فرق گذاشتن بين فرزندان | علت

هنر زندگي اولين سامانه مشاوره روانشناسي تخصصي كشور با مجرب ترين مشاوران روانشناسي پاسخگوي سوالات و مشكلات شما در زمينه هاي مشاوره خانواده ، ازدواج ، طلاق ، تربيت كودك ، جوانان ، مهارت هاي ارتباطي ، ترك اعتياد ، مشاوره روانشناسي ، روان درماني و ... مي باشد. به اميد زندگي شاد و سالم براي يكايك مردم ايران...

فرق گذاشتن بين فرزندان | علت

۷۸ بازديد

فرق گذاشتن ميان فرزندان از جمله موضوعاتي است كه بسياري از والدين آن را از زبان فرزندان خود مي‌شنوند. در واقع فرزندان باور دارند كه والدين‌شان تبعيض بين آنان قائل مي‌شوند. علارغم باوري كه همه والدين نسبت به يكسان بودن علاقه و نوع برخورد خود در رابطه با فرزندانشان دارند، احتمال اين كه به صورت ناخودآگاه اين تبعيض‌ها واقعي باشد زياد است. اما چطور مي‌توان بچه‌هايي را كه به صورت طبيعي با يكديگر متفاوت هستند را به يك شكل و يك اندازه دوست داشت؟ آيا بايد با تمام فرزندان به يك صورت رفتار كرد؟ از ديدگاه روانشناسان والدين لازم است سياستي بي طرفانه را در پيش بگيرند و براي هر يك از فرزندان، روش رفتاري مناسب خود را ترتيب بدهند. ما در اين مقاله تلاش كرده‌ايم؛ علت و پيامد تبعيض ميان فرزندان و راه‌هاي از بين بردن اين تفاوت‌ها را ارائه دهيم پس تا انتها همراه ما باشيد.

منبع: فرق گذاشتن بين فرزندان | علت

فرق گذاشتن ميان فرزندان از جمله موضوعاتي است كه بسياري از والدين آن را از زبان فرزندان خود مي‌شنوند. در واقع فرزندان باور دارند كه والدين‌شان تبعيض بين آنان قائل مي‌شوند. علارغم باوري كه همه والدين نسبت به يكسان بودن علاقه و نوع برخورد خود در رابطه با فرزندانشان دارند، احتمال اين كه به صورت ناخودآگاه اين تبعيض‌ها واقعي باشد زياد است. اما چطور مي‌توان بچه‌هايي را كه به صورت طبيعي با يكديگر متفاوت هستند را به يك شكل و يك اندازه دوست داشت؟ آيا بايد با تمام فرزندان به يك صورت رفتار كرد؟ از ديدگاه روانشناسان والدين لازم است سياستي بي طرفانه را در پيش بگيرند و براي هر يك از فرزندان، روش رفتاري مناسب خود را ترتيب بدهند. ما در اين مقاله تلاش كرده‌ايم؛ علت و پيامد تبعيض ميان فرزندان و راه‌هاي از بين بردن اين تفاوت‌ها را ارائه دهيم پس تا انتها همراه ما باشيد.

منبع: فرق گذاشتن بين فرزندان | علت

 

چه عواملي باعث تبعيض بين فرزندان مي شوند؟

اغلب پدر و مادرها در نظر خود ميان فرزندانشان هيچ تفاوتي قائل نشده و با همه فرزندانشان به يك شكل برخورد مي‌كنند. اما يكي از اشتباهات تربيتي والدين عدم توجه به بازخوردها و تفكر فرزندان‌شان درباره تبعيض‌هاست. معمولا فرزندان ديدگاه يكساني با والدين‌شان نداشته و از تبعيض پدر و مادرشان شكايت مي‌كنند. در واقع عواملي به طور ناخواسته باعث چنين تبعيضي ميان فرزندان مي‌شود. برخي از اين عوامل زمينه ساز، شامل موارد زير هستند.

