با همسر معتاد (زن يا شوهر) چگونه بايد رفتار كرد؟ اگر با وجود اعتياد به همسرتان علاقه داريد و تصميم گرفتهايد كه با او زندگي كنيد، با رعايت برخي نكات ميتوانيد هم از آسيب ديدن خود و فرزندانتان پيشگيري كنيد و هم انگيزه ترك را در همسرتان بالا ببريد. درست است كه پاك شدن و تغيير فرد معتاد به انگيزه و خواست خودش بستگي دارد اما نقش خانواده نيز بسيار كليدي است. برخوردهاي نامناسب ميتواند اعتياد فرد را تشديد نمايد. با آگاهي از نحوه برخورد با همسر معتاد، ميتوانيد به او كمك كنيد تا فرايند ترك را با سهولت بيشتري پشت سر بگذارد. در ادامه اين مقاله توضيحاتي درباره رفتار با همسر معتاد ارائه كردهايم. همچنين ميتوانيد براي كسب آگاهي بيشتر از نقش خانواده در مسير ترك به مقاله نقش خانواده در ترك اعتياد مراجعه نماييد.
منبع: همسر معتاد
با همسر معتاد (زن يا شوهر) چگونه بايد رفتار كرد؟ اگر با وجود اعتياد به همسرتان علاقه داريد و تصميم گرفتهايد كه با او زندگي كنيد، با رعايت برخي نكات ميتوانيد هم از آسيب ديدن خود و فرزندانتان پيشگيري كنيد و هم انگيزه ترك را در همسرتان بالا ببريد. درست است كه پاك شدن و تغيير فرد معتاد به انگيزه و خواست خودش بستگي دارد اما نقش خانواده نيز بسيار كليدي است. برخوردهاي نامناسب ميتواند اعتياد فرد را تشديد نمايد. با آگاهي از نحوه برخورد با همسر معتاد، ميتوانيد به او كمك كنيد تا فرايند ترك را با سهولت بيشتري پشت سر بگذارد. در ادامه اين مقاله توضيحاتي درباره رفتار با همسر معتاد ارائه كردهايم. همچنين ميتوانيد براي كسب آگاهي بيشتر از نقش خانواده در مسير ترك به مقاله نقش خانواده در ترك اعتياد مراجعه نماييد.
منبع: همسر معتاد
چگونگي ارتباط با همسر (زن يا شوهر) معتاد؟
براي آنكه بتوانيد با كسي كه معتاد است يك زندگي را ادامه دهيد، نيازمند كسب اطلاعات و مهارتهايي در اين زمينه هستيد. براي ارتباط برقرار كردن با همسرتان در دوران اعتياد نكات زير را در نظر بگيريد:
1- ارتباط با همسر معتاد | قاطع باشيد اما سرزنش نكنيد
قطعا رفتار همسرتان شما را آزار داده است. صرف پول زياد براي تهيه مواد، وقت نگذاشتن براي خانواده و يا رفتار غير طبيعي بعد از مصرف شما را عصباني ميكند. اما سرزنش و تحقير او براي اشتباهاتي كه انجام داده و آسيبهايي كه به وجود آورده، ميتواند اين تخريب را بيشتر كند. همسرتان بعد از سرزنش و تحقير شما احساس گناه كرده و خشمگين ميشود. او عصبانيت و احساس گناه را تنها با مواد جبران ميكند (چون قبلا هم ياد گرفته با اين روش خود را آرام كند.)
پس نه تنها براي ترك انگيزه پيدا نميكند بلكه مصرفش را بيشتر ادامه ميدهد. به جاي سرزنش و توهين، صادقانه و به طور قاطع به او بگوييد كه از رفتارش ناراحت ميشويد. در عين حال به او يادآوري كنيد كه مشكلش را درك ميكنيد و حاضريد براي حل اين مشكل به كمك كنيد. به اين ترتيب به او نشان ميدهيد كه با اعتياد همسرتان مشكل داريد نه با خود او.
2- ارتباط با همسر معتاد | كنترل و مچگيري نكنيد
حق داريد كه نگران مصرف مواد او باشيد. با رفت و آمد پنهاني و رفتار مشكوكش نگراني شما بيشتر ميشود. اما كنترل شما حس مچگيري و بياعتمادي به او ميدهد. در اين موارد نه تنها كنترل شما به او كمكي نميكند بلكه باعث ميشود كه پنهان كاري بيشتري انجام دهد. به او ابراز علاقه كرده و يادآوري كنيد كه دوست داشتنتان به اعتياد او ربطي ندارد. اگر كنار شما احساس امنيت داشته باشد، بيشتر از كمكتان استفاده ميكند. اما زماني كه شما را در جبهۀ مقابل خود ببيند، حتي اگر حرفهايتان براي او مفيد باشد به آنها گوش نخواهد داد.
