به خوني كه به طور طبيعي هر ماه از پوشش داخلي رحم جريان پيدا ميكند، قاعدگي گفته ميشود. بسياري از زنان و دختران در زمان و سيكل قاعدگي نشانهها و علائمي را تجربه ميكنند كه ممكن است تمامي آنها طبيعي نبوده و نشان از يك اختلال باشد. شناخت بيشتر قاعدگي و اختلالات مربوط به آن، كمك ميكند تا فرد از تغييرات ايجاد شده، نگراني كمتري را تجربه كند و در جهت درمان يا كاهش درد و رنج اين دوران تدابيري بينديشد. عدم آگاهي از تغييرات رواني و فيزيكي در چرخه قاعدگي ميتواند منجر به كاهش عملكرد يا اخلال در سبك زندگي فرد شود. در ادامه اين مطلب درباره قاعدگي، چرخه قاعدگي، تغييرات رواني و فيزيكي اين دوره صحبت خواهيم كرد. همچنين مشاوره جنسي به شما كمك ميكند تا اطلاعات دقيقتري در اين زمينه به دست آوريد. براي دريافت خدمات مشاوره جنسي كليك كنيد.
منبع: سيكل قاعدگي
به خوني كه به طور طبيعي هر ماه از پوشش داخلي رحم جريان پيدا ميكند، قاعدگي گفته ميشود. بسياري از زنان و دختران در زمان و سيكل قاعدگي نشانهها و علائمي را تجربه ميكنند كه ممكن است تمامي آنها طبيعي نبوده و نشان از يك اختلال باشد. شناخت بيشتر قاعدگي و اختلالات مربوط به آن، كمك ميكند تا فرد از تغييرات ايجاد شده، نگراني كمتري را تجربه كند و در جهت درمان يا كاهش درد و رنج اين دوران تدابيري بينديشد. عدم آگاهي از تغييرات رواني و فيزيكي در چرخه قاعدگي ميتواند منجر به كاهش عملكرد يا اخلال در سبك زندگي فرد شود. در ادامه اين مطلب درباره قاعدگي، چرخه قاعدگي، تغييرات رواني و فيزيكي اين دوره صحبت خواهيم كرد. همچنين مشاوره جنسي به شما كمك ميكند تا اطلاعات دقيقتري در اين زمينه به دست آوريد. براي دريافت خدمات مشاوره جنسي كليك كنيد.
منبع: سيكل قاعدگي
تعريف قاعدگي
به خونريزي از پوشش داخلي رحم، قاعدگي، پريود يا عادت ماهيانه گفته ميشود. عادت ماهيانه دختران از سنين جواني حدود 8 تا 13 سالگي شروع شده و تا سن يائسگي ادامه مييابد، تا زماني كه يائسگي رخ نداده باشد زنان قادر به باردار شدن هستند. خون ريزي در صورتي رخ ميدهد كه لقاح انجام نشده باشد؛ در اين زمان رحم متوجه شده و ديواره محكمي كه در رحم ساخته است از طريق خون ريزي خراب ميشود. مدت زمان خون ريزي ميتواند بين 2-7 روز متغير باشد. به طور معمول پريود در زنان باردار و سه ماه بعد از زايمان اتفاق نميافتد. براي آشنايي با بدن زنان كليك كنيد.
چرخه پريود و يا سيكل قاعدگي
از شروع اولين روز خونريزي فرد در يك ماه تا اولين روز قاعدگي او در ماه بعد، چرخه قاعدگي يا سيكل قاعدگي ناميده ميشود. در اين چرخه تغييراتي در هورمونها و فيزيك زن اتفاق ميافتد. به طور زيستي اين تغييرات جهت آماده سازي زنان براي توليد مثل هستند. در اين دوره هر ماه يك تخمك آماده بارور شدن ميشود و در صورتي كه لقاح انجام نشود تخمك دفع شده و خون ريزي صورت ميگيرد. چرخه قاعدگي در زنان متفاوت است اما يك چرخه طبيعي بين 21 تا 35 روز متغير ميباشد. شناخت بدن همسر به مردان كمك ميكند تا ارتباطي موثر با همسرشان برقرار نمايند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه شناخت بدن همسر كليك كنيد.
