گاه با وجود مشخص بودن نشانهها و علائم افسردگي كودكان، اقدامي براي درمان آنها صورت نميگيرد. گاه تصور اين كه كودكان نيز ميتوانند دچار افسردگي شوند، براي اطرافيان سخت و غيرقابل باور است. اما متاسفانه در ايران حدود پنج درصد كودكان به افسردگي شديد مبتلا هستند. از نشانههاي افسردگي در كودكان ميتوان به خستگي، بي ارزشي، فاصله گرفتن از ديگران، افزايش يا كاهش وزن و... اشاره كرد. ممكن است كودكان در اين دوران عمدا رفتارهاي خاصي مثل فريب دادن، اشك و فرياد، تهديد و تلاش براي خودكشي را انجام دهند. در اين شرايط كمك گرفتن از متخصص ضروري بوده چراكه افسردگي در كودكان يك مساله بسيار جدي است. آگاهي از علائم افسردگي كودكان به شما كمك ميكند تا هرچه سريعتر آن را شناسايي كرده و براي درمان اقدام نماييد.
منبع: علائم افسردگي در كودكان | نشانه هاي افسردگي در كودكان
گاه با وجود مشخص بودن نشانهها و علائم افسردگي كودكان، اقدامي براي درمان آنها صورت نميگيرد. گاه تصور اين كه كودكان نيز ميتوانند دچار افسردگي شوند، براي اطرافيان سخت و غيرقابل باور است. اما متاسفانه در ايران حدود پنج درصد كودكان به افسردگي شديد مبتلا هستند. از نشانههاي افسردگي در كودكان ميتوان به خستگي، بي ارزشي، فاصله گرفتن از ديگران، افزايش يا كاهش وزن و... اشاره كرد. ممكن است كودكان در اين دوران عمدا رفتارهاي خاصي مثل فريب دادن، اشك و فرياد، تهديد و تلاش براي خودكشي را انجام دهند. در اين شرايط كمك گرفتن از متخصص ضروري بوده چراكه افسردگي در كودكان يك مساله بسيار جدي است. آگاهي از علائم افسردگي كودكان به شما كمك ميكند تا هرچه سريعتر آن را شناسايي كرده و براي درمان اقدام نماييد.
منبع: علائم افسردگي در كودكان | نشانه هاي افسردگي در كودكان
مروري بر افسردگي كودكان
افسردگي در كودكان هم وجود دارد اما تشخيص آن كمي سخت است چراكه نشانههاي افسردگي در كودكان با بزرگسالي تفاوتهايي دارد و به دليل ويژگيها و خصوصيات رفتاري خاص كودكان، اين نشانهها توسط والدين ناديده گرفته ميشود. حتي نوعي از افسردگي با نام افسردگي پنهان در كودكان وجود دارد كه در آن بيماري با پرخاشگري و بداخلاقي بروز پيدا ميكند. مشكلات شخصيتي، ضعف جسماني، سبك فرزندپروري والدين و غيره از عوامل موثر در بروز افسردگي كودكان است. براي كسب اطلاعات بيشتر، مقاله افسردگي در كودكان را مطالعه فرماييد.
11 قدم براي شناسايي علائم افسردگي در كودكان
هر چه سريعتر افسردگي در كودكان شناسايي شود، راحتتر ميتوان آن را درمان كرد. بنابراين لزوم شناخت نشانههاي افسردگي كودكان ضرورت مييابد.
افسردگي در كودكان 10 تا 16 ساله شايعتر است؛ نشانههاي افسردگي به سن كودك، شرايط زندگي و دلايل ديگر مربوط ميشود. افسردگي در كودكان با چند نشانه اوليه مانند ناراحتي غير قابل توضيح، نوسانات خلقي و احساس نااميدي آغاز ميگردد. نشانههاي افسردگي را در كودكان خود جدي بگيريد. در زير به چند مورد از اين علائم اشاره كردهايم:
1. علائم افسردگي در كودكان | تغيير در روند خواب
كودكان افسرده معمولا دير ميخوابند، يك تغيير نامتعارف در عادت خوابيدن ميتواند نشانه افسردگي باشد. كودك افسرده معمولا زود از خواب بيدار شده و نميتواند دوباره به خواب رود.
