نوع و دلايل مهاجرت در طول سالهاي اخير تغييرات چشمگيري داشتهاست. شرايط نامناسب اقتصادي، سياسي، اجتماعي و آموزشي، افراد را به رفتن از وطنشان ترغيب ميكند. اما آيا مهاجرت همان قدر كه آرماني به نظر ميرسد، به صورت مؤثر تحقق مييابد؟ جداي از مسائل معمول مهاجرت و زندگي به عنوان يك مهاجر در يك كشور ديگر و رفتار احتمالا ناشايست بوميان منطقه، مسائل روحي و رواني مهاجرت بسيار پيچيدهتر و جديتر از چيزي است كه فكر ميكنيد. نداشتن آمادگي روحي لازم و عدم بررسي دليل مهاجرت، احتمال نرسيدن به اهداف ناشي از مهاجرت را بيشتر ميكند. اگر تصميم به مهاجرت داريد بهتر است در اين مقاله با ما همراه باشيد.
منبع: دلايل مهاجرت
نوع و دلايل مهاجرت در طول سالهاي اخير تغييرات چشمگيري داشتهاست. شرايط نامناسب اقتصادي، سياسي، اجتماعي و آموزشي، افراد را به رفتن از وطنشان ترغيب ميكند. اما آيا مهاجرت همان قدر كه آرماني به نظر ميرسد، به صورت مؤثر تحقق مييابد؟ جداي از مسائل معمول مهاجرت و زندگي به عنوان يك مهاجر در يك كشور ديگر و رفتار احتمالا ناشايست بوميان منطقه، مسائل روحي و رواني مهاجرت بسيار پيچيدهتر و جديتر از چيزي است كه فكر ميكنيد. نداشتن آمادگي روحي لازم و عدم بررسي دليل مهاجرت، احتمال نرسيدن به اهداف ناشي از مهاجرت را بيشتر ميكند. اگر تصميم به مهاجرت داريد بهتر است در اين مقاله با ما همراه باشيد.
منبع: دلايل مهاجرت
مهاجرت چيست؟
مهاجرت به معناي كلي، جابجايي و تغيير مكان زندگي به مكان ديگر براي بهبود زندگي يا فرار از آسيب است. مهاجرت انسانها هميشه وجود داشته است. افراد براي فرار از جنگ و قحطي و براي به دست آوردن منابع يا زندگي بهتر، كوچ ميكردند. با پيشرفت جوامع، مهاجرت رنگ و بوي ديگري به خود گرفته و تبديل به مسئله بسيار پيچيدهاي شدهاست. بعد رواني مهاجرت در گذشته مورد توجه نبود اما امروزه به دليل افزايش وابستگيهاي مادي و معنوي و همچنين افزايش سختيهاي مهاجرت، اين مسئله رنگ تازهاي به خود گرفتهاست.
دلايل اصلي مهاجرت كداماند؟
همانطور كه گفته شد دلايل اصلي مهاجرت خروج از يك موقعيت نامساعد و داشتن يك موقعيت بهتر است. عمدهترين دلايل مهاجرت را در ادامه بيان مي كنيم:
1. جنگ و نا امني
مسئله جنگ، يكي از قديميترين دلايل مهاجرت است كه افراد براي يافتن مكاني امن براي زندگي از شهر يا كشور خود فراري ميشدند. ميتوان اين نوع مهاجرت را اجباري دانست.
2. شرايط اقتصادي از دلايل مهاجرت
بحرانهاي اقتصادي باعث پايين آمدن كيفيت زندگي بسياري از مردم ميشود و عدهاي براي ادامه زندگي به محيط ديگري كه شرايط مناسبي دارد سوق داده ميشوند. اين مورد در كشور ما در چند سال اخير بسيار شدت گرفته و شرايط نامناسب اقتصادي باعث افزايش ميزان مهاجرت اقشار مختلف شده است.
3. شرايط آموزشي
بسياري از مهاجرتها به خاطر رسيدن به امكانات آموزشي و تحصيلي اتفاق ميافتد. معمولا اين شكل از مهاجرت بيشترين بازگشت به كشور را دارد. به طوري كه افراد بعد از تحصيل به هر دليل، به كشور خود باز ميگردند.
