مراقبت از كودك در برابر آزارجنسي يكي از موضوعاتي است كه والدين بايد هم درباره آن آموزش ببينند و هم از آن جلوگيري كنند. سو استفاده و آزارجنسي براي كودكان ميتواند در هر نژاد، طبقه اجتماعي و اقتصادي، مذهب و فرهنگ رخ دهد. در واقع هيچ راهي براي محافظت قطعي كودكان از آزارهاي جنسي وجود ندارد، ولي با رعايت برخي اصول و اموزش كودكان ميتوان احتمال اين خطر را كاهش داد. والدين بايد بدانند يك كودك (حتي اگر مقاومت و مخالفتي با متجاوز نكند) باز هم قرباني است و هرگز نبايد با او برخورد كرده يا سرزنشش كنند. اگر والدين نتوانند از پس اين مسئوليت برآيند، آزار جنسي ميتواند براي هميشه زندگي فرزندشان را خراب كند. پس با اطلاع از راههاي مراقبت و راهنماييهاي مشاوره كودك سلامت زندگي فرزند خود را تضمين نماييد.
منبع: آزار جنسي كودك
مراقبت از كودك در برابر آزارجنسي يكي از موضوعاتي است كه والدين بايد هم درباره آن آموزش ببينند و هم از آن جلوگيري كنند. سو استفاده و آزارجنسي براي كودكان ميتواند در هر نژاد، طبقه اجتماعي و اقتصادي، مذهب و فرهنگ رخ دهد. در واقع هيچ راهي براي محافظت قطعي كودكان از آزارهاي جنسي وجود ندارد، ولي با رعايت برخي اصول و اموزش كودكان ميتوان احتمال اين خطر را كاهش داد. والدين بايد بدانند يك كودك (حتي اگر مقاومت و مخالفتي با متجاوز نكند) باز هم قرباني است و هرگز نبايد با او برخورد كرده يا سرزنشش كنند. اگر والدين نتوانند از پس اين مسئوليت برآيند، آزار جنسي ميتواند براي هميشه زندگي فرزندشان را خراب كند. پس با اطلاع از راههاي مراقبت و راهنماييهاي مشاوره كودك سلامت زندگي فرزند خود را تضمين نماييد.
منبع: آزار جنسي كودك
براي مراقبت از كودك در برابر آزارجنسي در زندگي او حضور داشته باشيد
رها كردن كودك و دغدغههاي او، مخصوصا پس از سن مدرسه بسيار آسيب زاست. بايد فضا به گونهاي باشد كه كودك اجازه صحبت كردن در مورد همه چيز را داشته باشد. حضور فعالانه والدين در زندگي كودك باعث ميشود كه او احساس راحتي بيشتري داشته باشد و اگر چيزي باعث ترس و نگراني او شد، آن را با شما مطرح كند.
به زندگي روزمره كودك تان علاقه نشان دهيد. درباره بازيها و كارهايي كه كردند و كساني كه ديدهاند، سوال كنيد.
1. اطلاع از تمامي كساني كه با كودك تان در ارتباطند
از افرادي كه در زندگي فرزندتان هستند مطلع شده و بدانيد با چه كساني وقت ميگذرانند. هم دوستان و هم بزرگسالان. مسئولين مهد يا مدرسه آنها را بشناسيد و درمورد آنها از كودك خود سوال بپرسيد.
2. مراقبت از كودك در برابر آزارجنسي او را محدود نميكند
درباره رسانهها با فرزندتان صحبت كنيد. اخبار و اطلاعاتي كه درباره خشونتهاي جنسي و پرخاشگري ميشنود را تا حد امكان از دسترس او خارج نكنيد و درمورد آنها از او سوال بپرسيد. مثلا اينكه تا به حال در اين مورد شنيده است؟ از باز شدن چشم و گوش كودكانتان نترسيد، بلكه بايد تا حدودي از خطرات آگاه باشند تا توانايي مراقبت از خود را به دست آورند.