در برخي موارد هر چقدر هم كه بخوابند كافي نيست و روز بعد همچنان احساس ناتواني و خستگي زياد ميكنند. سر كلاس خوابشان ميبرد، به كارهايشان دير ميرسند يا به كل فراموش ميكنند. تكاليفشان را به خاطر خوابيدن زياد انجام نميدهند و در نتيجه سبك زندگيشان دچار مشكل ميشود. براي اطلاع از زمان لازم براي خواب كودك كليك كنيد.
2. كودك احساس بي ارزشي ميكند
كودكان افسرده هميشه جملاتي مانند ”هيچكس مرا دوست ندارد” يا ”من بي ارزشم” را به كار ميبرند. در چنين مواقعي يك مشاوره كودك ميتواند به شما و كودكتان كمك كند تا افكار منفي دور شوند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه مشاوره كودك كليك كنيد.
3. كودك با همسالان خود بازي نميكند
كودكان افسرده بيشتر به تنهايي و جدايي تمايل دارند. بازي نكردن كودك با همسالان يكي از نشانههاي افسردگي كودكان است. كودك از اين تنهايي شكايتي نميكند اما اين موضوع دليل بر لذت بخش بودن اين شرايط نيست. دور ماندن كودك از همسالان، ميتواند او را اجتماع گريز كرده و باعث تشديد افسردگي شود. البته بازي نكردن كودك ميتواند دلايل ديگري نيز داشته باشد كه بايد توسط روانشناس بررسي شود. براي آگاهي بيشتر در زمينه كودكان استثنايي كليك كنيد.
4. علائم افسردگي در كودكان | علايق گذشته ديگر او را به وجد نميآورند
در شرايطي كه استرس تكاليف مدرسه، قهر با دوستان، ورزش زياد و غيره وجود داشته باشد، طبيعي است كه فرزندتان احساس ناراحتي و بي حالي كند. اما اگر چيزهايي كه قبلا خوشايند بودند ديگر كودك را خوشحال نميكند، بايد نگران شويد. معمولا كودكان با دوستان خود بازي كرده، به پارك ميروند و شيطنت ميكنند اما كودك افسرده تمايلي به انجام اين امور ندارد و به اين كارها واكنش خوبي نشان نميدهد.
5. سريع خشمگين ميشود
ناراحتي در افراد بالغ از نشانههاي افسردگي است اما در كودكان ممكن است رفتار پرخاشگرايانه بيشتر باشد، به همين خاطر تشخيص افسردگي كودكان سختتر ميباشد. ممكن است يك كودك بعد از مدرسه كمي ذهن اش بهم ريخته باشد، اما بعد از مدتي دوباره حالش خوب شود. اما اگر كودك به خاطر كوچكترين چيزي تحريك شد و رفتاري پرخاشگرانه داشت بايد به دنبال ديگر نشانههاي افسردگي در او باشيد.
6. خاطرات خوب گذشته را به ياد نميآورد
بعضي كودكان به صورت مزمن شاد نيستند، اما از نظر باليني افسردگي هم ندارند. براي اينكه تفاوت را بسنجيد، درباره خاطرات خوش صحبت كنيد؛ يادآوري روزهاي خوش كودك افسرده را خوشحال نميكند. واكنش كودك افسرده به خاطرات لذت بخش به صورت زير خواهد بود؛
"به خاطر نميآورم، اين براي زماني ديگر بوده! يا اصلا به صحبت شما گوش نميكند و آن خاطره برايشان ارزشي ندارد".