4. آزادي و امنيت بيشتر از دلايل مهاجرت
يكي از مسائلي كه مردم را به سمت مهاجرت سوق ميدهد، شرايط زندگي محدود و پر فشار است. از بين رفتن حقوق اجتماعي و سياسي، دلبستگي مردم از وطنشان را كم ميكند. در نتيجه آنها به دنبال وطن جديدي ميگردند كه به آنها و آزادي هايشان بها دهد و امنيت رواني آنها را تامين كند.
5. جذابيتهاي مقصد
ممكن است كشور يا محل زندگي فرد شرايط نامناسبي نداشته باشد اما جذابيتهاي مقاصد پيش رو، آنها را براي مهاجرت وسوسه ميكند. طبيعت ذاتي انسان حركت به سوي كمال و بهترين است و كساني كه از اين موهبت بي بهرهاند، ممكن است ماهيت انساني خود را فراموش كرده باشند.
6. شرايط اقليمي از دلايل مهاجرت
ممكن است برخي مناطق به دليل شرايط بحراني جغرافيايي، مردم خود را مجبور به مهاجرت كند. بي آبي، كمبود منابع تغذيه، بلاياي طبيعي مثل زلزله يا سيل، گرما يا سرماي بيش از حد، شرايط آب و هوايي و حتي سختي دسترسي به مراكز قدرتمند، از اين دسته عوامل هستند.
7. مهاجرت اجباري
در دورههايي از تاريخ اين نوع مهاجرت ديده شده كه دولت وقت يا استعمارگر، مردم مناطقي را مجبور به مهاجرت به نقطهاي خاص ميكنند. كار و كشاورزي، كنترل مردم و آشوبهاي قومي، مسائل جمعيت شناختي، جنگها و شرايط منابع طبيعي برخي از دلايل مهاجرت در تاريخ است.
مهاجرت چه فايدهاي دارد؟
مزاياي مهاجرت به ميزان زيادي بستگي به دلايل آن دارد. دستيابي به امنيت، آزادي، امكانات تحصيلي و بهداشتي، پيدا كردن شغل يا مسكن بهتر، آرامش رواني و كاهش استرسهاي زندگي و... مزايايي است كه در ذهن مهاجرين نقش بسته است. هركس در ذهنش تصوري از زندگي ايدهآل دارد و براي به دست آوردن آن تلاش ميكند. اما طبق تحقيقات، 70 تا 80 درصد متقاضيان مهاجرت، قشر تحصيل كرده و دانشگاهي هستند. كساني كه يا به دليل شرايط اقتصادي و بيكاري قصد مهاجرت دارند و يا به دليل امكانات بهتر آموزشي، قصد ادامه تحصيل خود را در كشورهاي پيشرفته جستجو ميكنند. اگر تحصيل دليل مهاجرت شماست بهتر است با دريافت مشاوره تحصيلي ابعاد مختلف انتخاب هايتان را بررسي كنيد.
معايب مهاجرت و موانع مهاجرت موفق چيست؟
مهاجرت مسئله بسيار مهميست كه جداي از مزايا يا زيباييها، از نظر رواني ميتواند بسيار پيچيده و آسيب زا باشد. برخي از ابعاد منفي مهاجرت كه باعث برگشت مهاجرين يا منصرف شدن از رفتن ميشود به شرح زير است:
1. غربت
غربت فضاي بسيار سنگين و پر فشاري است. تصور كنيد در يك لحظه تمام افرادي كه ميبينيد و ميشناسيد از زندگي شما حذف شوند و جاي آنها را افرادي بگيرند كه حتي زبان آنها را سخت ميفهميد. قابل پيش بيني است كه اگر ذرهاي در دلتان ترديد بيفتد و احساس ضعف نشان دهيد، هرگز نميتوانيد زندگي در يك كشور ديگر را تحمل كنيد. البته امروزه با پيشرفت تكنولوژي امكان ارتباط لحظهاي به هر جاي دنيا وجود دارد اما باز هم شرايط بسيار سختي خواهد بود. پيشنهاد ميكنيم در اين زمينه مقاله غم غربت را مطالعه كنيد.