براي آگاهي بيشتر در زمينه اشتباهات تربيتي والدين كليك كنيد.

1- ترتيب تولد بچه‌ها از علل فرق گذاشتن بين فرزندان

يكي از ويژگي‌هايي كه بر شخصيت افراد تاثير دارد، ترتيب تولد آن‌هاست. بچه‌هاي ارشد خانواده ويژگي‌هاي متفاوت و انتظارات متفاوتي از خانواده را برآورده مي‌كنند. اين موضوع باعث مي‌شود در رفتار، نحوه كنار آمدن او با مسائل زندگي و... تفاوت‌هايي ايجاد شود. فرزندان اول بيشتر قانون گذاري مي‌كند و كمتر حاضر به پيروي هستند، در حالي كه فرزند دوم ممكن است بيشتر در پي پيروي از قانون پدر و مادر باشد تا قانون برادر بزرگ تر! بنابراين اگر والدين از اين تفاوت بي خبر باشند، با مشكلات زيادي روبرو خواهند شد.

2- حوادث و اتفاقات ناگهاني

هر كدام از فرزندان ممكن است در شرايط متفاوتي به دنيا آمده باشند، يكي در زمان جنگ و ديگري در زماني كه والدين سن بيشتري داشته‌اند به دنيا آمده باشد. حتي شرايط خانه نيز موثر است، يكي در خانه‌اي حياط دار و ديگري در آپارتمان دوران كودكي را مي‌گذراند. به طبع اين تفاوت‌ها، رفتار پدر و مادر نمي‌تواند يكسان باشد.

3- جنسيت و ظاهر بچه‌ها از علل فرق گذاشتن بين فرزندان

جنسيت بچه‌ها نيز عامل بسيار مهمي است كه از ديرباز مسئله ساز بوده است. خيلي از خانواده‌ها به دختر دوست بودن يا پسر دوست بودن، زبان زد خاص و عام شده‌اند. اين نوع نگاه براي فرزندان بسيار شكننده است و در نتيجه اين احساس تبعيض پيامدهاي خاص خود را دارد. والدين بر اساس ظاهر و جنسيت فرزندان به صورت ناخودآگاه رفتارهاي متفاوتي انجام مي‌دهند. با كودكي كه بيشتر لبخند مي‌زند، راحت‌تر ارتباط مي‌توان برقرار كرد و يا دختران بيشتر به صحبت كردن علاقه نشان مي‌دهند. والدين با توجه به اين تفاوت‌ها مي‌توانند در دام تبعيض ميان فرزندان نيافتند.

پيامدهاي تبعيض بين فرزندان

عدم توجه والدين به رفتار و سبك تربيتي كه اتخاذ كرده‌اند مي‌تواند منجر به پيامدهايي شود كه برطرف كردن آن‌ها را گاه سخت و غير ممكن بكند. در اين ميان لازم است كه والدين با خواندن مقاله تربيت كودك در سنين مختلف از بسياري پيامدهاي نامطلوب كه در ادامه بيان مي‌كنيم پيشگيري كنند.

1- كينه و انتقام مهم‌ترين پيامد فرق گذاشتن بين فرزندان

وقتي كه والدين نسبت به يكي از فرزندان توجه بيشتري نشان بدهند، فرزندان نسبت به والدين و فرزند مورد توجه احساس كينه و نفرت پيدا مي‌كنند و درصدد انتقام جويي دست به اعمالي مي‌زنند. بنابراين اين تبعيض والدين از فرد يك شخصيت خشمگين و عصباني مي‌سازد كه هميشه در پي بهانه‌هايي براي ايجاد درگيري مي‌باشد. چنين فردي به دليل رفتارهاي ناپسند و خودخواهانه در خارج از خانواده و جامعۀ دوستان نيز مورد بي توجهي قرار مي‌گيرد و در نهايت به فردي گوشه گير و منزوي تبديل مي‌شود. چنين كودكاني معمولا در آينده‌اي نه چندان دور لازم است با يك مشاور براي حل مشكلات روحي و رواني ايجاد شده، صحبت كنند.