7- علائم افسردگي در كودكان | سر هر مسئله كوچكي گريه ميكند
گريه كردن يكي از راههاي سالم بيان احساسات است. اما اگر فرزندتان كه بيشتر مواقع آرام است بيش از هر زمان ديگري گريه ميكند، ابتدا مواردي كه باعث تحريك او ميشوند را بسنجيد. اگر حس كرديد مشكلي وجود دارد و گريه كردن او بي دليل است آن را ناديده نگيريد. در اين شرايط بايد براي ريشه يابي و درمان به روانشناس مراجعه كنيد.
8. علائم افسردگي | دوست ندارد در مورد ناراحتي هايش حرف بزند
معمولا افراد دوست دارند در دوران سختي و مشكل، حمايت شوند و با كسي درد و دل كنند. بيشتر آدمها دوست دارند در آغوش گرفته شوند. اما كودك افسرده ممكن است با در آغوش گرفته شدن، از خودش ناراحتي نشان دهد؛ چون ميداند اين كار غصه هايش را از بين نميبرد. او خودش را كنار ميكشد و شايد هم بگويد "اين كارت باعث ميشود حالم بدتر شود. ميخواهم كه بهتر شوم ولي نميتوانم".
9- كودك زياد مريض ميشود
كودكي كه افسردگي دارد بيشتر به دردهاي فيزيكي مانند معده درد و سردرد مبتلا ميشود. اگر كودكتان به صورت غيرمعمول و بيش از هميشه به خاطر چنين مشكلاتي تحت معاينه قرار بگيرد، ميتواند نشانه خطر باشد. پس بهتر است علاوه بر پزشك به يك روانشناس هم مراجعه كنيد تا كودك را از نظر روحي و رواني معاينه كند.
10- دچار پرخوري يا كم اشتهايي شديد ميشود
تغيير در اشتها ميتواند از نشانههاي افسردگي باشد. ممكن است ناگهان كودك كم غذا شروع به پرخوري و يا خوردن غذاهاي شيرين كند. اگر قبلا خوب غذا ميخورد، حالا كم خوراك شود. رابطه كودك با غذا همگام با بزرگ شدنش به صورت طبيعي دچار تغيير ميشود اما اگر اين تغيير با ديگر نشانههاي افسردگي همراه بود بايد به آن توجه كرده و به روانشناس مراجعه نماييد.
توجه: كم خوراك شدن يا پرخوري كودك ميتواند دلايل متعددي داشته باشد، پس سريع قضاوت نكنيد و با ديدن تنها يك نشانه از علائم افسردگي نگران نشويد. اصلا درست نيست كه سريع برچسب افسردگي روي فرزند خود بزنيد.
11- علائم افسردگي در كودكان | سابقه افسردگي در ميان اعضاي خانواده
با اينكه برخي بدون پيشينه خانوادگي دچار افسردگي ميشوند اما سابقه خانوادگي در ابتلا به افسردگي تاثير زيادي دارد. در واقع افسردگي بيشتر ارثي است. پس اگر در خانواده سابقه ابتلا به افسردگي داريد، كودكتان بيشتر در خطر است. بنابراين بايد علائم را جدي گرفته و رفتارهاي كودك خود را بيشتر مورد بررسي قرار دهيد.
علائم و نشانه هاي هشداردهنده افسردگي در كودكان
علاوه بر موارد گفته شده، برخي از نشانهها بسيار جدي و خطرناك هستند و در صورت مشاهده آنها بايد هرچه سريعتر مداخله كرده و با يك روانشناس صحبت كنيد. از اين نشانههاي خطرناك ميتوان به صحبت در مورد مرگ، افكار خودكشي و رفتارهاي پرخطر اشاره كرد. ممكن است كودك افكار خود را در مورد خودكشي با تقسيم وسايل شخصي و تعلقات خويش نشان دهد. اين رفتارها به هيچ عنوان طبيعي نيست و جنبه شوخي ندارد پس آن را كاملا جدي بگيريد. با يك روانشناس صحبت كنيد تا بهرتين راهكار و نحوه برخورد را به شما آموزش دهد.
براي دريافت مشاوره در زمينه شناسايي علائم افسردگي در كودكان مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.