باربيتورات ها گروهي از داروهاي ضد اضطراب هستند كه بر سيستم عصبي مركزي تاثير ميگذارند و اثر آرامبخش و خوابآور دارند. باربيتورات ها براي موارد متعددي مانند درمان بي خوابي، درمان عصبانيت و بي قراري، بيهوشي و غيره مورد استفاده قرار ميگيرند. مصرف بيش از حد باربيتوراتها باعث ايجاد وابستگي ميشود. همچنين مصرف اين داروها با عوارض جانبي و تداخلات دارويي همراه است كه در صورت بروز آنها بايد با پزشك مشورت شود. با آگاهي از ماهيت اين دارو و نكات مهم آن ميتوانيد در مصرف آن احتياط بيشتري داشته باشيد.
منبع: باربيتورات
باربيتورات ها گروهي از داروهاي ضد اضطراب هستند كه بر سيستم عصبي مركزي تاثير ميگذارند و اثر آرامبخش و خوابآور دارند. باربيتورات ها براي موارد متعددي مانند درمان بي خوابي، درمان عصبانيت و بي قراري، بيهوشي و غيره مورد استفاده قرار ميگيرند. مصرف بيش از حد باربيتوراتها باعث ايجاد وابستگي ميشود. همچنين مصرف اين داروها با عوارض جانبي و تداخلات دارويي همراه است كه در صورت بروز آنها بايد با پزشك مشورت شود. با آگاهي از ماهيت اين دارو و نكات مهم آن ميتوانيد در مصرف آن احتياط بيشتري داشته باشيد.
منبع: باربيتورات
باربيتورات ها
اين دارو تضعيفكننده و دپرسانتهاي سيستم عصبي مركزي است. باربيتوراتها بسته به ميزان مصرف، اثر آرامبخش تا بيهوش كننده دارند. مصرف طولاني مدت آن ها وابستگي رواني و فيزيكي به همراه دارد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه داروهاي ضداضطراب كليك كنيد.
مكانيزم اثر باربيتورات ها
باربيتورات ها با اتصال به گيرندههاي عصبي گابا و افزايش فعاليت آنها، باعث تسهيل ورود يون كلر ميشوند و اثر مهاري دارند. اثر باربيتورات ها شبيه به اثر موقت الكل است. مقدار كمي از آن باعث آرامش و مقدار زيادي از آن باعث مسموميت و خوابآلودگي ميشود. در صورتي كه مسموميت با دوز بالا باشد، تعادل فرد از بين ميرود و سرگيجه و زبان پريشي ايجاد ميشود. در حالت اوردوز نيز باعث از دست دادن هوشياري، كما و مرگ خواهد شد.
انواع باربيتورات ها
باربيتورات ها انواع مختلفي دارند كه برخي از داروهاي آن به شرح زير ميباشد:
-آموباربيتال
-آپروباربيتال
-بوتاباربيتال
-بوتالبيتال
-هگزوباربيتال
-متيل فنوباربيتال
-پنتوباربيتال (براي كسب اطلاع بيشتر از داروي پنتوباربيتال كليك كنيد.)
-سكوباربيتال
-سديم تيوپنتال
-تالبوتال
-تيوباربيتال
-فنوباربيتال (براي كسب اطلاع بيشتر از داروي فنوباربيتال كليك كنيد.)
موارد مصرف باربيتورات ها
باربيتورات ها موارد مصرف متعددي دارند. در اينجا به مهمترين آنها اشاره ميكنيم:
-از بين بردن اضطراب قبل از جراحي
-ضد تشنج و ضد صرع
-درمان بي خوابي
-درمان عصبانيت و بي قراري
-زردي بالا
نكته: باربيتورات ها انواع مختلفي دارند كه بسته به هريك از مشكلات فوق، توسط پزشك تجويز ميشوند.
عوارض جانبي باربيتورات ها
باربيتورات ها نيز مانند اكثر داروها علاوه بر تاثيرات مفيد، عوارضي نيز با خود به همراه دارند. در صورت مشاهده هريك از مشكلات زير و تداوم آنها به پزشك خود اطلاع دهيد. عوارض جانبي باربيتورات ها به شرح زير هستند:
1. عوارض شايع
شايعترين عوارض باربيتورات ها موارد زير هستند. در صورت بروز هريك از عوارض زير سريعاً موضوع را با پزشك متخصص خود مطرح كنيد:
-عدم تعادل
-سرگيجه و سردرد
-خواب آلودگي و خماري
-اضطراب، عصبانيت و كج خلقي
-احساس ضعف
-تهوع، استفراغ و يبوست
-اختلال در خواب (براي كسب اطلاع در زمينه بي خوابي كليك كنيد.)
