اعتياد زنان مسئلهايست كه اين روزها توجه ويژهاي به آن ميشود. با توجه به تفاوتهاي جنسيتي اعتياد زنان با سوگيري بيشتري همراه است و جامعه نگاه منفيتري به زنان معتاد دارد. اعتياد زنان و مردان هر دو تا حد زيادي مخرب و آسيبزاست اما به دليل حساسيتهاي جسماني و رواني زنان و نقش پررنگ آنها در خانواده و جامعه، مسئله اعتياد آنها نيز پيچيده و قابل بحث است. متأسفانه به دليل واكنشهاي جامعه، زنان اعتياد خود را مخفي ميكنند. بنابراين در ابتدا ايجاد يك محيط امن براي درمان آنها ضروري است. در اين مقاله، دلايل، پيامدها و راههاي مقابله با اعتياد زنان را مطرح كردهايم. براي كسيب اطلاعات بيشتر در زمينه اعتياد و انواع آن كليك كنيد.
منبع: اعتياد زنان
اعتياد زنان مسئلهايست كه اين روزها توجه ويژهاي به آن ميشود. با توجه به تفاوتهاي جنسيتي اعتياد زنان با سوگيري بيشتري همراه است و جامعه نگاه منفيتري به زنان معتاد دارد. اعتياد زنان و مردان هر دو تا حد زيادي مخرب و آسيبزاست اما به دليل حساسيتهاي جسماني و رواني زنان و نقش پررنگ آنها در خانواده و جامعه، مسئله اعتياد آنها نيز پيچيده و قابل بحث است. متأسفانه به دليل واكنشهاي جامعه، زنان اعتياد خود را مخفي ميكنند. بنابراين در ابتدا ايجاد يك محيط امن براي درمان آنها ضروري است. در اين مقاله، دلايل، پيامدها و راههاي مقابله با اعتياد زنان را مطرح كردهايم. براي كسيب اطلاعات بيشتر در زمينه اعتياد و انواع آن كليك كنيد.
منبع: اعتياد زنان
دلايل اعتياد زنان
درباره علل اصلي گرايش زنان به اعتياد موارد متناقضي مطرح است. برخي از مقالات تحقيقاتي، كاهش كنترل اجتماعي روي زنان در دوره معاصر را علت تمايل آنها به تجربه مصرف مواد ميدانند. به نوعي جدايي زنان از سبك زندگي سنتي و حضور بيشتر در اجتماع و ارتباطات گسترده و نبود آگاهيهاي لازم آنها را نسبت به گذشته آسيب پذيرتر كرده است.
اما آنچه بيش از هر چيز در گرايش زنان به اعتياد تاثير دارد، وضعيت روحي و رواني آنهاست. در حقيقت زنان از لحاظ عاطفي نسبت به مردان حساسيتهاي بيشتري دارند و در برابر فشارهاي مختلف زندگي بيش از مردان اختلالات اضطرابي و افسردگي را تجربه ميكنند. براي كسب اطلاع بيشتر در زمينه افسردگي كليك كنيد.
در اين شرايط آنها آسيبپذيري بيشتري نسبت به مواد مخدر خواهند داشت و در صورتي كه در كنار افراد مصرفكننده قرار بگيرند اين وضعيت تشديد خواهد شد. از جمله ديگر دلايل گرايش زنان به اعتياد ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
1-نبود تعلق و وابستگي بين اعضاي خانواده زن
نداشتن حمايت اجتماعي يكي از عوامل بسيار تاثيرگذار در بروز اعتياد ميان بانوان است. در واقع تجربه خانواده از هم گسيخته همراه با احساس تنهايي مفرط و ناتواني در مديريت احساسات منفي ناشي از اين موارد ميتواند زنان را در برابر اعتياد تا حد زيادي آسيب پذير كند.
2- اعتياد زنان | داشتن تجربه هاي آسيب زا در دوران كودكي
داشتن تجربيات آسيب زا در دروان كودكي نظير سوءاستفاده رواني، جسمي و جنسي از جمله ديگر عواملي است ميتواند زنان را در برابر اعتياد آسيب پذير كند. با اين حال هركسي كه در گذشته تجربياتي از اين قبيل را پشت سر گذاشته معتاد نميشود. در واقع اگر افراد به موقع بتوانند زخمهاي روحي خود را التيام ببخشند در بزرگسالي درگير آسيبهاي اجتماعي ديگري نميشوند. كمك گرفتن از يك روانشناس براي حل و فصل مشكلات دوران كودكي از جمله راهكارهايي است كه به شما كمك ميكند از آسيبهاي بعدي تا حد زيادي پيشگيري نماييد.