تغييرات رواني و فيزيكي در سيكل قاعدگي
در دوران قاعدگي بعضي تغييرات جسماني از جمله دردهاي شكم، حساس شدن و تورم پستان وجود دارد. اين تغييرات با شدت مختلف در زنان اتفاق ميافتد. همچنين احتباس آب، تغيير در فعاليت و تمايل به رابطه جنسي، خستگي و دردناك شدن پستانها در اين دوران شايع است. براي كسب اطلاع بيشتر در زمينه رابطه جنسي و اولين رابطه جنسي كليك كنيد.
از تغييرات رواني كه اغلب در اين دوران براي زنان اتفاق ميافتد ميتوان به احساس خستگي و بيقراري، اندوه، تحريك پذيري، عصبانيت و خشم، گريه كردن زياد و عدم تمركز و خواب آلودگي اشاره كرد. برخي خانمها براي پايان دادن به اين وضعيت بدون در نظر گرفتن عوارض دارو، از قرصهاي باز شدن پريود استفاده ميكنند. براي آگاهي بيشتر در مورد قرصهاي باز شدن پريود كليك كنيد.
انواع وضعيت هاي غير طبيعي در چرخه و سيكل قاعدگي
همان طور كه گفته شد يك چرخه قاعدگي طبيعي اغلب 28 روزه است و دورههاي خونريزي در فاصله اين بازه زماني اتفاق ميافتد. اكثر بانوان در 7 روز قاعدگي خود اغلب چيزي بين 20 تا 80 ميلي ليتر خون از دست ميدهند. بروز هرگونه تغيير قابل توجه در زمان و ميزان خون دفع شده به عنوان وضعيتهاي غير طبيعي در نظر گرفته ميشود كه موارد زير را در بر ميگيرند:
- خونريزي سنگين يا منوراژي كه به معناي دفع بيش از 80 ميلي ليتر خون است.
- طولاني شدن قاعدگي بيش از 7 روز يا هايپرمنوره
- تجربه دورههاي قاعدگي در بازه زماني كم تر از 21 روز يا همان پلي منوره
- تجربه دورههاي قاعدگي بيشتر از 35 روز يا اوليگومنوره
- داشتن دورههاي قاعدگي نامنظم كه در اصطلاح پزشكي متروراژي ناميده ميشود.
عوامل ايجاد كننده اختلال در سيكل قاعدگي
عوامل مختلفي ميتوانند چرخه قاعدگي را تحت تاثير قرار داده و باعث بروز اختلالاتي نظير به هم ريختن سيكل پريود يا تجربه خونريزيهاي سنگين و دردناك شوند. از جمله مهمترين آنها ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
1. داروها عامل تغيير در سيكل قاعدگي
برخي داروها با ايجاد تغيير و نوسانات مهم در هورمونهاي زنانه باعث ميشوند كه روند قاعدگي متوقف شده يا فرايند آن تغيير كند. از جمله مهمترين داروهاي موثر در سيكل قاعدگي ميتوان به قرصهاي ضد بارداري اشاره كرد.
2. وجود مشكلاتي در وضعيت جسماني
وجود برخي مشكلات جسماني نظير اختلالات هورموني به صورت كم كاري يا پركاري تيروئيد، بالا بودن قند خون، دچار بودن به بيماريهاي مقاربتي و مشكلات تغذيهاي و گوارشي ميتواند بر روند قاعدگي تاثيرگذاشته و منجر به نامنظم شدن دورههاي پريود شود.
3. دچار بودن به سندروم تخمدان پلي كيستيك
سندروم تخمدان پلي كيستيك وضعيتي است كه طي آن ماهانه در رحم فوليكولهاي ريز زيادي به صورت كيستهاي بسيار كوچك شروع به رشد ميكنند اما هيچ كدام از آنها آنقدر بالغ نميشوند كه به صورت يك تخمك آزاد شوند و خونريزي اتفاق بيافتد. در نتيجه افرادي كه مبتلا به اين سندروم هستند معمولا قاعدگي نامنظمي را تجربه ميكنند.