2. عوارض نادر
برخي از عوارض اين دارو بسيار نادر است و احتمال بروز آن در اكثر افراد كمتر ميباشد. اين عوارض عبارتند از:
-گيجي
-افسردگي
-هيجانهاي غيرمعمول
-خونريزي لبها
-درد قفسه سينه
-تب و لرز
-درد مفاصل و عضلات
-مشكلات پوستي
-زخم يا لكه در دهان
-تورم صورت
-گلودرد و تنگي نفس
-توهم
موارد منع مصرف باربيتورات ها
مصرف باربيتوراتها در برخي افراد ممنوعيت دارد. لازم به ذكر است كه اين دارو با توجه به شرايط بيمار و تصميم پزشك قابل مصرف است. مهمترين موارد منع مصرف از اين قرارند:
1. آلرژي
در صورتي كه قبلا هرگونه واكنش غيرعادي به اين دارو يا هرگونه داروي ديگر داشتهايد بهتر است قبل از مصرف به پزشك خود اطلاع دهيد.
2. كودكان
به طور معمول كودكان پس از مصرف باربيتورات ها حساسيت بيشتري نسبت به بقيه افراد از خود نشان ميدهند. ممكن است مصرف باربيتوراتها در كودكان با هيجانهاي غيرمعمول همراه باشد.
3. سالمندان
معمولا سالمندان حساسيت بيشتري نسبت به بقيه افراد و اثرات باربيتورات ها از خود نشان ميدهند. ممكن است مصرف باربيتوراتها در افراد سالمند با سردرگمي، هيجانهاي غير معمول و افسردگي همراه باشد.
4. بارداري
مصرف باربيتورات ها در دوران بارداري براي جنين خطرناك است. باربيتورات احتمال نقصهاي هنگام تولد را در نوزاد افزايش ميدهد. همچنين مصرف منظم اين داروها در دوران بارداري ممكن است باعث وابستگي نوزاد شود و پس از تولد عوارض جانبي با خود به همراه دارد. مطالعات نشان داده كه مصرف باربيتوراتها در دوران بارداري احتمال ايجاد تومورهاي مغزي را در نوزادان افزايش ميدهد.
5. دوران شيردهي
داروهاي بابيتورات وارد شير مادر ميشوند و از اين طريق بر نوزاد اثر ميگذارند و باعث خواب آلودگي، كاهش ضربان قلب و نفس تنگي در نوزاد ميشوند.
نكته مهم: لازم به ذكر است كه مصرف اين دارو براي بيماريهاي جدي و شرايط خاص لازم است و در صورت تجويز پزشك بايد مصرف شود. در هنگام بارداري و ساير شرايط فوق حتما به پزشك خود اطلاع دهيد و با او مشورت كنيد.
تداخلات دارويي و پزشكي
داروهاي متعددي با باربيتوراتها تداخل دارند، همچنين برخي از مشكلات پزشكي بر اثربخشي باربيتوراتها تاثير ميگذارند. در صورت مصرف هرگونه دارو و يا هرگونه بيماري به پزشك خود اطلاع دهيد. موارد زير از مهمترين مواردي هستند كه امكان دارد در صورت مصرف باربيتوراتها تداخل دارويي بوجود آيد:
_مصرف الكل
_مصرف مواد مخدر
_كم خوني شديد
_بيماريهاي مزمن ريوي مانند آسم و آمفيزم
_ديابت نوع 2
_پورفيري
بيماريهاي كليوي و كبدي
_تيروئيد پركار
_غده آدرنال غير فعال
مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي
براي مصرف هرگونه دارو، ضروري است كه حتما با پزشك خود در ارتباط باشيد و دارو را تحت نظر او مصرف نماييد. در صورتي كه به هر دليلي به پزشك خود دسترسي نداريد، ميتوانيد از مشاوره دارويي كمك بگيريد. مركز مشاوره حامي هنر زندگي اين امكان را مهيا كرده تا در هر كجا كه هستيد با متخصصان تماس گرفته و در زمينه مصرف دارو با آنان مشورت نماييد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه مشاوره تلفني كليك كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه داروها مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق شماره 02122018502 و يا از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: باربيتورات