3- ناآگاهي در مورد مواد جديد
امروزه مواد مخدر جديدي در بازار دست به دست ميشود كه بسياري از افراد از قابليت اعتياد آوري آنها اطلاع ندارند. اين مواد اكثرا به صورت قرص و كپسول براي درمان مشكلات مختلف در مكانهايي نظير عطاريها كه نظارت چنداني روي آنها وجود ندارد عرضه ميشوند. براي مثال استفاده از شيشه براي لاغري و يا ترامادول براي كاهش افسردگي از جمله مواد رايجي است كه بسياري از زنان از سر ناآگاهي درگير مصرف آنها ميشوند. در نتيجه بسيار اهميت دارد كه هرگز از داروهاي تاييد نشده براي حل مشكلاتي نظير چاقي يا افسردگي استفاده نكنيد. هم چنين لازم است قبل از مصرف هرگونه ماده جديد ابتدا به يك متخصص مراجعه كرده و در مورد آثار و عوارض آن تحقيق نماييد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه شيشه براي لاغري و ترامادول كليك كنيد.
4- تلاش براي شكستن كليشه هاي جنسيتي
بسياري از افراد مصرف مواد را امري مردانه تلقي ميكنند. در واقع آنها بر اين باورند كه مردان ظرفيت بيشتري براي استعمال مواد مخدر دارند و كمتر معتاد ميشوند. به همين خاطر متاسفانه بسياري از زنان براي نشان دادن قدرت خود و شكستن كليشههاي جنسيتي تلاش ميكنند به رفتارهاي مخربي نظير مصرف سيگار يا مواد مخدر روي بياورند. اين در حاليست كه پژوهشها هرگز از اين باور پشتيباني نميكنند. در واقع مطالعات تحقيقاتي بيانگر اين نكته هستند كه اعتياد امري جنسيتي نيست و زن و مرد هر دو در برابر آن آسيب پذير هستند.
5- اعتياد زنان | فشارهاي اجتماعي براي تناسب اندام
امروزه با گسترش فضاي مجازي و صنعت تبليغات فشارها براي تناسب اندام و لاغري زنان بسيار بيشتر شده است. افراد در همه فيلمهاي سينمايي، فيلمهاي تلويزيوني و آگهيهاي تبليغاتي همواره زناني را ميبينند كه اندامهايي تراشيده دارند. اين مسئله باعث ميشود كه لاغري و تناسب اندام نه به عنوان يك هدف سلامتي بلكه به عنوان ملاك زيبايي و پذيرش زنان در جامعه مد نظر قرار گيرد. همين مسئله باعث ميشود كه مقاومت بانوان در برابر موادي نظير شيشه كاهش يابد.
در واقع بسياري از افرادي كه به مواد مخدر لاغر كننده نظير شيشه معتاد شدهاند در گذشته بر اين باور بودهاند كه ميتوانند پس از لاغري به سادگي آن را كنار بگذارند و هرگز تصور دقيقي از شدت اعتياد آوري شيشه و پيامدهاي روانشناختي آن نداشتهاند. در نتيجه لازم است بدانيد آنچه بيش از هرچيز اهميت دارد سلامت جسم و روان شماست و لاغر شدن نبايد به بهاي از دست دادن سلامتي تمام شود.
6- زندگي در محيط ناسالم
عوامل محيطي يكي از عوامل بسيار تاثيرگذار در اعتياد همه افراد اعم از زنان و مردان هستند. در واقع بررسيها نشان ميدهند افرادي كه در خانوادههاي معتاد به دنيا ميآيند بيش از ديگران در معرض ابتلا به اين آسيب قرار دارند. هم چنين افرادي كه در محلههاي فقير نشين زندگي ميكنند و به آساني ميتوانند به مواد دسترسي پيدا كنند، بيش از ديگران احتمال دارد كه به سمت مواد گرايش پيدا كنند.
7- فشار همسالان
برخي از مطالعات تحقيقاتي از اين موضوع خبر ميدهند كه دختران نوجوان در برابر فشار گروه همسالان آسيب پذيري بيشتري نسبت به پسران دارد. اين مسئله باعث ميشود در صورتي كه دختران در تعامل با گروههاي دوستي مصرف كننده مواد قرار بگيرند، به احتمال بالاتري رفتار مصرف مواد را براي پذيرفته شدن در گروههاي دوستي از خود نشان دهند.
اعتياد زنان و مردان چه تفاوتي با يكديگر دارد؟
به دليل تفاوتهاي جسمي و جنسي در زنان و مردان و به دليل برخوردهاي اجتماعي متفاوت، اعتياد زنان و مردان نيز با يكديگر مشابه نيست. در ادامه به نمونههايي از تفاوت اعتياد زنان با مردان اشاره خواهيم كرد:
- زنان به شيوه متفاوتي به مصرف مواد پاسخ ميدهند. براي مثال ممكن است كه وسوسه بيشتري داشته باشند و پس از ترك نيز دورههاي عود بيشتري را تجربه كنند.