2- ترس و اضطراب

ريشه بسياري از ترس‌ها و اضطراب‌ها در كودكي افراد يافت مي‌شود. اين افراد پس از جلسات متعدد و صحبت‌ها و ريشه يابي‌هايي كه با روانشناس خود دارند؛ متوجه مي‌شوند ترس‌ها و اضطراب‌هاي آن‌ها به دليل نوعي احساس تنهايي و نداشتن تكيه گاه مطمئن در دوران كودكي بوده است. بيشتر اين افراد در خانواده‌هايي بزرگ شده‌اند كه نوعي تبعيض ميان فرزندان وجود داشته است.

3- تخريب اعتماد به نفس از پيامدهاي فرق گذاشتن بين فرزندان

زماني كه در خانواده براي فرزند خود ارزش قائل نمي‌شويد؛ در واقع او را "جنس درجه دوم" و يا "كسي كه ارزش كمتري دارد" در نظر مي‌گيريد. در چنين وضعي نبايد انتظار داشته باشيد كه فرزندتان از اعتماد به نفس بالايي برخوردار باشد. اعتماد به نفس يكي از مهم‌ترين حالات عاطفي است كه در محيط خانواده پايه ريزي مي‌شود. در خانواده اي كه تبعيض وجود دارد، فرد دچار حس خود كم بيني و سرخوردگي مي‌گردد.

براي اطلاع بيشتر درباره خود كم بيني كليك كنيد.

4- كمبود محبت

تبعيض در خانواده باعث مي‌شود تا فرزند مورد تبعيض، كمتر در دسترس خانواده و كنار آن‌ها باشد. او تنهايي را به بودن در كنار خانواده ترجيح مي‌دهد و در نتيجه محبتي نيز دريافت نمي‌كند. فرزندي كه در خانواده مورد تبعيض والدين قرار مي‌گيرد به شدت احساس تنهايي و بي تكيه گاهي مي‌كند. چنين فردي در نهايت به عنوان يك تشنه محبت، به اجتماع وارد مي‌شود و به راحتي در دام دوستي‌هاي كاذب خياباني و سوء استفاده‌هاي عاطفي قرار خواهد گرفت.

روش‌هايي براي والدين جهت جلوگيري از فرق گذاشتن بين فرزندان

والدين تنها با توجه به نكات ريز اما مهمي مي‌توانند براي فرزندان خود مشخص كنند كه بين آن‌ها تبعيض قائل نيستند و از پيامدهاي منفي تبعيض در خانواده جلوگيري كنند.

1- توجه به تفاوت‌ها

اين تفكر كه نبايد هيچ تفاوتي ميان فرزندان قائل شد و با همۀ آن‌ها به يك صورت رفتار كرد، امري غير ممكن و غير منطقي است زيرا هر فردي ويژگي‌ها و خلقيات منحصر به فردي از همان زمان تولد به همراه دارد، اين تفاوت‌هاي فردي هر كدام برخورد خاص خود را مي‌طلبد. پس در مورد هر كدام از فرزندان بايد متناسب با جنسيت، سن، موقعيت خانواده و... رفتاري متفاوت داشت. توجه داشته باشيد كه اين تفاوت در برخورد، تغييري در كليت سبك فرزندپروري شما ايجاد نمي‌كند.

براي شناخت بيشتر در زمينه سبك هاي فرزندپروري كليك كنيد.

2- ميزان توجه يكسان جهت جلوگيري از تبعيض بين فرزندان

موضوع نوع توجه والدين بر يك فرزند و رفتار مشابه براي تمام فرزندان نيست؛ بايد به خاطر داشته باشيد كه حتما لازم است كه به يك ميزان به فرزندانتان توجه نشان بدهيد. اين توجه مي‌تواند در انواع و گونه‌هاي متفاوتي ابراز گردد. زماني كه شما به يكي از فرزندان توجه لازم را ندهيد، استعدادهايش كشف نشده باقي مي‌ماند.