3- ارتباط با همسر معتاد | موقع نشئگي با او صحبت نكنيد
هنگامي كه همسرتان نشئه است و تازه مواد مصرف كرده هرگز با او صحبت نكنيد، چرا كه اين صحبت نه تنها هيچ تاثيري روي او نميگذارد، بلكه احتمال دارد شما را با خطر مواجه كند. برخي مواد مانند مواد محرك و توهم زا فرد را در حالت غير طبيعي قرار ميدهند و باعث ميشوند كه او در آن حالت متوجه اطرافش نباشد و براساس توهمات و هذيانهاي خود عمل كند؛ در اين شرايط بايد از خودتان مراقبت كنيد. پس صبر كنيد به حالت عادي برگردد و در موقعيت مناسب انتظارات خود را به طور قاطع به او بگوييد. براي اطلاعات بيشتر در زمينه انواع مواد اعتيادآور كليك كنيد.
4- مراقب حمايت ناسالم خود از او باشيد!
برخي مواقع شما از روي دلسوزي طوري از همسر معتادتان حمايت ميكنيد كه او با عواقب رفتارش مواجه نميشود. اين كه اجازه دهيد نتيجه ناگوار رفتارش را ببيند سخت است اما به او كمك ميكند تا براي ترك انگيزه بگيرد. مثلا اگر نميتواند هزينه خودش را تامين كند و از شما پول ميگيرد و فكر ميكنيد بهتر از آن است كه از كسي قرض بگيرد يا به كار خلاف رو بياورد، در واقع او رابه صورت ناسالم حمايت ميكنيد. يا مثلا اگر در برابر سوال اقوام و آشنايان براي آبروداري رفتارش را بپوشانيد نيز همين اتفاق ميافتد (البته منظور اين نيست كه براي همه بيماري اعتياد او را توضيح دهيد، تنها كافي است مسئوليت بيماري او را نپذيريد) او به عنوان فردي بالغ، مسئول رفتار خودش است و بايد نتيجه رفتارش را بپذيرد.
او كودكي نيست كه شما مسئوليت او را به عهده بگيريد. اگر اين رفتار را ادامه دهيد او هم انتظارش از شما بالا ميرود و از تصميم گرفتن براي ترك خودداري ميكند. در اين شرايط براي مديريت شرايط حتما به يك روانشناس متخصص در حوزه اعتياد مراجعه نماييد. روانشناس به شما كمك خواهد كرد تا بتوانيد بدون آنكه موجب سرخوردگي همسرتان شويد او را با مسئوليتهايش آشنا كنيد.
5- همسر معتاد | قواعد محكم داشته باشيد
همسر شما با وجود بيماري اعتياد عضو بالغ خانواده است و بايد به قواعد خانه پايبند باشد. در گوشزد كردن وظايف و مسئوليتش از سرزنش استفاده نكنيد اما قاطعانه بايستيد و از موضع خود كوتاه نياييد. صرف كردن مقدار معيني از درآمدش براي خانواده، مصرف نكردن مواد در خانه و راه ندادن دوستانش به خانه ميتواند از قواعدي باشد كه وجودشان جلوي آسيب خانواده را ميگيرد. با رعايت اين موارد همسرتان نتيجه اعتيادش را بيشتر لمس ميكند.
6- او هم عضو خانواده است
با وجود بيماري اعتياد، همسرتان هم عضوي از خانواده است. پس شما با اين كه مسئوليت رفتارهايش را به عهده نميگيريد، بايد او را به عنوان عضو خانواده بپذيريد. او حق دارد مانند ديگر اعضا در خانه حضور داشته باشد، در كنار سفره با شما غذا بخورد، از فضاي خانه استفاده كند و براي گرفتن تصميمات خانوادگي نظرش پرسيده شود. طرد فرد معتاد و ناديده گرفتن رفتارش به ادامه اعتياد او منجر ميشود. در واقع افرادي كه درگير اعتياد هستند نسبت به طرد شدن حساسيت بالايي دارند به همين خاطر در مواجهه با اين رفتار بيش از پيش در لاك اعتياد فرو ميروند.
7- از خودتان در مقابل اعتياد همسرتان محافظت كنيد
همان طور كه همسر شما در برابر رفتار خودش مسئول است شما نيز در برابر سلامتي جسمي و رواني خود مسئول هستيد. با وجود آسيبهايي كه اعتياد همسر معتادتان ميتواند براي خانواده داشته باشد، شما نميتوانيد نقش قرباني داشته و او را مسئول آسيب خود بدانيد. پس شما هم بايد از خودتان مراقبت كنيد و خود را از آسيب در اين محيط محافظت نماييد. رسيدگي به نيازهاي اوليه خود مانند تفريح و صميميت با دوستان و خانواده را فراموش نكنيد. براي سلامت روان خودتان هم به روانشناس مراجعه نماييد و خودتان را وقف درمان بيماري اعتياد همسرتان نكنيد. شما زماني ميتوانيد در ترك اعتياد به همسرتان كمك كنيد كه خود از روحيه سالمي برخوردار باشيد. براي كسب اطلاعات در زمينه ترك اعتياد كليك كنيد.
