لاموتريژين يك داروي ضد صرع و يا ضد تشنج است كه تنهايي و يا به همراه داروهاي ديگر براي كنترل حملات صرع در افراد بزرگسال و كودكان بزرگ تر از دو سال استفاده مي شود. لاموتريژين همچنين به دليل اثراتش به عنوان داروي تثبيت كننده خلق در درمان اختلال دو قطبي نيز به كار ميرود. مكانيزم اثر اين دارو در مسدود كردن كانالهاي سديمي است. اين دارو به هيچ وجه نبايد خودسرانه مصرف و يا قطع شود و حتي در موارد اورژانسي مثل حاملگي نيز بايد با مشورت مشورت شود. در ادامه به بررسي موارد مصرف، عوارض و تداخلات دارويي با لاموتريژين پرداخته ايم. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه ساير داروهاي تثبيت كننده خلق كليك كنيد.
منبع: لاموتريژين | موارد مصرف و عوارض داروي لاموتريژين
لاموتريژين يك داروي ضد صرع و يا ضد تشنج است كه تنهايي و يا به همراه داروهاي ديگر براي كنترل حملات صرع در افراد بزرگسال و كودكان بزرگ تر از دو سال استفاده مي شود. لاموتريژين همچنين به دليل اثراتش به عنوان داروي تثبيت كننده خلق در درمان اختلال دو قطبي نيز به كار ميرود. مكانيزم اثر اين دارو در مسدود كردن كانالهاي سديمي است. اين دارو به هيچ وجه نبايد خودسرانه مصرف و يا قطع شود و حتي در موارد اورژانسي مثل حاملگي نيز بايد با مشورت مشورت شود. در ادامه به بررسي موارد مصرف، عوارض و تداخلات دارويي با لاموتريژين پرداخته ايم. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه ساير داروهاي تثبيت كننده خلق كليك كنيد.
منبع: لاموتريژين | موارد مصرف و عوارض داروي لاموتريژين
مكانيسم اثر
لاموتريژين جذب كبد شده و از طريق كليهها دفع ميشود. اين دارو با تاثير بر روي كانالهاي سديمي وابسته به ولتاژ، عملكر آنها را مسدود ميكند. نحوه عملكرد لاموتريژين شبيه به داورهاي كاربامازپين و فني توئين است و در درمان صرع، تشنج و اختلالات خلقي تاثير ميگذارد. براي اطلاع بيشتر از ساير داروهاي ضد افسردگي كليك كنيد.
موارد مصرف داروي لاموتريژين
داروي لاموتريژين يا لاميكتال يك داروي ضد صرع و يا ضد تشنج است كه براي كنترل حملات صرع تجويز ميشود. براي آگاهي بيشتر در زمينه صرع كليك كنيد.
لاموتريژين داراي اثرات ضد افسردگي است كه در بيماران دو قطبي براي تثبيت خلق و گاه جهت پيشگيري از افسردگي تجويز ميشود. براي كسب اطلاعات بيشتر از اختلال دوقطبي كليك كنيد.
اين دارو چرخه بين دوره افسردگي و شيدايي را در اختلال دوقطبي كند ميكند. اما براي درمان اختلال دو قطبي دارو به تنهايي كافي نبوده و به درمانهاي غير دارويي هم نياز ميباشد. براي اين منظور توصيه ميشود مقاله درمان اختلال دو قطبي را مطالعه نماييد.
طريقه مصرف داروي لاميكتال
مصرف اين دارو با توجه به شرايط بيمار و نوع بيماري، دوز و طريقه مصرف متفاوتي دارد پس اين دارو را با توجه با دستور پزشك مصرف كنيد.
مصرف اين دارو در كودكان متناسب با سن و وزن آنها و توسط پزشك محاسبه ميشود.
اگر يك قرص را فراموش كرديد در هر زمان كه به ياد آورديد آن را مصرف نماييد ولي از مصرف دو قرص به شدت خودداري كنيد. در صورت مصرف دارو براي درمان اختلالات خلقي، توصيه ميشود مقاله افسردگي را نيز مطالعه نماييد.
عوارض داروي لاموتريژين
لاموتريژين نيز مانند اكثر داروها داراي عوارض جانبي است. در صروت بروز هر يك از عوارض زير پرشك خود را در جريان قرار دهيد:
_اختلالات بينايي مخصوصا دوبيني
_سردرد
_تهوع
_تب
_اختلالات خواب
_خستگي
_لرزش
_خارش
_خواب آلودگي
_سرگيجه
_خشكي دهان
_آبريزش بيني
_مشكلات گوارشي (مصرف دارو به همراه غذا در كاهش اين عارضه اثر ميگذارد)
_حساسيت به نور
نكته بسيار مهم: يكي از عوارض دارو مشكلات پوستي است. اگر در حين مصرف متوجه خارش و ايجاد لكه بر روي پوست شديد سريعا به پزشك مراجعه كنيد چرا كه اين عارضه دارو بسيار خطرناك است. مشاوره كنترل استرس به عنوان روشي غير دارويي ميتواند تا حد زيادي جايگزين چنين داروهايي شود. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه مشاوره كنترل استرس كليك كنيد.