3- تغيير انتظارات براي جلوگيري از فرق گذاشتن بين فرزندان

زماني كه انتظارات والدين از هركدام از فرزندان بر اساس استعداد او، شكل گرفته باشد، ديگر فرزندان نيازي نمي‌بينند براي برآورده كردن انتظارات پدر و مادرشان از خواهر و برادر خود تقليد كنند. در اين شرايط ديگر شاهد حسادت بچه‌ها نسبت به يكديگر نخواهيد بود. بلكه هر كدام از فرزندانتان با رفتارهايي خلاقانه به زندگي شما رنگ جديدي مي‌دهند.

4- شناخت فرزندان

هر كدام از فرزندان در زمان‌هاي متفاوتي به والدين نياز دارند و بر اساس شخصيت و تفاوت‌هايي كه دارند، نوع همدردي و حضور متفاوتي را مي‌طلبند. پدر و مادرها بيشتر از روي ناآگاهي به چگونگي رفتار، در دام تبعيض مي‌افتند. بهتر است والدين عوامل ايجاد تفاوت‌ها را بشناسند و بر اساس اين تفاوت‌ها نوع رفتارشان متفاوت باشد تا ديگر از روي ندانم كاري، در وضعيت كنوني گير نكنند. مشاوره كودك به شما كمك مي‌كند تا از همان دوران كودكي اين تفاوت‌ها را بهتر بشناسيد.

كلام آخر

از آن جايي كه فرق گذاشتن بين فرزندان مي‌تواند مشكلات بسياري را براي آنان به وجود آورد، والدين بايد تمام تلاش خود را انجام دهند تا بتوانند سبك تربيتي مناسبي را در پيش بگيرند و به گونه‌اي رفتار كنند تا فرزندان آنان نسبت به اين موضوع حساس نشوند. همچنين والدين در صورتي كه با اين مسئله مواجه شدند بايد به دور از هرگونه رفتار هيجاني سعي در علت يابي مشكل كنند و ارتباط خود را با فرزندشان به گونه‌اي بهتر شكل دهند. در اين راه بهره بردن از مشاوره كودك به شما كمك مي‌كند تا بتوانيد از اين مسئله جلوگيري كنيد و در صورتي كه با آن روبه‌رو هستيد در صدد برطرف كردن آن برآييد. 

ما نيز در مركز مشاوره حامي هنر زندگي شرايطي را براي شما فراهم آورده‌ايم تا بتوانيد به صورت تلفني و حضوري مسائل خود را با ما در ميان بگذاريد. در اين مركز، مشاوران برجسته و با سابقه چندين ساله در زمينه كودك و خانواده به شما كمك مي‌كنند تا در راستاي تربيت فرزندان به بهترين شكل گام برداريد. همچنين در صورتي كه تنشي ميان شما و فرزندتان شكل گرفت راهكارهايي در جهت كاهش آن در پيش بگيريد. علاوه بر اين مي‌توانيد به صورت همزمان در زمينه هاي مختلف روانشناسي اعم از خانواده، ازدواج، اعتياد، جنسي، مشاوره شغلي، تحصيلي و ... خدمات دريافت نماييد.

براي آگاهي بيشتر درباره روند مشاوره كودك كليك كنيد.

سوالات متداول

آيا فرق گذاشتن ميان فرزندان مي‌تواند باعث اختلاف ميان آن‌ها نيز شود؟

مسلما بله. در صورتي كه شما به گونه‌اي رفتار كنيد كه فرزندان احساس كنند ميان آنان تفاوتي قائل هستيد نسبت به يكديگر سرد شده و رابطه آنان نيز برهم مي‌خورد. همچنين اين مسئله مي‌تواند باعث حتي انتقام و كينه ميان فرزندان شود.

براي دريافت مشاوره در زمينه راه هاي مقابله با تبعيض ميان فرزندان مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.

منبع: فرق گذاشتن بين فرزندان | علت

​​​​​​​

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.