- هورمونهاي جنسي باعث ميشود كه زنان در برابر مصرف برخي مواد حساستر باشند؛ به اين صورت كه مصرف آنها تاثيرات مخرب بيشتري بگذارد.
- زناني كه مواد مصرف ميكنند با مشكلات قلبي و عروقي بيشتري مواجه ميشوند.
- زنان به خاطر شرايط جسمانيشان بيشتر در معرض خطر اوردوز و مرگ ناشي از مصرف قرار دارند.
- زناني كه مواد مصرف ميكنند بيشتر احتمال دارد كه دچار حملات پانيك، اضطراب و افسردگي شوند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه حملات پانيك كليك كنيد.
آيا اعتياد زنان اهميت بيشتري دارد؟
به دليل نقش مهم و پررنگ زنان در تعادل وضعيت رواني خانواده و جامعه و تأثير آنها بر تربيت فرزند، مصرف مواد در زنان از اهميت دوچنداني برخوردار است؛ در واقع با آسيب ديدن زنان، علاوه بر اينكه خودشان لطمه ميبينند، آسيبهاي متعددي نيز به جامعه و خانواده وارد ميشود.
براي مثال اعتياد در دوران بارداري يا شيردهي جدا از خود فرد اثرات مخربي بر نوزاد ميگذارد. بسياري از اين نوزادان با عقب ماندگيهاي ذهني و جسمي مختلف متولد ميشوند. همچنين به دليل انتقال مواد از طريق جريان خون به جنين و از طريق شير به كودك، امروزه ما با پديده اعتياد نوزادان رو به رو هستيم. در حقيقت اين نوزادان از همان ابتدا به مواد مخدر معتاد شدهاند و پس از زايمان يا قطع شيردهي به سندروم محروميت از مواد دچار ميشوند. براي كسب اطلاع بيشتر از تأثير مواد مخدر بر شير مادر و اعتياد نوزادان كليك كنيد.
به دليل مسائل فرهنگي، معمولاً آمارهايي كه از اعتياد زنان وجود دارد نادرست است. همچنين عدم حمايت خانوادهها باعث ميشود كه زنان در صورت علني شدن مشكلشان، از طرف اطرافيان طرد شوند و براي تأمين نياز خود، به راحتي مورد سوء استفاده قرار گرفته يا وارد جريانات غير اخلاقي شوند. اين مسئله باعث گسترش بيماريهايي مثل ايدز و هپاتيت ميشود و بر تأثيرات مخرب اعتياد ميافزايد.
زنان نبايد معتاد شوند!
مسئله اعتياد، به هيچ وجه جنسيتي نيست. اينكه زنان معتاد نسبت به مردان گناه بزرگتري مرتكب شده و لايق طرد و تنبيه هستند اشتباه است. همانطور كه مردان درگير فشارهاي مختلفي نظير فشارهاي اقتصادي هستند، زنان نيز فشارهاي جسمي و روحي زيادي را در طول زندگي تحمل ميكنند كه ممكن است آنها را به سمت مصرف مواد سوق دهد. در صورت ابتلاي زن به بيماري اعتياد، نقش خانواده در ترك اعتياد و حمايت خانواده بايد مورد توجه قرار بگيرد. براي كسب اطلاع بيشتر از نقش خانواده در ترك اعتياد كليك كنيد.
زنان معتاد، در ابتدا نياز به يك فضاي امن و محرمانه دارند تا بتوانند به راحتي و بدون قضاوت شدن، مشكلات و دردهاي خود را مطرح كنند و بتوانند دليل به اين نقطه رسيدندشان را بفهمند و براي خروج از آن، مشاوره ترك اعتياد و راهنمايي تخصصي دريافت كنند. توجه داشته باشيد كه امروزه روشهاي نويني براي ترك اعتياد استفاده ميشود كه به زنان كمك ميكند با سهولت بيشتري مصرف مواد را كنار بگذارند. با مراجعه به يك روانشناس متخصص در حوزه اعتياد ميتوانيد اطلاعات بيشتري در اين زمينه كسب كنيد. براي كسب اطلاع بيشتر در زمينه مشاوره ترك اعتياد كليك كنيد.
سوالات متداول
- آيا زنان زودتر از مردان معتاد مي شوند؟
خير، پژوهشها تا به حال از اين فرضيه حمايت نكردهاند كه مردان مقاومت بالاتري در برابر وابستگي نسبت به مواد مخدر دارند. در نتيجه هيچكس در برابر اين آسيب مصون نيست.
براي دريافت مشاوره در زمينه اعتياد زنان مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق شماره 02122018502 و يا از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
منبع: اعتياد زنان