راهي براي كاهش اضطرابهاي خود باشيد. شما ميتوانيد براي رسيدن به اين منظور درباره منابع استرس زاي خود با يكي از اعضاي خانواده يا دوست خود صحبت كنيد، با اين كار بخشي از انرژي منفي و هيجانهايتان را تخليه ميكنيد. اما احتمال دارد بعد از مدتي اطرافيان از شنيدن افكار منفي شما خسته شوند، در نتيجه شما نيز ترجيح ميدهيد ناراحتيهاي خود را اكثرا براي خود نگه داريد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه كاهش استرس بارداري كليك كنيد.
راه ديگر براي كاهش اضطرابها كسب مهارتهايي براي كنترل آنها است. همچنين در مرتبه بعدي بهتر است به دنبال راهي اساسي براي درمان اضطرابهاي خود برآييد. مشاوران و درمانگران متخصص با استفاده از دانش خود در اين زمينه به شما كمك ميكنند تا ريشههاي اضطراب را شناسايي كرده و راههاي مقابله با آنها را فرا بگيريد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه درمان اضطراب كليك كنيد.
راههايي براي كاهش تاثير اضطراب مادر بر جنين
- ورزش روزانه به شما شادي و نشاط ميبخشد و از ميزان ترشح كورتيزول (هورمون استرس) در بدن ميكاهد.
- براي كاهش استرس و اضطراب در دوران بارداري ميتوانيد از ورزشها، تكنيكهاي آرام سازي مانند يوگا و مديتيشن و تمرينهاي تنفسي استفاده كنيد. اين روشها به زايمان راحتتر نيز كمك ميكنند.
- سعي كنيد به اندازه كافي استراحت كنيد. نداشتن خواب كافي و با كيفيت و تغذيه نامناسب خود باعث تشديد علائم استرس ميشوند و شما را در برابر محركهاي استرسزا آسيبپذيرتر ميكنند. از خوردن نوشيدنيهاي كافئين دار خودداري كنيد.
- بهتر است اميدوار باشيد و با نگرش مثبتي به مسائل نگاه كنيد. ديدگاه شما در ميزان استرستان تأثير ميگذارد پس سعي كنيد مثبت انديشي را بياموزيد.
- بچه دار شدن تغييري بسيار بزرگ در زندگي است و براي سازگاري با آن نياز به كمك اطرافيان و دريافت حمايت وجود دارد. بنابراين با نزديكان مورد اعتماد خود در مورد نگرانيهايتان صحبت كنيد و از حمايتهاي آنان بهرهمند شويد.
براي دريافت مشاوره در زمينه كودك و تاثير اضطراب مادر بر جنين مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: تاثير اضطراب مادر بر جنين و نوزاد