موارد منع مصرف داروي لاميكتال
لاموتريژين ممكن است بر شير مادر اثر بگذارد. اگر نوزاد شير خوار داريد حتما در مورد شيردهي با پزشك خود مشورت كنيد. پيش از مصرف وضعيت خود را به پزشك توضيح دهيد.
بهتر است اگر دچار بيماري خاصي هستيد،حتي اگر فكر ميكنيد كم اهميت است آن را به پزشك خود بگوييد تا متناسب با بيماري شما برايتان دارو تجويز كند. موارد منع مصرف اين دارو به طور كلي به صورت زير است:
_بيماريهاي كبدي
_بيماريهاي كليوي
_نارسايي قلبي
_بيماري تالاسمي
_ساير اختلالات خوني
_لاموتروژين در كودكان زير دو سال ممنوعيت مصرف دارد.
_مصرف اين دارو در افراد مسن مانعي ندارد ولي معمولا به دليل عوارض جانبي آن از داروهاي جايگزين استفاده ميشود كه تشخيص آن به عهده پزشك است. توجه كنيد كه روشهاي درماني ديگري نيز براي درمان افسردگي و اختلالات خلقي وجود. براي اين منظور توصيه ميشود مقاله درمان افسردگي را مطالعه نماييد.
تداخلات دارويي لاموتريژين
در صورت مصرف هر گونه دارو حتما آن را به پزشك خود اطلاع دهيد چرا كه ممكن است داروي مصرفي شما با لاموتريژين تداخل داشته باشد. مصرف همزمان لاموتريژين با داروها و مواد زير خطرناك است:
_كاربامازپين (براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه كاربامازپين كليك كنيد.)
_فنوباربيتال
_فني توئين
_پريميدون
_ريفامپين
_والپروئيك اسيد
_داروي هاي مسكن و خواب آور
_قرصهاي كنترل بارداري
_داروهاي شك كننده عضلات
_داورهاي ضد اضطراب
_كوتريموكسازول
_متوتركسات
_الكل و ماري جوانا
توجه: لاموتريژين اثر قرصهاي ضد بارداري را كم ميكند پس امكان بارداري وجود دارد. براي اطلاع بيشتر از قرص هاي ضد بارداري كليك كنيد.
مصرف داروي لاموتريژين در حين بارداري
اگر در حين مصرف دارو متوجه شديد كه باردار هستيد سريعا به پزشك خود اطلاع هيد تا در مورد قطع يا ادامه مصرف دارو تصميم بگيريد. از آن جايي كه لاموتريژين ميتواند سبب نقص لوله عصبي در جنين شود و اثرات مخربي داشته باشد ممكن است پزشك دارو را قطع كند. ولي ممكن است بسته به شرايط شما تصميم به ادامه مصرف بگيرد، چرا كه قطع دارو ممكن است عوارض خطرناك تري به همراه داشته باشد. پس هرگز دارو را خودسرانه قطع نكنيد و با پزشك مشورت نماييد.
نكته بسيار مهم: در صورتي كه داروي لاموتريژين را مصرف ميكنيد بايد از ديگر روشهاي پيشگيري از بارداري استفاده كنيد تا بارداري ناخواسته نداشته باشيد. براي كسب اطلاعات بيشتر از روش هاي پيشگيري از بارداري كليك كنيد.
اوردوز با لاموتريژين
در صورت مصرف زياد از حد ممكن است فرد دچار مسموميت و اوردوز شود. از علائم اوردوز ميتوان به مشكلات تنفسي، خواب آلودگي بسيار زياد، حركات غير عادي مردمك چشم، از دست دادن هوشياري و بيهوشي اشاره كرد. در صورت مشاهده اين علائم هرچه سريعتر با اورژانس تماس بگيريد.
نكاتي در مورد مصرف لاموتريژين
1. اثر بخشي اين دارو به مدتي زمان نياز دارد. در حين شروع مصرف ممكن است وضعيت و افكار ناخوشايندي را تجربه كنيد و حتي علائم افسردگي تشديد شود. اما اين موارد به تدريج برطرف شده و روند بهبودي شروع ميشود. براي اطلاع بيشتر از علائم افسردگي كليك كنيد.
2. با شروع مصرف دارو ميزان حملات تشنج كمي تغيير ميكند. اما نگران نباشيد چراكه اين مساله طبيعي است. البته بهتر است براي اطمينان بيشتر، اين مورد را با پزشك خود درميان بگذاريد.
3. از انجام كارهايي همچون رانندگي كه به هوشياري نياز دارند، خودداري كنيد.
4. در صورت نياز به آزمايشات پزشكي در حين مصرف دارو، حتما به انجام دقيق آنها توجه داشته باشيد.
5. دارو را در دماي اتاق و دور از گرما و رطوبت نگهداري كنيد.
در صورت مصرف دارو براي درمان اختلالات خلقي و افسردگي، توصيه ميشود علاوه بر دارو از مشاوره افسردگي نيز كمك بگيريد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه مشاوره افسردگي كليك كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه داروها مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.