علائم هشدار دهنده كودك آزاري را بشناسيد. هر تغييري در رفتار كودكتان را با دقت بررسي كرده و قبل از هر اقدامي موضوع را با روانشناس در ميان بگذاريد. براي كسب اطلاعات بيشتر از كودك آزاري كليك كنيد.
10 قدم براي مراقبت از كودك در برابر آزارجنسي
نبايد كودك را بترسانيد و او را محافظه كار بار بياوريد. بلكه بايد به او آموزش دهيد كه چگونه بتواند افراد سالم و ناسالم را از هم تشخيص دهد. بايد اجازه دهيد كودك وارد جهان شده و با افراد مختلف تعامل كند؛ با آگاهيهايي كه كسب كرده و آموزش مسائل جنسي ميتوانيد آنها را از قرباني شدن نجات دهيد. براي آگاهي بيشتر از آموزش مسائل جنسي كليك كنيد.
والدين بايد در هر مرحله رشد شناختي كودك به اندازه فهم او درباره بدن انسان صحبت كنند. شايد با دادن اطلاعات جنسي به كودك بترسيد كه مبادا با اين كار كنجكاوي جنسي او را بيشتر كنيد. اما منظور از دادن اطلاعات اين نيست كه تمام مسائل جنسي را به او بگوييد. دادن اطلاعات اضافه فكر كودك را مشغول ميكند. با دريافت مشاوره كودك ميتوانيد درباره چگونگي و ميزان اطلاعاتي كه بايد درباره مسائل جنسي به كودك بدهيد راهنمايي بگيريد. براي كسب اطلاعات بيشتر از رشد شناختي كودك كليك كنيد.
10 موردي كه به فرزندتان كمك ميكند تا از آسيب جنسي در امان باشد عبارتند از:
1. در اسرع وقت درباره اعضاي بدن با آنها صحبت كنيد
كودك بايد نام و كارآيي اعضاي بدن خود را بداند تا ديگران از ناآگاهي آنها استفاده نكنند. در اين مورد با روانشناس مشورت كنيد چراكه چگونگي بيان اين مساله بسيار مهم است. براي كسب اطلاعات بيشتر از آموزش پدر و مادر كليك كنيد.
2. به آنها آموزش دهيد كه برخي از اعضاي بدنشان خصوصي هستند
به فرزندتان بگوييد كه بخشهاي خصوصي بدن آنها محرمانه هستند و هيچ كس جز مامان و بابا نبايد آنها را لخت ببينند و آنان نيز نبايد اعضاي خصوصي ديگران را ببينند. همچنين در مورد اجازه پزشك با او صحبت كنيد و اطمينان دهيد كه آنجا نيز كنارش هستيد.
3. مرزهاي بدن فرزندتان را به آنها آموزش دهيد
به فرزندتان بگوييد هيچ كس نبايد بدن و اعضاي خصوصي او را لمس كند و آنها نيز اجازه ندارند اعضاي خصوصي ديگران را لمس كنند. مورد دوم را هرگز فراموش نكنيد؛ اكثر سوء استفادههاي جنسي با درخواست متجاوز از كودك براي لمس كردن آنها شروع ميشود.
4. مراقبت از كودك در برابر آزارجنسي مخالف با رازداري درباره بدن
بيشتر مجرمان به كودك ميگويند كه "اگر به كسي بگويي ديگر با تو بازي نميكنم و يا با تهديد به اينكه اگر كسي از بازيهاي ما خبر داشته باشد، ميگويم كه تقصير توست و آنها تو را كتك ميزنند". به فرزندانتان بگوييد كه رازداري در اين موارد اصلا خوب نيست و اگر كسي در اين مورد تلاشي كرد حتما به شما بگويند.