تا كي به ارتباط با همسر معتاد ادامه دهيم؟
اين كه تا چه زماني در كنار همسر معتادتان زندگي كنيد به ظرفيتهاي رواني خودتان بستگي دارد. اما به طور كل تا زماني كه مصرف مواد و عوارض آن، همسرتان را در شرايطي قرار نداده كه به شما آسيبي بزند و رفتارش تا حد غيرقابل تحملي غيرطبيعي نشده، ميتوانيد به ادامه ارتباط فكر كنيد. اگر همسر شما به دليل مصرف مواد دچار مشكلات روانشناختي شديد مانند پرخاشگري، افسردگي و حالات توهم و هذيان است، ديگر نميتوان با ارتباط موثر او را تحت تاثير قرار داد. پس در اين شرايط آماده باشيد تا از اورژانس پزشكي، اورژانس اجتماعي (123) و يا حتي پليس كمك بگيريد.
اقدامات حرفهاي براي درمان زن يا شوهر معتاد
علاوه بر راهكارهاي خانگي براي مديريت رابطه خود با همسر معتاد بايد به فكر راهي براي درمان او باشيد. به اين منظور لازم است اطلاعات خود را در زمنيه اعتياد افزايش دهيد. مشورت با متخصصان، مطالعه كتابهاي خودياري كه براي خانواده معتادان نوشته شده، عضويت در گروههاي خودياري و استفاده از تجربه افراد مشابه ميتواند به شما كمك كند. در ادامه به دو اقدام مهم در اين زمينه اشاره كردهايم:
1. عضو گروه خودياري خانواده معتادان شويد
در كنار گروههايي كه از معتادان بهبوديافته تشكيل شده و به يكديگر براي ترك مواد كمك ميكنند، گروههايي تشكيل شده ازخانوادههايشان نيز وجود دارد. اين گروهها كه نارانون (NAR-ANON ) نام دارد شامل اعضاي خانواده معتادان ميشود. در اين گروهها چه در حالتي كه همسرتان مشغول مصرف است و چه زماني كه در دوره بهبودي به سر ميبرد، ميتوانيد از تجربه ديگران استفاده كنيد. مشاوره ترك اعتياد فردي نيز به خانواده و فرد معتاد ياري مي رساند.
2. براي درمان قطعي زن يا شوهر معتاد خود به متخصص مراجعه كنيد
روانشناسان و متخصصان درمان اعتياد اين روزها بيشتر به خانواده درماني و شروع مداخله از سوي اعضاي خانواده فرد معتاد اهميت ميدهند. با مراجعه به روانشناس ميتوانيد نحوه رفتار صحيح با زن يا شوهر معتادتان را بياموزيد و به درمان آسيبهايي كه خودتان از بيماري او متحمل شديد، بپردازيد. براي اطلاع بيشتر از مشاوره خانواده كليك كنيد.
همچنين از ساير متخصصان سلامت نظير پزشكان و متخصصان تغذيه كمك بگيريد تا از نظر جسماني نيز به همسرتان كمك كنند. داشتن سبك زندگي سالم به ترك اعتياد همسرتان كمك زيادي خواهد كرد. براي مثال داشتن تغذيه مناسب و ورزش منظم از جمله راه هاي بسيار مفيد براي باقي ماندن در ترك محسوب ميشود. براي اطلاع از غذاهاي مفيد براي ترك اعتياد كليك كنيد.
مركز مشاوره حامي هنر زندگي
همانطور كه گفته شد خدمات روانشناسي تاثير بسيار زيادي در موفقيت فرايند ترك دارد و به شما كمك ميكند تا در برابر همسر معتاد خود بهترين واكنش را داشته باشيد و او را در اين مسير ياري كنيد. امروزه به دلايل مختلفي همچون كمبود زمان، هزينه بالا و يا معذب شدن در حضور روانشناس، بسياري از افراد در جلسات مشاوره حضوري شركت نميكنند. مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي اين امكان را مهيا كرده تا در هر كجا كه هستيد به صورت تلفني با اين مركز تماس گرفته و بهترين خدمات روانشناسي را دريافت نماييد. براي كسب اطلاع بيشتر در زمينه مشاوره ترك اعتياد كليك كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه رفتار با همسر معتاد مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق شماره 02122018502 و يا از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: همسر معتاد