4. پيروي از رژيم هاي غذايي بسيار سنگين
پيروي از رژيمهاي بسيار سنگين براي لاغري و عدم دريافت مقادير كافي غذا ميتواند باعث توقف چرخه پريود شود. از همين رو افراد مبتلا به بي اشتهايي عصبي كه نگراني مفرط در مورد اندام خود دارند و به طور بيمارگون خود را در معرض گرسنگي مفرط قرار ميدهند، اغلب دچار آمنوره يا همان قطع خونريزي قاعدگي ميشوند.
5. انجام ورزش هاي بسيار سنگين
انجام ورزش يا فعاليت بدني بسيار سنگين نيز ميتواند منجر به بروز مشكلاتي در قاعدگي شود. از همين رو زناني كه ورزشهاي قهرماني انجام ميدهند و يا از نظر بدني تحت فشار زيادي قرار دارند، ممكن است نامنظم شدن قاعدگي، توقف آن و مشكلات مشابه را تجربه نمايند.
6. قرار داشتن در دوره هاي سني خاص
سيكل قاعدگي در برخي از دورههاي زندگي نظير اوايل بلوغ و دوران يائسگي ريتم هميشگي را ندارد. در اين دوران ممكن است اكثر افراد تاخيرهاي كوتاه مدت تا بلندمدتي را در قاعدگي خود تجربه كنند كه اغلب امري طبيعي در نظر گرفته ميشود. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه علت پريود نشدن كليك كنيد.
7. قرار داشتن تحت استرس هاي شديد
استرس با ترشح هورمون كورتيزول ميتواند بسياري از فرايندهاي فيزيولوژيك را تحت تاثير قرار داده و باعث ايجاد تغييراتي در ريتمهاي بيولوژيك بدن شود. از همين رو ممكن است قرار گرفتن در معرض استرسهاي شديد و مزمن باعث عدم توازن هورموني در شما شود و در نتيجه عواقبي نظير به هم خوردن نظم قاعدگي را به بار بياورد. براي كسب اطلاعات در مورد درد پريود كليك كنيد.
سندروم پيش از قاعدگي
سندروم پيش از قاعدگي به مجموعهاي از علائم جسماني و رواني اشاره دارد كه حدودا از 10 روز قبل از شروع اولين خونريزي در فرد بروز ميكند. از جمله نشانههاي رواني و فيزيولوژيكي اين سندروم نوسانات خلقي، تنش و اضطراب، نفخ، دل پيچه، يبوست، آكنه و حساسيت به لمس پستان است. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه سندروم پيش از قاعدگي كليك كنيد.
اختلال ملال پيش از قاعدگي
اختلال ملال پيش از قاعدگي جزو اختلالات جديدي است كه به دسته اختلال افسردگي اضافه شده است. مشكلاتي كه اين اختلال در جريان روزمره فرد ايجاد ميكند بسيار قويتر از سندرم پيش از قاعدگي است و جنبههاي مختلف زندگي فرد را تحت تاثير قرار ميدهد. توجه داشته باشيد پريود دردناك هميشه به معناي وجود PMS يا PMDD نيست. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه اختلال ملال پيش از قاعدگي كليك كنيد.
سخن آخر
زشت و قبيح بودن صحبت درباره قاعدگي يكي از باورهاي غلطي است كه باعث ميشود دختران نوجوان درباره قاعدگي و چگونگي كاهش علائم آن اطلاعات و آگاهي كسب نكنند. در اين شرايط ممكن است اطلاعات صحيح و ضروري به آنها داده نشود و به جاي آن اطلاعات غلط دريافت كنند. دختران نوجوان بايد از همان ابتدا بياموزند كه صحبت كردن راجع به اين جريان در بدنشان با خانواده، مادر، معلمان و دوستان امري بسيار طبيعي است و آن را از جريان مخفيانه خارج كنند. با آغوش باز و به گرمي اين موضوعات را به فرزندان ارائه دهيد تا در آينده هم صحبت كردن درباره اين مسائل برايشان راحت و طبيعي باشد. آگاهي والدين از نكات تربيت فرزند، تربيت جنسي و رفتار صحيح با نوجوان باعث ميشود ارتباط بهتري با فرزندان خود برقرار كنند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه تربيت جنسي كليك كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه زنان و بارداري مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: سيكل قاعدگي