5. بگوييد هيچ كس نبايد از قسمت خصوصي اش عكس بگيرد
تجارت عكسهاي برهنه كودكان توسط بيماران جنسي، شايع است و اين مسئله راه را براي اخاذي، باج گيري و سواستفادههاي بعدي فراهم ميكند. براي كسب اطلاعات بيشتر از علل كودك آزاري كليك كنيد.
6. به آنها بياموزيد كه چگونه نه بگويند و از موقعيت ناراحت كننده خارج شوند
بعضي كودكان از نه گفتن به ديگران ناراحت ميشوند، مخصوصا به پيرمردان يا بزرگسالان. به آنها بگوييد نه گفتن به بزرگسالاني كه قصد نزديك شدن به آنها را دارند مشكلي ندارد و در شرايطي مه احساسا ناراحتي داشتند بايد حتما از آن موقعيت خارج شوند.
7. يك كلمه رمزي را با آنها در ميان بگذاريد
فرزندانتان كه بزرگتر شدند، به آنها بياموزيد كه وقتي احساس خطر كردند با يك كلمه رمزي شما را مطلع سازند.
8. فرزندتان را مطمئن كنيد كه ميتوانند در مورد بدنشان با شما صحبت كنند
ممكن است بچهها حقيقت را به شما نگويند. زيرا اين چيزي است كه متجاوز از آنها خواسته و آنان را به اين وسيله تهديد ميكنند. به كودكان بفهمانيد كه درمورد هر اتفاقي با شما صحبت كرده و مطمئن باشند كه كنار شما جايشان امن است و از طرف شما نيز هيچ برخورد پرخاشگرانهاي نخواهند ديد. اگر شما او را تنبيه كنيد، حرف متجاوز را تاييد كردهايد، پس اعتماد او به فرد متجاوز بيشتر شده و كودكتان دوباره به سراغ او خواهد رفت.
9. به كودكانتان بگوييد كه لمس شدن بدنشان ممكن است حس خوبي بدهد
به فرزندانتان بياموزيد كه ممكن است گاهي لمس شدن بدن آنها لذت بخش باشد، اما هرگز نبايد نسبت به آن تسليم شده و حس خوبي داشته باشند. بايد از موقعيت بگريزند و يا حتما مسئله را با شما در ميان بگذارند.
10. مراقبت از كودك در برابر آزارجنسي
حتي كودكان ديگر، دوستان خانوادگي و نزديكترين اقوام هم از اين قاعده مستثني نيستند. بلكه بيشترين خطر معمولا از طرف نزديكان وجود دارد. كودكان معمولا تصوري كه از مرد بد دارند، يك فرد كثيف با لباسهاي پاره است. به او بگوييد كه مامان و بابا ممكن است بخش خصوصي شما را وقتي در حال تميز كردن شما يا چرب كردن بدنتان هستند لمس كنند، اما هيچكس ديگري حق اينكار را ندارد. نه عمهها و عموها، نه معلمان و حتي كساني كه دوستش دارند و مسئول مراقبت از او هستند.
تاثير خدمات روانشناسي در مراقبت از كودكان
استفاده از خدمات روانشناسي در اين زمينه نقش بسيار مهمي دارد و در واقع يك امر ضروري است. صحبت كردن با كودكان در مورد مسائل و آزارهاي جنسي اصلا كار راحتي نيست. از طرف ديگر اگر بيان شما درست و به اندازه نباشد، كودك با همين حرفها دچار پريشاني و آسيب ميشود. پس بهتر است كه براي حفظ سلامت جسم و روان كودكتان حتما با يك روانشناس صحبت كرده و از او كمك بگيريد. متخصصان مركز مشاوره حامي هنر زندگي در خدمت شما هستند تا در اين زمينه ياريتان كنند. براي كسب اطلاعات بيشتر از مشاوره كودك كليك كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه مراقبت از كودك در برابر آزارجنسي ميتوانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي
براي دريافت مشاوره در زمينه مراقبت از كودك در برابر آزارجنسي ميتوانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: آزار جنسي كودك