2. دلايل مهاجرت | افسردگي
دوري از عزيزان و قرار گرفتن در يك محيط جديد كه از محيط خودتان دور است، ممكن است شما را منزوي و افسرده كند. يكي از راههاي درمان افسردگي، بودن كنار دوستان و عزيزانتان است، اما در يك كشور غريب و بدون دوست صميمي علائم افسردگي تشديد ميشود. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه علائم افسردگي كليك كنيد.
3. دلبستگي
يكي از اصليترين موانعي كه سر راه مهاجرت قرار دارد، دلبستگيهاي مادي و روحي به وطن است. خانواده، شغل، اقوام و دوستان، بافت شهري، املاك و خاطرات همه جزء دلبستگيهاي شما محسوب ميشود و لازم است پيش از مهاجرت كاملا در اين زمينهها تقويت شويد و قدرت سازگاري خود را بالا ببريد.
4. تفاوت فرهنگي
يكي ديگر از مشكلات مهاجرت، بودن در محيطي است كه هيچ پيش زمينهاي از مردم و روابطشان نداريد. ممكن است احساس كنيد هيچكس زبان شما رو نميفهمد. لازم است قبل از مهاجرت، تحقيقات كافي در زمينه تفاوتهاي فرهنگي كشور مقصد داشتهباشيد و نحوه كنار آمدن با اين تفاوتها را بياموزيد.
با بعد رواني مهاجرت چه كنيم؟
بر اساس صحبتهاي افرادي كه مهاجرت ناموفق داشتهاند، علاوه بر ابعاد اقتصادي و سياسي، عدم توانايي آنها براي سازگار شدن و تطبيق با محيط جديد اصليترين دليل براي برگشت به كشور خودشان است. مهارت سازگاري يكي از مهمترين ملاكهاي سلامت روان است. سازگاري براي كساني كه قصد مهاجرت دارند بسيار ضروريتر ميشود. پيشنهاد ميكنيم به مقاله سلامت روان مراجعه كنيد.
همچنين افسردگي و تنهايي، يكي ديگر از علل ناموفق بودن مهاجرت است. اين مسئله ميتواند شما را در كشور جديد فلج كند و به نوعي نتوانيد حتي از پس كارهاي ساده خود بر بياييد. بنابراين لازم است قواي رواني خود را تقويت كرده و پيش از مهاجرت تمام ابعاد رواني را با كمك يك متخصص بررسي كرده و با آگاهي گام در اين مسير بگذاريد. تغيير سبك زندگي از جمله مهمترين مواردي است كه در مهاجرت و زندگي در يك كشور ديگر بايد به آن توجه زيادي داشتهباشيد. تنها در اين صورت ميتوانيد به صورت موفقيت آميزي عمل كنيد. براي اطلاعات بيشتر از سبك زندگي كليك كنيد.
ما در مركز مشاوره روانشناسي هنر زندگي با تشكيل تيمي از متخصصان به شما در زمينه يافتن بهترين راه براي تغيير سبك زندگيتان به صورت تلفني و حضوري خدمات ارائه ميدهيم.
دلايل مهاجرت | سؤالات متداول
افسردگي بعد از مهاجرت چگونه درمان ميشود؟
بسياري افراد ممكن است بر اثر نقل مكان به كشوري ديگر دچار ناراحتيهاي رواني و حتي افسردگي شوند. با كاهش منشأ افسردگي خود كه ميتواند دوري از وطن و خانواده باشد افسردگي خود را كاهش دهيد. مثلا ميتوانيد با خانواده خود بيشتر ارتباط بگيريد و يا دوستان جديدي بيابيد. هر چقدر كه سخت به نظر برسد اما بايد سعي كنيد روابط خود را گسترش دهيد.
مشكلات مهاجرت به خارج از كشور كداماند؟
غم غربت، مشكلات اقتصادي، دوري از خانواده و تنهايي از مشكلاتي است كه در مهاجرت به خارج كشور ممكن است براي شما به وجود بيايد.
براي دريافت مشاوره در زمينه بررسي دلايل مهاجرت مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: دلايل مهاجرت